Så blir du poppis på dagis
Att lämna sina små på förskolan är inte alltid det lättaste, varken för barn eller föräldrar. Som förälder vill man ha en bra och trygg relation till förskolepersonalen för barnens bästa. Men det är inte alltid helt självklart vad man som förälder bör tänka på.
Värsta synderna
I Familjelivs forum har en diskussion om vilka förskoleföräldrar som är de värsta och jobbigaste gått varm i månader. Att inte hämta barnen i tid eller att lämna dem på förskolan trots att de är sjuka är något som irriterar både föräldrar och personal. Förskoleläraren och tidningen Förskolans krönikör Mira Banjac instämmer och menar att det finns många små saker som föräldrar med barn på förskolan kan tänka på.
– Våga ställa frågor. Som ny förälder i förskolan är det bra att ta reda på så mycket som möjligt om verksamheten. Alla förskolor jobbar olika, så fråga vad just din förskola tycker är viktigt, säger Mira Banjac och fortsätter:
– Många små missförstånd och irritationsmoment under förskoletiden går att undvika genom att regelbundet ta den tid som krävs för att hålla sig uppdaterad. Oavsett om det gäller veckobrev, föräldramöten eller utvecklingssamtal.
Så blir du poppis
Märk ditt barns kläder, med märkpenna eller namnlappar.
Se till så att det finns extrakläder i rätt storlek, om vädret slår om eller om det händer en olycka. Glöm inte att fylla på allt eftersom.
Klä ditt barn efter verksamheten och efter väder, skippa tajta jeans och finjackan. Barn leker, ligger på golvet och rullar sig gräset. Tycker du att det är svårt att hitta bra kläder – fråga.
Gnäll inte om barnens kläder blir smutsiga.
Kom i tid till hämtning och lämning. Blir du sen någon enstaka gång, ring! Är du alltid sen, ändra tiderna.
Kolla om det är ok innan barnen tar med egna leksaker till förskolan. De kan försvinna eller störa verksamheten. Leksakerna som finns är anpassade för den pedagogiska miljön.
Ta del av all information, kom på föräldramöten och utvecklingssamtal.
Lämna inte sjuka barn. Tänk på att det är mycket jobbigare att vara på förskolan än hemma. Sen är det lätt att det blir en ond cirkel om ni kommer tillbaka för tidigt, andra barn och personal blir smittade.
Ring och sjuk- och friskanmäl ditt barn. För att underlätta för förskolans planering.
Kalla inte förskolan för dagis, förskolan är en plats för pedagogisk verksamhet med en läroplan. Lekförvaring hittar du på stormarknader och i köpcentrum.
Källa: Mira Banjac, förskolepedagog och familjeliv.se.
Få märker sina kläder
I Familjelivs forum handlar många inlägg i förskolediskussionen om kläder. En medlem som jobbar på en förskola tycker att det värsta är när barnen kommer till förskolan i finkläder som inte är anpassade till verksamheten. Eller när barnen inte har några extrakläder att byta till om något blir blött. Andra medlemmar irriterar sig över att få föräldrar märker sina barns kläder med namn. Men måste man märka alla kläder?– Jag försöker namna allt utom strumpor, lite svinn på strumpor tycker jag att man får räkna med. Oftast märker jag kläderna med en vattenfast penna när jag viker tvätten. Annars finns det namnlappar som man stryker eller syr fast, tipsar en mamma.
Mira Banjac säger att kläder är ett vanligt irritationsmoment både hos föräldrar och personal. Namnmärkningen av kläder är en sak, hennes tips är att märka alla kläder man är rädd om och vill ha tillbaka. Och att inte glömma att märka om kläder som barnet ärvt av släkt och vänner för att underlätta för personalen. Men det hon tycker är viktigast är att barnen har rätt kläder.
– Det handlar inte om att ha de dyraste, snyggaste kläderna. Utan att ha kläder anpassade för verksamheten och årstiden. Om ni är nya på förskolan, fråga personalen vilken typ av kläder och skor som behövs. Så slipper ni köpa massa onödigt.
– Mitt bästa tips är att köpa allt sådant som det kan vara bra att ha i dubbla uppsättningar på loppisar och bytardagar, som till exempel regnkläder och gummistövlar, säger hon.
Så blir du poppis
Ett av de viktigaste tipsen för att bli en favoritförälder på förskolan, enligt Familjelivs medlemmar, handlar om att komma tid till hämtningen. Något som även förskolepedagogen Mira tipsar om.
– Om du vill stå på god fot med personalen är det bäst att passa tiden. Personalstyrkan på förskolan är oftast anpassad efter hur många barn det är i gruppen. Mitt bästa tips är att uppdatera hämtningstiderna ofta och hellre lägga på en halvtimmes marginal, så slipper både du som förälder och vi som personal bli stressade. Sen kan det alltid komma saker i vägen någon gång ibland som man inte kan förutse, men ring då och meddela.
Hämtningsrutinerna på förskolan kan också skilja sig en del åt mellan olika förskolor, därför är det alltid bra att kolla med personalen om du till exempel brukar hämta tidigare på fredagar. Är det ok att hämta barnet under mellanmålet eller samlingen? Och hur länge är det ok att dröja sig kvar på förskolan innan ni går hem?
Alla barn är olika
Mira Banjac tycker att det kan variera från år till år, beroende på hur barngruppen fungerar i stort. Ibland störs inte de andra barnen av att en förälder kommer in i verksamheten. Andra gånger får barnen svårt att veta vems regler som gäller när en förälder är på förskolan, mamma och pappas eller förskolans.
– Många gånger glömmer föräldrar bort att alla barn är olika. Just ditt barn kanske tycker det är jättemysigt och kul när en förälder hälsar på på förskolan, medan andra barn blir förvirrade och ledsna. Så återigen, fråga om du har några funderingar eller undrar över något. Bättre att fråga en gång för mycket än att skapa irritation och stress.