Så Boostar du ditt barns självkänsla


Självkänsla är långt ifrån en självklarhet, varken hos barn eller vuxna. Som förälder vill man naturligtvis ge sitt barn de bästa förutsättningarna i livet och dit hör en dos god självkänsla. Mia Törnblom är föreläsare och författare till böckerna "Självkänsla nu" och "Mera självkänsla". Nu har hon skrivit en bok som riktar sig till tonåringar, men som lika gärna kan läsas av deras föräldrar. I "Du äger" varvar hon fakta om självkänsla med olika övningar inom områden som drömmar, värderingar, ilska och vänskap. Mia Törnblom har även svarat på frågor från Familjelivs läsare och här samlar vi sju av de bästa frågorna och svaren. Sist i artikeln får du också ett konkret tips på hur man kan jobba på sin egen självkänsla – vare sig man är vuxen eller tonåring.

Skillnad på självkänsla och självförtroende?
Vad är skillnaden på självkänsla och självförtroende och hur får jag min dotter att möta världen stolt och rakryggad men utan att vara kaxig, spydig och överlägsen? Signatur Child of Dandelions

MIA:
Enklaste sättet som jag kan förklara skillnaden är att säga att självförtroende är samma sak som att göra, det vill säga våra prestationer, medan självkänsla är att vara - vårt egen värde. Tyvärr blandar många ihop det här och upplever att de ÄR sina prestationer. Det funkar bra så länge vi presterar perfekt, sen kommer kraschen: gör vi ett misstag upplever vi att vi ÄR ett misstag. Med en vältränad självkänsla påverkar inte ett misstag vårt egenvärde. De personer som vi upplever som spydiga och överlägsna är typiska låga självkänslor - men med bra självförtroende. De har behov av att höja sig själv på andras bekostnad. Med andra ord, fokusera på att en person med god självkänsla inte har behov av att trycka ner andra eftersom de känner att de duger som de är, rakryggade och stolta.

Hur ska man göra för att stärka ens barns självkänsla?
Jag har själv otroligt dålig självkänsla och är rädd att det smittar av sig till min stora son, som tror sig inte klara något. Han har precis börjat skolan och det är tufft för honom när det ställs lite krav. Vad kan man göra??
Signatur Orolig mamma

Snabbt & enkelt: Bli medlem nu

MIA:
Du har rätt i att det smittar, så det bästa du kan göra för din son är att öva upp din egen självkänsla. Samtidigt är det bra om du tänker på att bekräfta hellre än att bedöma honom. Och kom ihåg - du är en värdefull person som duger precis som du är, börja varje dag med att säga det till dig själv.

Hur inger man sin tonåriga kille självkänsla?
Signatur Mi

MIA:
Tyck om honom, peppa honom, stötta honom och visa honom hur han själv kan träna upp sin självkänsla. Det finns en massa olika övningar för inre hälsa. Precis som kroppen behöver själen träna.

Hur stärker man bäst sin egen självkänsla och dessutom sitt barns (i tidig ålder)?
Signatur Sussie29

MIA:
En bra-bok där du varje kväll skriver ner bra saker om dig själv, som tex modig, omtänksam, närvarande, härlig etc tillsammans med en beskrivning av vad som hänt. Det är lite som jogging för själen.
En annan viktig sak när det gäller självkänsla är att ta ansvar för sin egen del i olika relationer, att göra sig fri ifrån känslor som skuld och skam är också viktigt. Att sluta upp med att jämföra sig med andra är också viktigt.

Peppa yngsta dottern?
Min yngsta dotter har mycket sämre självkänsla än sina äldre syskon, vilket jag tror beror på att hon inte riktigt fått samma uppmärksamhet som de äldre syskonen. Vilka är dina bästa tips för hur jag ska få henne att tro på sig själv och våga stå upp för vem hon är?
Signatur Anna

MIA:
Det kan vara så att hon fått mindre uppmärksamhet eller så är hon lite känsligare. Hur som helst är det viktiga att du nu tar dig lite mer tid för henne, tid när ni bara är, snackar utan att det nödvändigtvis behöver leda till insikt. När du är med henne är det viktigt att du är trygg och positiv så att hon känner att du känner tillit till att det kommer gå bra för henne.

Hitta positivt tänkande?
Vilket är ditt enklaste tips så att man inte hamnar i en nedåtgående spiral? Hur får man ett positivt tänkande mitt i allt elände?
Signatur Sawe

MIA:
Ingen person är i positivt tänkande konstant, inte ens Dalai lama, jag lovar. Vad vi däremot kan göra är att öva på att snabbare vända negativt till positivt. När du hör en negativ tanke så undvik att värdera den, tänk hellre: ”dig behöver jag inte, jag väljer att tänka att det blir bra istället”. Öva, öva, öva. Det är precis som fysisk kondition - vill vi vara vältränade fortsätter vi träna.

Tror att jag är värdelös
Jag försöker skriva bra saker om mig själv varje dag, men hela tiden när jag försöker tänka positivt om mig själv dyker bara "ha eller hur! Du är ju totalt värdelös" upp i huvudet ändå. Jag försöker verkligen, men det går inte! Jag kan helt enkelt inte komma på något jag överhuvudtaget är bra på! Hur ska jag göra?
Signatur Rebecka

MIA:
I en månads tid vill jag att du skriver ner tre bra saker som du skulle vilja var bra med just dig. När du har gjort det en månad kommer det att släppa. Sluta analysera allt - skriv ner och släpp. För säkerhets skull kan du skriva tre bra saker på morgonen, då går det fortare för dig att börja må bra.


Bra-boken – vägen till bättre självkänsla

Så här gör du:
Rubrik 1: BRA IDAG
Under den här rubriken ska du alltså skriva ner saker som varit bra för just dig. Och tänk på att koppla ihop det som varit bra idag med en egenskap, eftersom det är egenskaperna som stärker vår självkänsla.
Till exempel:
Lämnade in projektarbetet i tid = ansvarsfullt.
Hjälpte Oscar med läxorna = omtänksamt.
Stannade hemma och tog det lugnt = kärleksfullt mot mig själv.

Skriv tre saker varje dag.
Det här är en övning i att vara ärliga mot oss själva och ta reda på vad vi vill. När vi klarar av att styra våra handlingar åt det håll som våra värderingar pekar så har vi kommit en bra bit på väg!
Vad som varit ”Bra idag” varierar såklart från person till person. Några skriver till exempel: ”Tog hand om min kompis = omtänksamt.” Medan andra som kanske glömt bort sig själva, och bara sett till andras behov, skriver: ”Stannade hemma och tog hand om mig själv = omtänksamt.” Det kan vara lika rätt att skriva: ”BRA att jag hjälpte mamma”, som att skriva: ”BRA att jag inte hjälpte mamma”. Om vi funderar lite så vet vi själva vad som är bra för just oss – och vilka handlingar som är bra för vår självkänsla.

Sedan kan man gå vidare och göra likadant med rubrikerna ”Idag är jag glad för” och ”Idag längtar jag efter”

Utdrag ur: Du äger av Mia Törnblom

Läs hela chatten med Mia Törnblom!

stats