Så skyddar du dina barn utan solskyddsfaktor

Äntligen är de långa sommardagarna här. Vi fyller på med D-vitamin och laddar batterierna med avkopplande timmar på stranden. Men även om värmen är härlig, gäller det att njuta lagom mycket av solen. Särskilt viktigt är det att barnen inte får för mycket sol. De har känsligare hud än vuxna och löper ökad risk att drabbas av hudcancer senare i livet om de bränner sig.

Men hur skyddar man egentligen sina barn bäst från solens strålar? Ska man fylla badrumsskåpet med solkräm och smörja in knattarna från topp till tå innan de skuttar ut och leker? Katarina Johansson, författare och journalist, är aktuell med boken ”Den onda badankan” som handlar om de kemikalier och gifter barn utsätts för. Hon tycker att man ska tänka till innan man går loss på solkrämerna.

– I första hand tycker jag att man ska skydda barn på andra sätt, genom långärmat och solhatt. Mellan klockan 11 och 15 kan det vara bra att hålla sig i skuggan – stranden kanske man kan gå till lite senare på eftermiddagen när solen inte är lika stark. Då brukar det dessutom vara skönare och mindre folk.

En solkräm kan vara fysikalisk eller kemisk. De fysikaliska krämerna lägger sig som en skyddande hinna på huden, medan de kemiska gör UV-ljuset mindre skadligt. För några år sedan rekommenderade myndigheterna att barn under 12 år bara skulle använda solkräm med fysikaliskt filter. Men rekommendationen togs bort eftersom man anser det inte finns tillräckligt med bevis för att de kemiska krämerna är farligare för barn.
Katarina Johansson menar att det ändå finns anledning att vara försiktig med kemiska filter på barn. Barns levrar är inte färdigutvecklade och är därför sämre på att bryta ner de gifter som kommer in i kroppen.
– En del av kemikalierna går rätt in i huden. När man gjorde en studie av kemisk skolkräm vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, såg man att nio procent av ämnet benzophenone gick in i huden och genom kroppen. Man vet ännu inte vad det har för effekter i kroppen.

På Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar man också att man i första hand skyddar sina barn med kläder och skugga under timmarna då solens strålar är som starkast. Solkräm ska ses som ett komplement som man använder till utsatta delar, som ansikte och händer. Kräm ger sällan ett tillräckligt skydd eftersom många tar för liten mängd när de smörjer in sig. Dessutom nöts den lätt bort och måste smörjas på igen betydligt oftare än de flesta gör.
– Man behöver använda en mycket större mängd än en vanlig hudkräm. Sedan slits solkräm av när barn leker och badar, säger utredare Emil Bengtsson.

När man väljer solkräm ska man satsa på en med så hög solskyddsfaktor som möjligt. Katarina Johansson tipsar också om att välja Svanenmärkt, eller en kräm från ett certifierat naturkosmetikföretag, så att man slipper ”värstingämnena”. Ska man åka till Thailand är det bra packa med sig solkräm i resväskan.
– Inom EU finns det kosmetikadirektiv som inte finns i Asien. Därför är det bättre att köpa en miljömärkt solkräm i Sverige, än en tub på någon playa i ett land där det inte finns några direktiv, säger Katarina Johansson.

Rådet är alltså att i första hand låta barnen leka i skuggan mitt på dagen, klä dem i skyddande plagg och använda solkräm på mindre områden. Samtidigt ska man inte betrakta kläder som idiotsäkra solskydd. Olika plagg ger olika skydd, medan ett par jeans knappt släpper igenom några strålar, har en vanlig vit t-shirt solskyddsfaktor 7.
– Om man håller upp plagget mot solen, ser man hur mycket ljus det släpper igenom. På stranden kan det vara bra att använda kläder med UV-skydd, säger Emil Bengtsson.
Man behöver inte vara orolig att man täcker barnen för mycket – för att få i sig tillräckligt med D-vitamin räcker det nämligen med en daglig dos solljus i tio minuter. Skulle barnen råka bränna sig gäller det att vila huden.
– Var inne tills rodnaden har lagt sig och ha rejält med täckande kläder utomhus. När man har bränt sig går huden igenom ett trauma och måste få tid att läka i lugn och ro, säger Emil Bengtsson.

Åker man söder ut i Europa där solen är starkare än på hemmaplan, kan det vara smart att göra som grekerna eller spanjorerna själva: ta siesta mitt på dagen.
– Nummer ett är förstås att skydda sig mot solen – man ska inte bli rädd för att använda solkräm. Men jag tycker att man ska minska exponeringen av kemikalier på barn och i första hand välja andra alternativ. Som att softa i en hängmatta i skuggan, säger Katarina Johansson.

Fem tips om solen
• Undvik solen när den är som starkast, mellan klockan 11 och 15.
• Kläder, solhatt med brätte och solglasögon är det bästa skyddet.
• Barn under 1 år ska inte alls vistas i solen.
• Undvik att bränna huden. Barns hud är extra känslig.
• Använd solskyddskräm där kläder inte skyddar.
Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

stats