Varför gråter bebisen? 16 vanliga orsaker
Alla bebisar gråter. De kommunicerar sina behov genom gråt. Men det är inte alltid lika lätt att förstå vad dom vill tala om för dig. Speciellt inte i början innan du har lärt känna din bebis. Kanske kan vår lista med 16 orsaker och förslag till lösningar vara till hjälp?
Det är normalt att barnet gråter 2-3 timmar dagligen. Mest gråt är det i 6-veckors åldern. Det är normalt att spädbarn gråter men det är också normalt att de lätt kan tröstas. Vid långvarig, otröstlig gråt bör läkare kontaktas. Orsakerna till att barnet gråter ändrar sig med åldern, berättar sjuksköterskan Grethe Johansen.
– Det nyfödda barnet kräver något annat av sina föräldrar än det lite äldre barnet. Det är viktigt att föräldrarna lyssnar till nyanserna i barnets gråt. Det kan förklara för föräldrarna vilket av barnets behov som inte har täckts, vad som plågar barnet, säger sköterskan.
Den erfarna sjuksköterskan poängterar också att gamla myter om att låta barnet gråta för att få starkare lungor är strunt.
– Barn som tröstas och får sina behov täckta direkt, gråter mindre. Det är inte bra för barnet att gråta och speciellt inte att ligga ensam och gråta länge.
(Artikeln har ett friskt barn och normal gråt som utgångspunkt.)
16 orsaker till bebisens gråt - och vad du bör göra!
1. Bebisen är hungrig
En hungrig bebis gapar och vrider sig till sidan om du stryker det på kinden (medfödd reflex hos bebisen), smaska och suga på sina händer. Bara mat kan stilla hungern. En hungrig bebis hela tiden ge starkare signaler på att den behöver mat - NU! Napp, vatten eller liknande kommer bara stilla gråten en liten stund.
2. Bebisen är trött
Bebisar har ofta svårt att lugna sig själva när de behöver sömn. Detta blir ofta ännu värre om dom är övertrötta. I stället för att sova gråter bebisen och klarar helt enkelt inte av att lugna sig, så att den får sömnen som den så väl behöver. När du känner din bebis väl kommer du på vad som hjälper: Vyssning, hudkontakt, en lugn visa eller bara tystnad. En del behöver kanske ligga tätt intill föräldrarna i ett mörkt rum för att kunna lugna sig helt.
3. Bebisen önskar gos
Ju mindre barnet är, ju större behov av kroppskontakt har det. Bebisen tycker om att se föräldrarnas ansikten, höra deras röster, lyssna till deras hjärtslag och känna lukten av dom. Gråten kan vara deras sätt att be om att bli hållna och få gos.
4. Behöver ny blöja
Några barn ger raka besked med en gång som de behöver ny blöja. Andra kan tolerera en väldigt våt blöja, eller en blöja med avföring en bra stund. Oavsett - gråter bebisen för att den behöver en ny blöja är orsaken ofta lätt att spåra och väldigt enkel att åtgärda.
Läs mer: spedbarnsvård for dummies
5. Har ont i magen
Den vanligaste formen av magont hos bebisen är luftsmärtor som beror på att barnet sväljer luft vid amningen. Att låta bebisen rapa under och efter måltiden kan förebygga luftsmärtor. För täta måltider kan också göra tarmen orolig. Även andra saker kan självklart ge smärtor och obehag i magen, till exempel när barnet behöver bajsa. Barn som sällan bajsar kan också bli oroliga och sura innan dom bajsar. En del bebisar får problem med kolik, ett tillstånd där bebisen gråter mer än tre timmar varje dag. Vid långvarig och otröstlig gråt bör läkare uppsökas.
6. Tandsprickning
Den första tanden kommer som regel i 5-6 månaders åldern. Det kan göra att bebisen blir sur, kinkig och har ett behov av att bitas. Detta är normalt. Långvarig gråt och sjukdom ska inte förklaras med tandsprickning! En bitring kan hjälpa dom värsta plågorna. Lägg bitringen i kylskåpet för den ger ännu bättre effekt om den även kyler ner tandköttet.
Mediciner och kosttillskott bör helst undvikas, om inte bebisen plågas väldigt mycket. Eventuell medicin ska vara anpassad för barnets ålder.
7. Behöver rapa
Luftsmärtor efter måltiden kan helt enkelt tyda på att barnet bara har behov av en ordentlig rap. Bebisar sväljer luft när de ammar och suger från flaskan. Och om luften inte släpps ut igen kan det medföra obehag. En del bebisar plågas intensivt av att ha luft i magen medan andra bebisar aldrig har behov av att rapa.
Luftsmärtor kan förebyggas genom att låta barnet rapa under och efter måltiden, undvik täta måltider och låt barnet amma i halvt sittande ställning. För barn som plågas mycket av luftsmärtor rekommenderar sköterskan Grethe minifomdroppar som kan lösa upp luftbubblor i tarmen.
8. För varm eller kall
Känn efter med fingret i halsgropen om barnets temperatur känns behaglig. Det är vanligare att ett litet barn är för varmt snarare än för kallt, samtidigt är det väldigt sårbart vid nedkylning. Det största värmetappet sker via huvudet. En liten mössa är därför bra att ha medan kroppen kan ha lite mindre kläder. Anpassa kläderna efter temperaturen.
Läs mer: Baby i barnvagn: Så ska det inte göras!
9. Önskar mindre stimuli
Spädbarn blir snabbt trötta och kan ge besked när det behöver lugn och ro. Barnet kan signalera det genom att vända sig bort och inte söka ögonkontakt. Fortsatt stimuli kan utlösa gråt. För mycket stimuli kan också handla om för starkt ljus, ljud, kyla, värme osv.
10. Önskar mer stimuli
Även bebisar kan ha tråkigt. Även om gos och kontakt är det barnet allra mest önskar sig kan åldersanpassad egenaktivitet vara ett viktigt alternativ. Att få se på saker, få ligga utan täcke och sparka, få lov att utforska en ny plats eller en ny leksak. Ju större barnet är, ju mer stimuli behöver det.
11. Är sjuk
Om du har tillgodosett barnets grundläggande behov och tröstat honom, och han fortfarande gråter, är det en bra idé att fundera på om barnet är sjukt. Kolla temperaturen för att utesluta feber. Bebisar kan vara sjuka även om dom inte har feber. Andra tecken på sjukdom kan vara dålig matlust, blekhet, ett annorlunda sovmönster och eventuellt symptom på luftvägsinfektion som hosta och täppt.
Om barnets gråt låter och känns annorlunda än vid hunger, trötthet och frustration, och du misstänker att barnet är sjukt, bör du lita på magkänslan och kontakta en doktor.
12. Frustration
I en del åldrar är barnet mer oroligt än annars. Precis innan "breakthrough" när barnet lär sig något nytt kan det bli jättefrustrerat. Barnet kan till exempel nästan klara, bara nästan, att luta sig framåt och få tag på en spännande leksak. Det har två cm kvar innan det kan rulla sig åt sidan, eller nästan klarar av att ta en leksak med handen första gången. Spänningen mynnar ut i en stor frustration över att inte nå målet. En frustration som är helt nödvändig för vidare utveckling.
13. Känna sig övergiven
Barn tycker om att ha föräldrarna i närheten. Smyg inte ut och låt barnet vara vaket när du lägger ner det. Barnet blir tryggare om du visar att du går ifrån det, och bevisar att du alltid kommer tillbaks, hellre än att det hela tiden måste kolla om du är där.
14. Tycker inte om att vara avklädd
Det gäller speciellt nyfödda bebisar. Det nyfödda barnet känner sig ofta otrygg när det är helt avklätt. Låt en skjorta eller liknande ligga över bröstet eftersom kontakten med kläderna ger barnet en trygghet.
15. Känner sig otrygg och för lite omsluten
Innan det föddes var barnet van vid att vara tätt omsluten. Efter förlossningen känner det sig tryggt när det får gos och beröringskontakt. Att ligga i en stor tom säng eller vagn kan orsaka gråt. Det kan hjälpa att rulla ihop en filt och kanske svepa om bebisen och på det sättet ge den en känsla av att vara omsluten.
16. Något som stramar och ger obehag
Har du gått igenom listan och inget stämmer så finns det ett alternativ kvar. Bebisen kan faktiskt plågas av något som är så litet att du inte ser det. Till exempel en tråd eller ett hårstrå som stramar runt ett finger eller en tå. Det kan faktiskt ge stor smärta för en bebis.
En del bebisar är extra känsliga för små detaljer som märkeslappar på kläder eller grova tyger som känns hård mot huden. Om du har provat allt annat, kan det ju vara värt att prova om det hjälper att byta kläder.
Springmask är vanligt att få som barn – och då kliar det rejält i rumpan. Den receptfria medicinen mot springmask är nu slut på alla apotek runt om i Sverige – och det kommer dröja innan det kommer tillbaka igen. Se mer i videon nedan.