Blir mitt barn mobbad?
Mobbning är mycket vanligare bland barn än vad man tidigare har trott. 1 av 10 barn i skolorna i Sverige blir idag mobbade, enligt Statens folkhälsoinstitut. När det händer håller barnet det ofta för sig själv, och det kan därför vara svårt att ta tag i det i tid. Hur vet man om ens barn blir mobbad? Och om det otänkbara verkligen händer, vad kan man då göra som förälder? I den här artikeln hittar ni allt om mobbning och vad ni kan göra för att rädda era barn från mardrömmen.
Var går gränsen mellan oskyldig lek och mobbning?
Att retas och skoja med någon är inte mobbning så länge båda är med på det. Konflikter och enstaka slagsmål är inte heller mobbning. Vi pratar alltså inte om mobbning när barnen plötsligt blir arga på varandra, tar leksaker från varandra eller far upp i raseri över någonting.
Mobbning i förskolan och i skolan handlar om att någon systematiskt plågas och förnedras. Sätten att mobba på kan vara sparkar och slag, utfrysning, glåpord och att bli ignorerad. De här maktmedlen utövas inte tillfälligt och drabbar inte tillfälligt. De brukas systematiskt över tiden och drabbar ofta ett ensamt barn.
Utbredning
Ca 10 % av svenska barn upplever att de är eller har blivit utsatta för mobbning, enligt Statens folkhälsoinstitut. Mobbning startar ofta redan i förskolan och tyvärr så har förekomsten av mobbning inte minskat under perioden 1993/94 -2005/06, enligt studien ”Skolbarns hälsovanor”, publicerat av Statens folkhälsoinstitut.
Hur upptäcker jag att mitt barn är mobbat?
Ibland får föräldrarna veta av uppmärksamma förskolelärare eller läraren i skolan. Problemet är att du inte alltid kan räkna med att mobbning uppfattas av de vuxna. I skolan har lärarna också mindre uppsikt än i förskolan där det finns fler vuxna per barn. Du kan heller inte räkna med att barnet berättar att det blir mobbat hemma. Kanske upplever barnet mobbningen som ett nederlag som han eller hon inte vill dela med någon.
Varningssignaler på att barnet kan vara utsatt för mobbning:
När barnet:
- kommer hem med sönderrivna kläder och/eller smutsiga/våta kläder, förstörda böcker eller har "förlorat" saker utan att ordentligt kunna redogöra för vad som hänt med dem.
- har blåmärken, skador, skärsår eller skrapsår utan någon trovärdig förklaring till hur de uppstått.
- inte tar med sig klasskamrater hem och sällan umgås med klasskompisar på fritiden.
- verkar rädd eller orolig för att gå till skolan på morgonen
- väljer en omväg till och från skolan
- förlorar intresset för skolan och får dålig karaktär
- verkar olyckligt, nedstämt, deprimerat eller får humörsvängningar med plötsliga känsloutbrott och irritation
- ofta har dålig aptit, huvudvärk och ont i magen.
- sover oroligt och har mardrömmar, kanske gråter i sömnen.
- stjäl eller ber om extrapengar från familjen (för att blidka mobbarna).
(Källa: Mobbning bland barn och ungdom).
Vad ska jag göra om mitt barn är utsatt för mobbning?
Riksförbundet Hem och Skolas kampanj ”Noll Tolerans mot Mobbning” har listat vad föräldrar kan göra och vart de kan vända sig om deras barn är utsatt för mobbning.
Informationen nedan är direkt taget från kampanjens webbsida: http://www.noll-tolerans.se/
- Be barnet att tydligt säga ifrån att den kränkande behandlingen inte är välkommen
- Förklara för Ditt barn att hon/han inte har någon skuld i mobbningen
- Följ gärna med Ditt barn till skolan nästa dag.
- Ta kontakt med skolans ledning och med Ditt barn lärare. Försök hålla Dig lugn och sansad. Be om ett möte snarast.
- Be att få en kopia av skolans handlingsplan för mobbning. Läs och följ den noggrant.
- Får Du inget gensvar lokalt så tar Du kontakt med områdeschefen för rektorsområdet inom kommunens skolförvaltning. I andra hand tar Du kontakt med skolchefen i kommunen.
- Ta kontakt med Skolhälsovården
- Lagarna ger Dig rätt att reagera:
- Skollagen säger att ingen i skolan skall utsättas för mobbning.
- Läroplanen säger att lärarna och andra vuxna i skolan aktivt ska se till att motverka alla former av trakasserier.
- Den nya lagen om kränkningar i skolan säger att ingen får kränka någon inom skolan.
- Anser Du att mobbningen är grov eller är det så att Ditt barn är fysiskt skadat så tar Du omedelbart kontakt med läkare för utfärdande av rättsintyg och Du ska självklart polisanmäla händelsen.
Barn- och elevombudet är till för Ditt barn
Lars Arrhenius och är Barn- och elevombud (BEO). Hans jobb är att hjälpa dig som tycker att du blivit illa behandlad i förskolan, på fritids eller i skolan. Du kan antingen skriva, ringa eller e-posta.
Observera att när man skriver till BEO blir brevet offentligt. Med det menas att den som vill kan få läsa det. Skolverket kan hemlighålla delar som rör personliga saker om dig.
http://www.skolverket.se/sb/d/1333
Sitt inte ensam med din oro
Rädda Barnens föräldratelefon. Att vara förälder är härligt. För det mesta, men inte alltid. Det finns tillfällen då man tvivlar på sin förmåga. Rädda Barnens föräldratelefon är till för såna stunder. Vi erbjuder ett lyssnande öra, medmänskligt stöd, och hjälp att sortera i tankar och känslor.
Ring 020-786 786
Föräldratelefonen är öppen varje dag. Vi som svarar är erfarna föräldrar som fått utbildning av Rädda Barnen. Samtalen är anonyma och kostar bara en markering.
http://www.rb.se/sv/stodorad/Foraldratelefonen/
SFPH´s Föräldratelefon
Ring 020-85 20 00
Är du förälder, eller annan vuxen, och har bekymmer eller frågor om barn i din närhet? Har du funderingar om din roll som förälder? Då kan du ringa Föräldratelefonen, måndag-fredag 10.00-14.00.
http://www.sfph.se/se/foraldratelefonen/
BRIS Vuxentelefon
Om du har frågor eller behöver råd om något som rör barn kan du som vuxen ringa BRIS Vuxentelefon - om barn:
Ring 077-150 50 50.
Du kan ringa om vad som helst, om både svåra och mer vardagliga frågor som osäkerhet, gränssättning, syskon som slåss, skilsmässa, mobbning eller barn som blir retade. Du kan ringa oavsett om det gäller dina egna eller andras barn och få information om vart du kan vända dig för att få ytterligare hjälp.
BRIS Vuxentelefon - om barn, är öppen:
Måndag – fredag 10-13
Varje samtal besvaras av en erfaren person som arbetar på BRIS och du kan självklart vara anonym. Samtalet kostar som ett vanligt Sverige samtal.
http://www.bris.se/adults/adultphone.asp
RHS föräldralots:
Det kan vara svårt att veta till vem man skall vända sig.
Ring RHS, Magnus Sjögren 0735-299051.