Femte sjukan – allt du behöver veta om smittsamhet, symtom och behandling
Femte sjukan – allt du behöver veta om smittsamhet, symtom och behandling - Foto: Foto: twenty20photos/Envato Elements

Femte sjukan – allt du behöver veta om smittsamhet, symtom och behandling

Femte sjukan är en sjukdom som smittas via virus och är vanligast bland barn i skolåldern. Även vuxna kan drabbas men det är ovanligt, oftast har man sjukdomen när man är barn och sedan blir man immun.


Vad är femte sjukan?

Femte sjukan är en virussjukdom som kan orsaka feber och utslag, men det kan också vara så att den som blir smittad inte får några symtom alls och därför inte vet om att hen har haft sjukdomen. Efter genomgången sjukdom blir man immun och kan inte bli smittad igen. Sjukdomen orsakas av ett virus som heter Parvovirus B19 och under tiden sjukdomen pågår medför viruset att det tillfälligt bildas färre röda blodkroppar. Det är sällan det leder till en blodbrist, utan går oftast över ganska fort. Men hos personer med ovanliga blodsjukdomar eller immunbrist kan femte sjukan leda till allvarlig blodbrist.

Innan man började vaccinera barn i Sverige enligt det allmänna vaccinationsprogrammet fick nästan alla barn 6 sjukdomar under sina första år som alla gav hudutslag. Femte sjukan var just den femte på listan över de sjukdomarna och därför fick den alltså namnet femte sjukan.

Läs mer: Vattkoppor

Symtom på femte sjukan


Många som blir smittade får inga symtom alls, speciellt om man är vuxen när man drabbas. Vanligtvis drabbar sjukdomen barn i skolåldern och då är det vanligt med symtom som:

•Feber


•Trötthet


•Ont i kroppen


•Huvudvärk


•Illamående


•Diarré


Hudutslagen brukar komma först efter några dagar i samband med att febern försvinner. Utslagen börjar generellt på kinderna som blir röda och sedan sprids de nedåt på resten av kroppen, framförallt armarna och benen. Den kan kännas varma för handen och barnet upplever ofta att det kliar. För de allra flesta försvinner utslagen efter någon vecka, men har man riktig otur kan de vara kvar i flera månader och flamma upp i samband med stress och ansträngning.

Foto: Andrew Kerr/Wikimedia commons

Femte sjukan, symtom hos vuxna

För vuxna som får femte sjukan kan symtomen skilja sig och som vuxen får man sällan utslag. Symtomen brukar istället påminna om en förkylning och man kan även få ont i lederna, en värk som kan hålla i sig flera månader.

Femte sjukan – en droppsmitta

Femte sjukan smittas via droppsmitta – det vill säga de droppar i luften som uppstår när en person hostar eller nyser, eller andas ut. Man är som mest smittsam innan symtom bryter ut och inkubationstiden, tiden från man blir smittad till man bli sjuk, är ungefär tre veckor. Vanligast är att sjukdomen sprids från slutet på vintern fram till sommaren.

Det finns inget vaccin mot femte sjukan, men genom att hålla en god handhygien kommer man långt om man vill undvika att bli smittad.

Behöver man behandlas på sjukhus vid femte sjukan?

I väldigt sällsynta fall kan det behövas, men besvären går oftast över av sig själv. Om du är gravid och tror att du har fått femte sjukan ska du ta kontakt med din barnmorska på mödravården. Viruset kan nämligen göra att bebisen i magen drabbas av blodbrist så då behöver man göra extra kontroller med ultraljud under resten av graviditeten för att se så barnet mår bra.

Läs mer: RS-virus eller vanlig förkylning? Det här är skillnaden

/
stats