Lerke äter själv sedan hon var 5 månader

Det finns ett alternativ till mosad babymat och gröt. Lerke har ätit själv från hon var 5 månader gammal.


Föräldrar verkar hela tiden försöka hitta alternativa metoder till det som är ”normalt”. En av de nyaste trenderna är Babystyrd Mattillvänjning.

Babystyrd Mattillvänjning (Baby Led Weaning) går ut på att man börjar tillvänjning av vanlig mat när barnet själv börjar visa intresse för maten. Det är i regel när babyn är runt sex månader gammal.

Barnet ges hel mat och inte mosad, det vill säga stora bitar mat som barnet själv ska hålla i handen och äta av.

Lerke äter själv

Silje Sandven är mamma till dottern Lerke som är 8 månader, och hon är en av dom som valt att praktisera denna metod.

– Jag hörde om det första gången genom min bror som bor i Australien. Han har en dotter som är två månader äldre än vår, och dom har följt denna metod. Dom skickade några länkar till engelska och amerikanska webbsidor som avhandlade temat och jag läste på där. Det kan vara lite läskigt att välja alternativt, så därför var det jättebra för oss att se hur bra det fungerade för vår brorsdotter.

Silje är också anhängare till anknytningsteorin och försöker låta dottern utvecklas i sitt eget tempo inom alla områden. Med babystyrd mattillvänjning känner hon att hon ger dottern tid att utforska mat och fast föda, och kan uppleva den fantastiska sinnesupplevelse det faktiskt är.

– Vi tycker att äta handlar om så mycket mer än smak, det är även lukt, känsel, konsistens och färger. Vi hoppas att detta kommer ge henne ett sunt och bra förhållande till mat och råvaror när hon blir äldre.

LÄS OCKSÅ: Så vet du att babyn äter tillräckligt

Började när hon var fem månader

Siljes dotter var bara fem månader gammal när hon började sträcka sig efter och visa intresse för mat. Det tolkade Silje som ett tecken på att Lerke var redo att börja med babystyrd mattillvänjning. Föräldrarna lät henne därför få smaka på lite saker i den åldern, men det började först erbjuda henne mat när hon var sex och en halv månad gammal.

– Vi började med att erbjuda henne mjuk mat som avokado och banan. Vi la stora bitar som var lätta för henne att få tag i, framför henne. Hon sträckte sig snabbt fram och förde bitarna mot ansiktet. Det tog lite tid innan motoriken var helt rätt, så i början blev det mest mosat i handen, smort över bordet eller ansiktet – och lite kom in i munnen. Men om barnen har motivation att äta så kommer detta lösa sig obeskrivligt snabbt. Nu får hon i sig mycket mer och visar tydligt vad hon tycker om och inte, berättar hon.

Många reagerar med misstro

– Alla som väljer något annat än det ”folk gör mest” får reaktioner, så det får man räkna med. Många tycker det är spännande och andra tycker att det är överdrivet alternativt. Det viktigaste är att man har medvetna tankar runt de val man tar och står för det. Dessutom går det ju att prova något nytt ibland – det är ju trots allt ingen skam i att ändra sig om det inte fungerar så som man önskade?

– Vilka erfarenheter har du fått så här långt?

– Det här är mattillvänjning för dom som vill ge barnet tid. Som med allt annat så lär man sig inte nya konster på en dag och denna process kan man inte skynda på. Man bör också vara inställd på att mamma mer och längre, eftersom barnet trots allt inte får i sig lika mycket mat på egen hand som när de matas med sked. Men det är detsamma med babystyrd mattillvänjning som med många andra saker: man behöver ju inte vara helt fyrkantig. Om man vill servera något med sked, så gör man ju det om det passar bäst.

Silje berättar att Lerke sitter tillsammans med resten av familjen vid varje måltid och äter detsamma som dom äter, men anpassar något gällande salt, socker och starka kryddor.

– Vi anser att detta ger henne en känsla av att vara med i gemenskapen, och det är dessutom väldigt mysigt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Bebisens reflexer

Inte rädd för kvävning

– Vår dotter visar en enormt stor glädje inför att äta, smaka och prova sig fram även om hon tycker om nästan allt. Om man är väldigt rädd för att barnet ska sätta mat i halsen, som jag var i början, så rekommenderar jag att man läser på om ämnet innan man börjar. Det kan även vara smart, oavsett om man ger mosad eller hel mat, att veta vad man ska göra om barnet sätter något i halsen. Bra förstahjälpenvideor finns på nätet, och det är viktigt att man aldrig låter barnet äta ensam.

Siljes stora intresse för babystyrd mattillvänjning har lett till att hon har startat en blogg om ämnet. Här delar hon tips och recept med andra föräldrar som är intresserade av att lära sig mer.

– Vi är jätteförtjusta i det här sättet att ge mat, och tänker att det nog är fler än oss som inte vet om att det finns alternativ till mosad mat och gröt. Det är flera som säger att dom hade provat detta om de hade hört det när dom hade små barn. På bloggen delar jag våra erfarenheter, lägger ut information, tips och recept som förhoppningsvis ska inspirera.

Silje hoppas att med tiden ska andra bidra så att detta kan bli en bra informationskälla för alla som är intresserade av babystyrd mattillvänjning.

Lite utspritt i Norden

– Jag använde denna metod till viss grad med mina barn, men då visste jag såklart inte att det fanns något som hette ”babystyrd mattillvänjning”, berättar Vea. Det var något som jag var van vid hemifrån, och som det var naturligt för mig att göra med mina barn, säger hon.

Just nu finns det inte heller så mycket forskning inom ämnet, men enskilda studier antyder att barn som får styra matintaget själva blir mer positiva till mat. (1).

Små barn som får äta själva lär känna råvarorna och får öva sin trygghetsmekanism, enligt Vea.

– I en del kulturer är det vanligt att bebisar äter själva, och de gör det i mycket större grad än vad vi gör här. Det är dessvärre få föräldrar här som lagar babymaten själv, de allra flesta väljer att köpa industrimat och den är ju alltid mosad. Den färdiga babymaten tar inte hänsyn till den naturliga utvecklingen hos ungarna, och har gjort det främmande med naturliga råvaror. Det är naturligt för barn att vilja styra matningen själv, och de upplever det positivt och en känsla av att bemästra. Även barn som får gröt bör kunna få hålla sin sked, tycker Vea.

LÄS OCKSÅ: Fem matvaror barn älskar att hata - men bör äta

Låt aldrig barnen äta själva!

När Vea praktiserade denna typ av matning, gav hon barnet mosad mat vid sidan av. – Barn är olika och det är inte alla som klarar av att få tillräckligt med mat på det här sättet, säger hon. Vea understryker också hur viktigt det är att små barn aldrig ska sitta ensamma och äta, oavsett om det handlar om mosad mat eller bitar. – Det är viktigt att man är med barnen när de äter. Men som tur är har de en naturlig mekanism som gör att om det kommer något som är för stort så kommer det upp igen. Det kan faktiskt vara värre när vi sätter skeden ”i halsen” på barnen, då har dom inte samma kontroll på klumpar. Många tänker att degiga saker som bullar är barnvänligt för det är mjukt, men det är faktiskt lätt att sätta i halsen.

Margit Vea märker av ett ökat intresse för babystyrd mattillvänjning, och hon pratar ofta om ämnet när hon håller sina kurser om babymat. – För en del blir det en lättare väg fram mot att laga maten från grunden. Det blir enklare och mer överkomligt när barnen kan äta samma som resten av familjen, avslutar hon.

Råder föräldrar att följa livsmedelsverkets rekommendationer

Sjuksköterska och teamleader Anne-Brith Arlt har inte personlig erfarenhet av babystyrd mattillvänjning och för henne är det ett okänt tillvägagångssätt.

– Vi vet ju att det forskas mycket på näring, men på vårdcentralerna håller vi oss till livsmedelsverkets offentliga rekommendationer när det gäller att introducera mat till spädbarn, säger hon. – Vi rekommenderar fullamning till babyn är sex månader gammal. Om barnet vid 4-6 månader behöver något extra, är det rekommenderat att börja med fast föda istället för MME. Om mamma äter varierad mat med smak, till exempel vitlök, kommer modersmjölken ta smak av det och barnet kommer vänja sig vid smaken. Vidare rekommenderar vi att man har en långsam tillvänjning och börjar med en matsort åt gången. Det är för att se om barnet reagerar på maten och för att tillvänja kroppen till att smälta annat än modersmjölk. Barnet behöver också tid för att vänja sig vid smaken och konsistensen. Maten bör vara mosad och om man fortsätter amma bör man amma först och sedan ge barnet en sked med mat. På det sättet bibehåller man mjölkproduktionen. Under de nästkommande dagarna kan man öka till två-tre skedar per dag. Bra matsorter att börja med kan vara finmosad potatis, morot, broccoli och järnberikad gröt, säger hon.

Barn kan ha olika preferenser när det gäller hur finmosad de vill att maten ska vara, och livsmedelsverket rekommenderar att man gradvis ökar grovheten från att babyn är 6-9 månader gammal. Från nio månaders ålder rekommenderar man att barnet får mat som kräver lite tuggande, men man kan fortfarande grovmosa maten. Från 12 månader kan barnet äta vanlig, delad, mat.

LÄS OCKSÅ: Föräldrar saknar kunskap om mat

Tränar motoriken i munnen

I tillägg till faran att barnet kan sätta maten i halsen, ställer sjuksköterskan Arlt också frågan om utvecklingen av motoriken i munnen vid denna metod. I början spottar barnet ofta bara ut maten igen, det handlar ju också om att träna upp motoriken. Babyn ska lära sig att svälja mat och använda tungan på ett annat sätt än den gör vid amning. Om man ger babyn en stor matbit som den kan ”gnaga på”, kommer babyn smaska och suga och inte använda tungan på samma sätt, säger hon.

Om du vill veta mer om livsmedelsverkets rekommendationer, så kan du läsa mer på deras hemsida.

/
stats