Föräldrar saknar kunskap om mat

Småbarnsföräldrar har för lite kunskap om kosthållning och matvaror, säger författaren och barnmatsentusiast Margit Vea. - Det finns enkla sätt att laga god och näringsrik barnmat på, men de flesta föräldrar tyr sig till färdigmat på burk åt barnen.

När Margit fick sin första son 1996 blev det viktigt för henne att även hans mat skulle smaka bra, vara nyttig och se frestande ut. Detta skapade grunden för det som sedan blev kokboken « Hemlagad spädbarnsmat » och sedan även en hemsida om barnmat. Hon har också skrivit böckerna ”Lättlagad barnmat”, ”Mat för barn” och ”Kökspatrullen”. Margit är utbildad lärare i näringslära. Hon har undervisat i många år och även anordnat kurser om mat för nyblivna föräldrar, barn och anställda inom hälsosektorn.

Färdigmat är en nödlösning

-Det är en etablerad uppfattning bland småbarnsföräldrar att mat på burk är det bästa för barnet. Det är en okej nödlösning, men det bör inte vara det dagliga första valet. Mat på burk är konserverad och blir aldrig lika god och näringsrik som färsk mat, säger Margit. Hon tror att orsaken till att föräldrar väljer färdigmat är en kombination av bristande kunskap, stort urval av färdigmat och aggressiv marknadsföring från producenter av färdigmat som skapar osäkerhet.

-Föräldrar kan tänka att det är ”säkert” att barnet får i sig de näringsämnen det behöver när man köper färdigmat och känner sig osäkra på om de klarar av att tillaga hemlagad mat med lika bra näringsinnehåll. Men man kan enkelt laga långt bättre barnmat själv, anser den engagerade författaren.

Margits råd till barnföräldrar

  • Slappna av! Tänk att du klarar av att laga egen barnmat från grunden.
  • Prova dig fram. Alla barn är olika. Om det vägrar äta gröt, prova middagsmat. Ingen panik!
  • Ha en varierad kosthållning. Använd olika råvaror, utvidga repertoaren efter som barnet växer.
  • Använd goda och trygga råvaror. Jag rekommenderar ekologiskt och närproducerad mat. Närproducerad mat är tryggare eftersom vi i Sverige har strängare lagar om besprutningsmedel än mycket av den importerade maten.
  • Skapa matglädje! Låt barnet äta tillsammans med resten av familjen. Gärna samma mat som de andra.
  • Låt barnet äta själv! Barnet har behov av att använda alla sina sinnen när det äter. Känna på maten, lukta och smaka. När barnet får äta själv får det också en positiv känsla av att kunna själv.

Små barn kan äta själv från dom är 6 månader gamla, säger Margit. På frågan om de inte kan sätta maten i halsen säger Margit att man måste hålla bra koll, men att bebisen har en reflex som gör att de som regel kräks upp igen om de äter för stora bitar.

Moget päron

Kokta broccolibuketter

Kokta potatisbitar

Kokta morotsbitar

Undervärderad kvalitetstid i köket!

Margit har ofta erfarit att köksaktiviteter är mycket populära och att barn väljer att laga mat före andra aktiviteter. -Mat är tufft och barn älskar att få laga mat. De kan hålla på i timmar. Barn tycker om att vara i köket, även om de också kan ha perioder då de inte är så intresserade av matlagning, säger hon. Att laga mat tillsammans är värdefull kvalitetstid, anser Margit. Hon kan inte förstå att föräldrar som känner att de har svårt att få ihop vardagen inte prioriterar att använda kvalitetstid tillsammans med barnen i köket.

I boken kökspatrullen ger hon konkreta råd på hur föräldrar kan ta med barnen i matlagningen utifrån dess ålder, och recept som passar i svårighet.

Barnets första möte med mat är som regel gröt ifrån en färdigmatsproducent. -Återigen är det en utbredd missuppfattning bland föräldrar om att det enda sättet att få i barnet tillräckligt med järn är att köpa färdiggröt. Det stämmer inte. Du kan gott ge bebisen hemlagad gröt, om du lagar gröten av korn som är naturligt rika på järn, försäkrar Margit.

-Föräldrar kan lika gärna börja med att ge bebisen middag istället för/eller samtidigt som gröt. Potatismos och grönsaksmos är ypperligt att börja med. Blanda maten med bröstmjölk eller mjölkersättning. Detta till middag är en viktig måltid som innehåller järn. Bättre att äta och är lättsmält.

stats