Kan en baby bli för tjock?

Risken för att barnet blir överviktigt är extremt stor om föräldrarna är överviktiga, berättar forskare. Övervikt hos de allra minsta är ett känsligt och svårt ämne.


Föreställ dig att du är nybliven mamma på ett av dina regelbundna besök hon sjuksköterska. Din baby är go´och rund, och självklart världens finaste. Babyn vägs och sjuksköterskan skriver siffran på hälsokortet med ett odefinierbart uttryck i ansiktet.

”Din baby ligger över vikt-kurvan” säger hon, och du känner att det knyter sig i din mage. Försöker hon säga att din baby är tjock? Den får ju bara modersmjölk och det kan man ju inte bli tjock av! Och är det inte så att en baby behöver extra vikt att ta av, om dom skulle bli sjuka?

Ska inte fokusera ensidigt på vikt

Det är inte bara vikt som avgör om en baby är överviktig eller inte, säger näringsfysiolog Caroline Heggen. – För att bedöma barnets energibalans använder man vid vårdcentralerna i Sverige ett så kallat percentilschema. Schemat används för att följa barnets vikt i relation till längden – i stället för ålder. Vid kontroller på vårdcentralen vägs och mäts barnen för att se om de följer sin kurva eller inte. Vid avvikelse kan man eventuellt se om barnet ökar för mycket eller för lite i vikt i förhållande till den förväntade utvecklingen.

Heggen anser att när babyn har en avvikelse i sin viktutveckling, kan vårdcentralen hänvisa till näringsfysiolog eller läkare.

– En del föräldrar tycker att detta är negativt, då det upplevs som traumatiskt att neka sitt barn mat, understryker hon.

– Om ett barn har större viktökning än vad som är önskat i form av att den avviker från sin kurva, kartlägger man tillsammans med föräldrarna barnets kosthållning och vägleder med det som utgångspunkt, säger Heggen. – Det är också väldigt viktigt att komma ihåg att man inte bantar en baby eller ett barn. Vid en överviktssituation försöker man låta barnet ”växa in sig” i sin vikt, berättar Heggen.

För mycket socker i babygröt?

Barn har en naturlig preferens för söt och fet mat. Denna preferens blir också starkare ju mer socker och fett barnet äter under uppväxten. Detta kan bidra till att öka risken för övervikt. När det gäller babygröt är det rätt att dessa innehåller kolhydrater. Men gröt som är baserad på olika kornsorter innehåller lite kolhydrater i form av det vi populärt kallas socker, för det mesta av kolhydraterna i gröten är stärkelse. En del sorter babygröt innehåller mer socker än andra, eftersom de har tillsatt torkad frukt eller fruktkoncentrat. Det är generellt inte nödvändigt att göra gröten sötare med extra socker.

LÄS OCKSÅ: 10 råd om bebisens första mat

Behöver utesluta sjukdom

Överläkare dr.med. Rønnaug Ødegård från St. Olavs Hospital i Trondheim, har deltagit i ett forskningsprojekt om barn och fetma och har tagit emot många överviktiga barn och bebisar på sin mottagning.

Hon berättar att det kommer fler överviktiga barn från vårdcentralerna än från näringsfysiologer. Ofta är det för att man saknar denna hjälp i många kommuner, men även för att man i de flesta fall vill ta reda på om det finns någon medicinsk orsak till övervikten. – Man behöver utesluta sjukdom, men i de allra flesta fall är det en obalans i viktskålen i förhållande till energi in och energi ut som är orsaken, säger hon.

– Man behöver hjälpa föräldrarna att hitta barnets individuella balans, då inte alla ska ha lika mycket mat. De flesta överviktiga äter mycket, men det gäller inte alla. En del äter lite men blir ändå överviktiga. En del kan ha en genetisk disposition och en stark dragning för att gå upp i vikt.

Känsligt ämne

Ødegård tycker att vårdcentralerna generellt är duktiga på att vägleda föräldrar.

– Det är ett svårt och känsligt ämne för många föräldrar. Jag tycker sjuksköterskorna har blivit duktigare och de ber hela tiden om mer kompetens inom ämnet. De tänker mycket på förebyggande, smarta kostval, kostvägledning och hur de ska tala om för föräldrarna att babyn är för stor. Risken för att barnet blir överviktigt är extremt stort om föräldrarna är överviktiga. Då är det viktigt att föräldrarna förstår att de har en unik möjlighet att ge barnet en bra start i livet, så att dom inte blir överviktiga senare, säger hon.

Amning är inte förebyggande

– En del tycker att barn som ammas har mindre chans för att bli överviktiga när de blir äldre, vad tycker du om det?

– Fram till för några år sedan trodde man att amning har en förebyggande effekt på fetma, men nu har det kommit flera studier som visar att det inte finns något sammanhang. Förr skilde man på barn som blev ammade och barn som fick flaska, något det egentligen inte finns orsak till längre. Tidigare var det så att överviktiga barn som fick flaska fick reducerad mängd mat, men vid amning gjorde man ingenting. Det är osäkert om man bör reducera amning vid fetma. En del läkare och forskare tycker det, men det gör inte jag, förtydligar hon.

Ökad förekomst av överviktiga tonåringar

På frågor om fetma hos bebisar är ett reellt problem i Norge idag, svarar hon att det inte är ofta men att det får in bebisar med jämna mellanrum. Men kan som regel inte säga med säkerhet om barnet är överviktigt förens det är ett par år gammalt.

– Det är en ökande förekomst av överviktiga barn från 3-4 års ålder. Det är vid denna tidpunkt det börjar och på fyraårskontrollen ser man ofta om det sker ett skutt uppåt på kurvan som visar förhållandet mellan längd och vikt. Men vi har sett data på några kommuner där man har mätt BMI på tvååringar. Det var stor spridning från år till år, men det är många barn som blir definierade som överviktiga redan vid två års ålder. Barn som är överviktiga har större risk för att bli överviktiga som vuxna. Detta gäller även när barnet är två år gammalt, men sambandet är inte väldigt stort. Detta samband är starkare vid 3-4 års ålder, och man kan säga att ju närmare vuxen ålder desto större samband. Innan barnen är två år är det många som ”växer ur det”, berättar Ødegård.

LÄS OCKSÅ: Så får din bebis en stark rygg

Lite ”knubbig” är naturligt

– En del föräldrar får höra att det är bra att babyn är rund och go, eftersom de behöver lite extra ifall de blir sjuka, stämmer det?

– För några år sedan hade man en annan inställning till barn och vikt. Då var man livrädd för att små barn skulle utveckla anorexia, men förekomsten av det har inte ökat. Det är helt naturligt att barn är runda det första året. BMI går som regel upp runt ettårsåldern och så ner igen runt sexårsåldern och så upp igen. Det är svårt att säga varför det är så, men det är ju så att bebisar tappar vikt snabbt om dom är dåliga i tre veckor. Det är därför naturligt att vara ”lite knubbig” det första levnadsåret, men inom normalgränserna, avslutar hon.

/
stats