Mammamagen - inte vilken mage som helst
FÖRÄLDER
Skönhetsingreppet ”Mommy makeover” ger över två miljoner träffar på google. Ingreppet syftar till att göra en bröstoperation och bukplastik för att återställa kroppen efter att ha burit och fött en liten bebis. Även i Sverige är den vanligaste kunden hos de privata plastikkirurgerna mammor som vill se ut som de gjorde före graviditeten. Det visar en Sifo undersökning som genomfördes av SVT inför programserien ”Skönhetsbubblan” som sändes i våras.
Att föda barn och bilda familj är kanske en av de mest naturliga saker i världen men ändå blir kroppen som burit det nya barnet något vi skäms över. För vissa är det extra synligt, med bristningar och bulldegskonsistens. För andra syns det inte, men den känns. Oavsett hur mammamagen ser ut är det få som vågar prata om sin mage och många lider av sitt nya utseende. Thomas Johansson professor i pedagogik och författare till boken ”Makeovermani”, menar att det handlar om att vi känner oss misslyckade.
– Det kroppsideal som vi fullständigt bombas av dagligen skapar ett krav på att vara snygga, säger han och fortsätter:
– Vi lever i dag i en kultur som vuxit sig allt starkare sedan 90-talet, som bygger på individualism och ett egenansvar för våra kroppar. Där fitnessindustrin och den ökade tillgängligheten till plastikkirurgi har bidragit till hårdare krav för hur vi tror att vi bör se ut. När vi inte lyckas uppfylla kraven, skäms vi.
För en tid sedan bad Familjeliv sina medlemmar att dela med sig av bilder på sina mammamagar. Gensvaret blev enormt och det var många som vittnade om hur skämmig magen är efter en graviditet. En medlem skriver i forumet:
– Jag är oerhört glad över att det finns fler som ser ut som jag. Jag har alltid trott att det bara är min mage som har överhäng och att det skulle vara något fult, men det är det ju verkligen inte! Det är ju bara du själv som bestämt dig för att det är fult. Jag tycker inte att någons mage här är ful, tvärtom, säger hon.
Thomas Johansson tror att den kroppskultur som följer oss har växt sig stark för att den kommer från så många håll samtidigt. Tv, internet och tidningar. Inte heller bara från superkändisar utan även från gymkulturen och magasin där människorna som porträtteras känns närmare läsarna än toppmodellerna på catwalken.
Trenden att se vältränad ut, är självklart inte enbart av ondo menar Thomas Johansson. Den kan också ge många en välbehövlig knuff i rätt riktning.
Familjelivsmedlemmen Fia ber andra medlemmar i forumet om hjälp med sin mammakropp.
– Jag tror även att det så kallade magproblemet har blivit ett ryggproblem. Jag får ofta ont i nedre delen av ryggen, vid svanken. Har jag till exempel suttit på golvet och lekt med barnen så gör det väldigt när jag ställer mig upp. Vad ska jag göra?
Elmina Saksi är mammaträningsexpert på Familjeliv.se och vill inspirera och uppmuntra andra till må bättre med sin kropp.
– Med enkel träning kan man bygga upp kroppen igen. Och de handlar absolut inte om att få ett snyggt yttre, utan att må bra inifrån. Under graviditeten påverkas din hållning och kroppens tyngdpunkt förflyttas framåt. Det gör att höftböjaren blir kortare och du lättare får ont i ryggen, men den största anledningen till ryggont är ofta försvagade magmuskler. Därför ska du ta hand om din kropp och träna rätt muskler på rätt sätt, säger Elmina Saksi och fortsätter:
– Men det måste få ta tid. Många vill ha snabba resultat, och glömmer bort den påfrestning som kroppen utsatts för under graviditet och förlossning. Det tar nio månader att bygga upp den nya kroppen som ska klara av att bära och föda en bebis. Då måste man också räkna med att det tar minst nio månader att komma tillbaka. I många fall mer.
Kom igång i 3 steg för mammor
Steg 1: Börja med att försöka hitta musklerna, det kan låta banalt men det är inte en självklarhet att få kontakt med musklerna direkt. Testa att ligga på rygg, med böjda ben och fötterna i golvet. Placera en kudde mellan knäna och pressa under några sekunder. Tanken är att magen ska bli hård och dras inåt, bakåt. Lite som om man skulle få ett slag i magen. Övningen är bra för både mage och bäckenbottenmuskulatur. Glöm inte att ta det försiktigt. Det är inte analmuskulaturen som ska jobba utan knipmusklerna som du använder när du biter av kisstrålen och de små magmusklerna. Hittar du inte musklerna, be barnmorskan om hjälp.
Steg 2: Testa plankan. Lägg underarmen mot golvet med armbågarna i 90 gradig vinkel. Sen kan du välja att ha knäna eller tårna i. Ryggen ska sedan vara rak däremellan som en planka. Skippa situpsen helt. Plankan hjälper magmusklerna att gå ihop, situpsen gör snarare tvärtom.
Steg 3: Bli bästa vän med vagnen – det gäller både dig och din bebis. Då kan ni snabbt och enkelt få frisk luft och motion. Allt i ett. Tänk på hur du skjuter vagnen framför dig. Räta på ryggen. Framförallt i uppförsbackar när det blir tungt är det lätt hänt att man ser ut som en fällkniv. När det är tungt, tänkt på att spänna magen på likande sätt som i steg ett. Titta även på dina handleder, de bör vara raka, det är lätt att dem tar stryk vid allt bärande.
Källa: Elmina Saksi, mammaträningsexpert på Familjeliv och grundare av föräldrafitness.