Sömndebatten: Gråtkur eller inte?
Sjuksköterskan och anknytningspedagogen är kanske oeniga om metoden, men båda har sina tips på hur du kan få ett barn som sover gott.
-Det viktigaste är att bidra till att skapa trygghet framför kaos, och inte ha dåligt samvete. Känn efter vad som är viktigt och rätt för er, säger Nina Misvær, som är sjuksköterska och författare.
Nina anser att det är normalt att ett litet barn inte somnar med ett leende på munnen.
-Sömnproblem hos små barn är vanligt. Man måste ha realistiska förväntningar. Upp till 40 procent av barnen upplever sådana problem. De kan vara så trötta att de blir frustrerade och därför gråter, säger Nina, och understryker att barn som får för lite sömn lätt utvecklar sömnproblem.
Hon har både deltagit i och följt med i debatten om barn och sömn, som har pågått i norska medier och i fackmedier under hösten. Hon anser att diskussionen om gråtkurer har gått för långt om folk nu har en uppfattning om att barn aldrig ska gråta.
-Om ett litet barn vill äta en planterad blomma och du tar bort den och säger nej, då kommer barnet bli frustrerad och gråta. Det är barnets språk och det måste ju få lov att protestera! Denna debatt kan skapa en tro hos föräldrar om att man inte ska låta barnet gråta alls, och det tror jag inte är meningen, säger Nina.
LÄS OCKSÅ: Så hjälper du din bebis att sova – 10 goda råd
-Ta inte upp barnet ur sängen
Nina anser att en gråtkur, eller ”tröstkur” som hellre vill kalla det för, för barn över sex månader är en erkänd forskningsbaserad metod för föräldrar som vill lära sitt barn att sova bättre.
-Om barnet har svårt att somna kan man gå in och ut med någon minuts mellanrum och säga ”Jag är här, men nu måste du sova”. Det rekommenderas att man är inne i rummet så kort stund som möjligt, och helst inte tar upp barnet ur sängen för att försöka trösta det. Det är viktigt att vara lugn och konsekvent annars kommer barnet ofta bli mer frustrerad, säger Nina.
-Men är inte en invändning att så små barn kan tro att folk dom inte ser faktiskt inte existerar?
-Det är inte möjligt att barnet ska se att någon är där hela tiden. På natten behöver både små och stora sova. Se hellre till att gosa och vara tillsammans med barnet mycket under dagtid. Då är man fortfarande en bra förälder om man lär barnet att sova på egen hand, anser Nina.
Utesluter gråtkurer
Ingrid Prøsch är utbildad pedagog, godkänd API-ledare (Attatchment Parenting International) och driver Tillknytningspedagogerna i Norge. Hon anser att gråt är ett viktigt kommunikationsverktyg för bebisar, och att föräldrar ska lyssna till barnets behov, även om natten.
-Alla har krav på att bli sedda, hörda och försöker bli förstådda – även när det är natt. Det är inte så att dessa behov stängs av på natten, och det gör inte heller behovet av att ha föräldrar. Därmed kommer alla former av skrik-kurer vara uteslutna för användning i anknytningsomsorgen, berättar hon.
Ingrid menar att närhet är viktigt under hela dygnet.
-Babyn kan sova i samma säng som de vuxna eller i egen säng bredvid vuxensängen. Babyn ska få mat och närhet när de behöver det, även under kvällen och natten. De minsta bebisarna sover sällan länge åt gången, och det är viktigt att vara förberedd på det. Man måste ställa in sig på att följa barnet genom uppvaknanden och man ska inte se täta vakenperioder som ett problem i början. Sättet man somnar på är inte detsamma för alla. Om läggningen aldrig har gjorts till en maktkamp, utan istället har man en lugn och fin kvällsstund, som sakta övergår till natt, och man har bra och trygga vuxna som följer med i sömnen, och som stöttar genom natten, då kommer de flesta barn att sova gott. Att sova gott innebär inte att barnen inte vaknar under natten, men det innebär att sömnmönstret är relativt förutsägbart, och att barnen kommer till ro relativt snabbt efter att dom har fått lite närhet – eller vad annat dom behöver, säger pedagogen.
Sjuksköterskan Nina är inte principiellt emot samsovning, något som många ser som en lösning för trygga barn om natten.
-Om en familj praktiserar samsovning och har goda erfarenheter av det, så ser jag ingen orsak till att kritisera det. Det enda jag påpekar är en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd, speciellt de första levnadsmånaderna, och att det därför är rekommenderat med eget täcke till små barn, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Barn som inte vill sova
-Absurda definitioner
Ingrid anser att det är vansinnigt att förvänta sig att barn redan efter 180 dagars liv ska kunna sova lett och bra och ta sig igenom natten utan att störa de vuxna.
-En del barn kan möjligtvis klara detta helt utmärkt, men de tillhör en pytteliten minoritet, säger hon. Pedagogen kritiserar de teoretiker som definierar ett sömnproblem när barnet använder mer än en halvtimme för att somna, och för att man vaknar mer än två gånger på natten.
-Detta är absurda definitioner, som bara skapar förtvivlan och osäkerhet i tusentals familjer. När man i desperation eller vanmakt genomför en skrikkur, får relativt många en effekt på att det blir lugnare på natten. Det är inte nödvändigtvis så att barnet sover bättre eller mer – men de har lärt sig att ”mamma bryr sig inte om mig på natten”. -Man kan ha riskerat att förstöra barnets tillit till att det är bra att säga till när man behöver, menar Ingrid.
Bra dygnsrytm är viktigt
Både Ingrid och Nina är överens om att en bra dygnsrytm är viktigt för att undvika sömnproblem hos barnet, men att det inte är vi vuxna som ska ”få barnet att somna”. -En baby behöver i utgångspunkten inte lära sig att sova. Barn sover när dom är trötta. Att skapa en bra dygnsrytm för barnen är viktigt, men det går ofta av sig själv när dom vuxna i familjen har en bra dygnsrytm. Man måste skapa skillnad på kväll och dag, på kväll och natt. På dagen har vi det ljust och har vanliga ljud och aktiviteter i huset. På kvällen har vi fortfarande tänt, men dämpat, och ljud och aktivitetsnivå dämpas också. På natten är det mörkt och vi är i sovrummet, säger Ingrid.
-De första veckorna är en helt gradvis övergång, och vi pratar inte om sömnproblem fören vid 5-6 månaders ålder. Vid ca. 3 månader börjar utvecklingen av melatonin, -hormonet som gör att det är en skillnad på dag och natt. Då är det bra att gradvis inarbeta fasta sömnrutiner, och inte minst lära barnet att somna av sig själv. Det är en värdefull egenskap. Det är viktigt att inte vara beroende av bröstet eller nappflaska för att klara av att somna, säger Nina.
Låt pappa gå ut och in
-Men vad gör man med barn som somnar själv, men vaknar igen och igen?
-Det ligger i vårt sömnmönster att vakna kort efter, och för de flesta av oss kommer vi snabbt att somna igen när vi ser att det är natt. De barn som gråter när de vaknar, gråter för att dom är vana att få hjälp att somna, och då vill dom ha hjälp varje gång de vaknar. Om barnet somnat med ett bröst i munnen, kommer när de kommer i en lätt sömnfas få ett ”alarm” om att något är annorlunda än när de somnade, om bröstet är borta. Då måste mamma komma med bröstet igen, och rundgången har börjat, säger Nina, som rekommenderar att det är pappa som går in och ut ur rummet under den period man försöker vänja av från nattamning.
Suger till sig vuxnas stress
Ingrid menar att de flesta sömnproblem löser sig själv, och att det viktiga är att upprätthålla en dygnsrytm och bara finnas tillhands genom den jobbiga tiden tillsammans med barnet.
-Det är inte farligt för ett barn att gråta. Det är farligt för ett barn att gråta ensam. Så då får man ta barnet till sig i sängen eller lägga sig bredvid spjälsängen och upprepa till exempel något som: ”Mamma/Pappa är här. Nu är det natt, lilla vän. Allt är tryggt och nu ska vi sova. Mamma/Pappa älskar dig. Nu är det natt, i morgon är en ny fin dag.” Stryk barnet över ryggen om det vill ha närhet, sjung en liten sång och försök hålla frustrationen i schack. Barn suger till sig vuxnas stress på kvällen/natten – det att vuxna stressar kan vara tillräckligt för ett sensitivt barn för att inte kunna sova så bra. Så får man försöka sova och vila bäst man kan. Vila och slumra lite när barnet somnar, se till att själv få avlastning och sömn även under dagen om möjligt, säger Ingrid.
Den gyllene medelvägen
Sjuksköterskan Nina, som bland annat skrivit boken ”Sova hela natten” anser att den gyllene medelvägen är en bra utgångspunk när man ska lägga tillrätta för barnets sömn.
-En stor sömnstudie visade att det varken var de föräldrar som var väldigt stränga eller de som praktiserade ”attachment parenting” som hade bäst sömnerfarenhet med sina barn. Det var de emellan, de som sa ja tack, båda delar. Barn är fantastiska individer med en massa egna resurser. Hjälp dom som en växt, men skym inte solen. Låt dom göra sina egna erfarenheter och lär dom bemästra att sova själva, avslutar Nina.
Ingrid menar att det är viktigt att föräldrarna lyssnar till sina egna instinkter.
-Jag vill å det starkaste varna föräldrar för att lita på råd som strider mot de egna instinkterna och den egna magkänslan. När sådana råd kommer från någon som man litar på, måste man själv sätta sig ordentligt in i kunskapen inom det aktuella området, avslutar hon.
Vad tycker du?
Lägg en kommentar nedanför eller delta i debatten på vårt forum: Gråtkur eller inte?
Översättning: Ida Otterholm