"Jag har läst att om jag pumpar bröstmjölk kan jag ta den direkt med mig i väskan när jag ska iväg, och att den håller i rumstemperatur i mellan fyra till sex timmar. Kan jag ta flaskan direkt från kylen/frysen och låta den tina/bli rumstempererad, i väskan? /Anonym"
Det stämmer att färsk bröstmjölk håller i rumstemperatur max 25 grader cirka fyra timmar. Hållbarhet är för kylväska med klampar: max 24 timmar, kylskåp (fya grader) tre– fem dagar, fryskfack i kylskåp: åtta dagar, frysskåp vid –20 grader cirka sex månader.
Så här gör du:
Kyld mjölk: Värm mjölken under varmt rinnande vatten under flera minuter, eller i vattenbad på spisen. Tänk på att inte lägga ner behållaren med mjölk i kokande vatten, värm inte heller direkt i gryta. Värm upp mjölken gradvis i vattenbadet. Vattnet får inte nå kokpunkten. Du kan alltså ta mjölken från kylen och ha i väskan och låta den nå rumstemperatur innan du värmer upp den inför matningen.
Frusen mjölk:
Tina först i kylskåp, eller under kallt rinnande vatten som sedan du sedan ökar värmen på successivt. Gör som ovan innan matning. Du kan se att den tinade mjölken får två skikt, ett tunnare och ett krämigare. Detta är normalt, skaka om mjölken så det blandar sig innan du matar din bebis.Använd inte microvågsugn för att värma och tina bröstmjölk.
Ibland kan tinad bröstmjölk lukta eller smaka lite annorlunda mot färsk bröstmjölk. Det beror på nedbrytning av mjölkfetter som sker vid tinad/uppvärmd mjölk. Mjölken är trots detta ok att ge till bebin och de flesta äter den. Tänk på att inte spara kvarbliven mjölk som bebisen inte ätit upp utan släng den.