Kläder i förskolan: Det här behöver barnet!

Vad behöver barnet för kläder och skor på förskolan eller hos dagmamma? Här får du några tips på inköp av utekläder, regnkläder och tofflor. Förskole- och dagmammebarn är mycket ute i alla slags väder, och därför är det smart att investera i bra utekläder som håller i vind och kyla.


Behovet av kläder och skor varierar självklart efter årstiden. Använd personalen på förskolan för att få vägledning när det gäller inköp av det barnet behöver. Dom vet mycket om det! Fråga då och då om det är något barnet saknar.

Detta behöver barnet på förskolan:

  • Ett till två extra uppsättningar med ombyte ska alltid finnas på förskolan: Underkläder, strumpbyxor, byxor, tröjor, t-shirts.
  • En varm tröja för kalla dagar
  • Regnkläder och/eller utekläder. Kom ihåg att utekläder ganska ofta behöver tas hem och tvättas. Det kan vara en fördel att ha två uppsättningar regnkläder.
  • Tofflor eller sandaler för inomhusbruk
  • Skor anpassade till årstiden
  • Promenadskor
  • Joggingskor
  • Stövlar
  • Fodrade vinterskor
  • Vinterstövlar
  • Fodrade vinterstövlar
  • Sandaler
  • Vid varierande väder kan det vara bra att ha tex. både stövlar och promenadskor på förskolan.
  • Mössa
  • Vantar
  • Solhatt (viktigt på varma dagar)
  • Solkräm
  • Ev. annan nödvändig hudkräm eller salva som barnet använder
  • Gosedjur, snuttefilt eller myskudde
  • Napp, om barnet använder det. Märk den med ett litet snöre med namnet på.
  • Barn som sover på dagen, ska på många förskolor ha med sig vagn att sova i. Vagnen behöver åkpåse anpassad till årstiden och insektsnät.

Läs också: Börja i förskolan

Förskoleoverall

Det är stor skillnad i kvalitet på förskoleoveraller och regnkläder, och det är väl dessa kläder det inte lönar sig att spara pengar på. Overallen måste vara så stor att den inte stramar när barnet sitter. Med andra ord ska ett barn i förskoleoverall ”säcka” lite – det vill säga att skrevet i overallen ska hänga minst 5 cm nedanför baken. En snodd runt midjan ska inte vara speciellt tight. Om man köper en overall där man kan ta ur fodret kan man använda overallen året om. Overallen bör vara vattentät, men försök ändå hitta en overall som ”andas”. Det kan vara bra att ha extra skydd i baken och på knäna. Se tvättanvisningar innan du köper en overall till förskolan. Många overaller förlorar sin vattenavvisande effekt om dom torkas i torkskåp eller torktumlare. Olika tester har gjorts på förskoleoveraller, men det dyker hela tiden upp nya versioner. Det kan vara smart att fråga personal och andra föräldrar om råd.

Regnkläder

Tvådelade regnkläder med hög byxa är det vanligaste. Kvaliteten varierar. Det finns tunna och lätta regnkläder som är mycket behagliga för barnet att använda, men ofta drar fuktigheten igenom, och barnet blir kallt och fuktigt. Det finns också tjockare och stelare regnkläder som håller fuktigheten ute bättre. De är ofta svetsade i sömmarna så att vattnet inte drar in, och de är slitstarka. Kom ihåg att en del barn faktiskt badar i vattenpölar! Snodd nederst på ärmar och byxa är också en fördel. Snodd under skon hindrar regnbyxan från att glida upp. Köp extra snodd, för snodden blir ofta förstörd och måste bytas ut. Om du har tänkt att använda regnkläder över en overall behöver det vara stort! Det kan vara smart att skaffa två set med regnkläder, då det annars blir krångligt med tvätt av regnkläderna. Utekläder blir väldigt snabbt nedsmutsade. För förskolepersonalen och för renhållning av garderoben, är det otvivelaktigt en fördel att slippa klä på 20 barn nedsmutsade kläder.

Ullunderkläder

Ull kan vara bra till barn eftersom de inte alltid känner eller klarar av att säga till själva om de är kalla eller varma, och eftersom ull i sig själv är värmereglerande. Ull har små fibrer som sätter luften i rörelse till lämplig temperatur. Obehandlad ull har förmågan att den kan ta upp fuktighet genom de små tunna hårrören, och därmed försvinner fuktigheten från huden när man svettas eller har blivit fuktig genom utekläderna.

Ullbody och strumpbyxor under regnkläder är utmärkt på hösten och våren. Det är vattenångan som går in i rören, avfallsämnena blir kvar utanpå ullfibrerna. Så blir inte barnet fuktigt. Nackdelen med ullkläder är att de inte kan tvättas i 60 grader. En del barn tycker att ullkläder kliar, men det finns många ullunderkläder idag som är behandlade så att det inte kliar. Om du har barn med eksem ska du vara uppmärksam då ull i sällsynta fall förvärrar eksemet.

Mössa, vantar och hals

Mössa ska självklart anpassas till årstiden. ”Mössa och halsduk i ett” kan rekommenderas, men se till att det inte hindrar barnets sidosyn. Barn med tendenser till öronproblem behöver hålla öronen varma. När huden är varm är blodådrorna utvidgade och blodet får gott om plats att strömma fritt, vilket är viktigt för att det ska kunna göra sitt jobb och transportera av avfallsämnen, som bl.a. inflammationsämnen. Det är viktigt att barnets hals och öron är varma, för att undvika öronproblem.

Ta gärna med en extra mössa, vantar och hals till barnet – så att det har ett byte om det blir vått, eller skulle försvinna en dag. Undvik att använda halsduk, då det kan hänga sig fast i leksaker, buskar och träd. En hals sitter mycket bättre på och är mer behagligt för barnet. Handskar slits fortare än vantar. Tunna handskar kommer självklart också att snabbare bli blöta i fuktigt väder. Ullvantar värmer även om de har blivit lite våta. Ullvantar med invändig bomull och yttermaterial av vattenavstötande och vindtätt material rekommenderas.

Märkning

På förskolan ska många barn förvara sina inne och ute kläder. Det är nödvändigt att märka alla kläder och skor. Det är omöjligt för förskolepersonalen att minnas vilka kläder som tillhör vilket barn. En bra märkpenna rekommenderas därför.

LÄS OCKSÅ: Christoffer är som alla andra barn

Skor

Inomhus används tofflor eller andra inneskor. Skorna bör vara mjuka och elastiska. Barnen själva tycker ofta att det är praktiskt med kardborreknäppning eller dragkedja på skorna. Större barn tycker ofta om att ta på sig skor själv, dessutom är det enklare för personalen som har många barn att klä på.

Stövlar är något förskolan inte kan vara utan. Höst och vinter behöver barnet stövlar med foder. Fodrade stövlar ska inte användas när det är runt minus 5 grader, eller kallare. Då behöver barnet ordentliga vinterskor för att hålla fötterna varma.

Barns fötter växer fort. Kolla ofta om skorna har blivit för små. Barnet känner ofta inte själv att skorna är för små, och talar inte om det.

Räkna med att skor som används i förskolan snabbt blir smutsiga, fulla av sand och slitna. Skorna ska tåla hård användning.

/
stats