Främmande man spionerade på familjen
Via babycallen. Hackade in sig på hemnätverket.
Flera har nog upplevt att deras babycall har plockat upp signaler från en grannbabys gråt. Men har du tänkt på att andra kanske också kan se din baby genom din babycall-kamera?
Babycallen blev hackad
Det påminner onekligen lite om en scen från en skräckfilm, det som hände Marc och Lauren Gilbert i Houston. De unga föräldrarna upplevde nämligen att babymonitorn de använde blev ”hackad”.
Enligt ABC News hörde Marc och Lauren plötsligt en främmande mansröst inne i deras två år gamla dotters sovrum. Mannen pratade grovt till barnet och begärde att det skulle vakna. När de kom in i rummet fortsatte mannen att skälla ut de förskräckta föräldrarna.
Då förstod dom att rösten kom ifrån babymonitorn – och att han faktiskt kunde se dom genom kameran – var dom inte sena med att stänga av systemet.
Marc berättar att deras dotter är döv och att hon därför inte vaknade av mannen, men naturligtvis fruktar det äkta paret att mannen kan ha övervakat dom och babyn en längre tid. En tanke dom tycker är väldigt obehaglig.
Babymonitorn som paret använde sig av skickade signaler via Wi-Fi, ett system dom trodde var skyddat genom ett eget personligt lösenord. När dom kontaktade sin internet-leverantör fick dom till svar att dom skulle byta lösenord. Men paret kände sig så osäkra efter det som hände att de har valt att inte använda babymonitorn mer.
Ett amerikanskt tv-team gjorde efteråt ett test där de körde runt i ett typiskt familjevänligt grannskap med en mottagare i bilen. De blev minst sagt överraskade över hur många hem man kunde se rakt in i och kvaliteten på de bilder de fick se. Mottagaren hade inga problem att plocka upp många bilder av sovande bebisar och intet anande föräldrar som städade barnens sovrum.
LÄS OCKSÅ: 10 produkter för högteknologiska bebisar
Hela tiden mer kameraövervakning
Genom babymonitorer med video har du möjlighet att hålla koll på din baby via iPad eller iPhone. Och det är inte längre tal om en suddig och dålig svart-vit bild, nu får du en kristallklar HD-kvalitet på bilderna, samt natttillsynsläge som gör det möjligt att se babyn bra i mörkret. Många system ger dig även möjlighet att prata med babyn om du vill och du kan ge familj och vänner tillgång om det skulle vara ett behov. System som går över et trådlösa nätverk som du har hemma är också populära, då de inte kostar något när de används.
Men är det egentligen tryggt? Kan främmande hacka sig in i systemet och ta kontroll över kameran?
LÄS OCKSÅ: Den ultimata barnvagnen
Störst risk med smartphone och IP-baserad utrustning
Mammasidan har pratat med Per Waage, som är ingenjör på NOVA babycall. Han känner väl till denna frågeställning, men förtydligar att detta i stort sett är ett problem som gäller IP-kameror. Händelsen i Texas är enligt honom ett exempel på att hackarna har kommit in i hemnätverket.
– Det är alltid en fara och om nätverkslösenordet (krypteringsnyckeln) inte är stark nog är det väldigt lätt att knäcka det. De senaste åren har det kommit en del kameror på marknaden som kan kommunicera med smartphones som iPhone och Android. Det är alltså system som använder sig av en internetuppkoppling som det är möjligt att hacka sig in på, förklarar han.
– I utgångspunkt kan allt som ligger på nätet vara möjligt att hacka, tillägger han.
Waage berättar också om ett nytt babyövervakningssystem som är på tapeten, som ska fungera via Skype. Han säger att detta kommer ha samma säkerhet som Skype, och att det i likhet med allt annat som är kopplat till internet kan ha en viss säkerhetsrisk.
LÄS OCKSÅ: Appar för baby och småbarn
Köp två enheter som hör ihop
På frågan om vilka system föräldrar kan anse som trygga, svarar Waage att föräldrar bör välja ett dedikerat system som består av en kamera och en monitor. – Det säkraste är att köpa ett system med två enheter som hör ihop och som inte går på standard protokoll där fabrikanten har sitt eget protokoll. Ett så kallat proprietärt system har frekvenshoppning, som betyder att apparaterna byter frekvens 10-15 gånger i sekunden. Detta är ett system som är utvecklat av det amerikanska försvaret och som är skapat för att det ska vara väldigt svårt att övervaka, säger han.
De flesta babycalls som säljs idag är digitala, och är svårare att avlyssna än analoga.
– Man ska jobba hårt för att hacka sig in i ett digitalt system, men det är självklart inte omöjligt, säger Waage.
Analoga system kan som regel avlyssnas utan problem, men det är lättare att avlyssna en analog video än en analog audio babycall då de sistnämnda har många koder. Sändningen är emellertid inte krypterad, så man kan höra grannens barn om ens eget babyalarm blir triggat samtidigt och de är på samma kanal. Digitala audio babycall, speciellt på 864mHz bandet är mycket svåra att avlyssna, då dessa kör på sitt eget system och byter kanal ofta. Här kan man vara nästan 100% säker på att inte bli avlyssnad.
Det finns väldigt få analoga babycalls med video på den svenska marknaden. Mycket trafik och störningar har varit huvudorsaken till att dessa inte längre är populära. Men detta är något man bör vara uppmärksam på om man skulle frestas av ett billigt babycall-system som man kan hitta utomlands. Det finns fortfarande några analoga babycalls med bara ljud, men dessa består som regel bara av en sändare och en mottagare. Det betyder att man inte kan prata med barnet, men det kan vara möjligt för andra att avlyssna. Därför är det rekommenderat att man alltid stänger av systemet när det inte används.