Här är risken för trotsanfall störst
Men som tur är finns det saker du kan göra för att undvika att de uppstår!
Undviker du att ta med dig treåringen till vissa ställen? Då är du inte ensam!
Barnpsykolog Elisabeth Gerhardsen och förskoleläraren Jannicke Strømberg berättar för oss om riskställen och hur vi bäst kan hantera dom.
Riskställe #1: Där det är roligt
Ni är på lekplatsen och det är dags att gå hem. Då händer det; barnet vägrar att flytta sig ur fläcken. Ungen som lekte lyckligt för mindre än en minut sedan har nu förvandlats till en arg oxe. Du inser att lekplatsen nog blir den sista platsen du någonsin får uppleva.
– Varför uppstår trotsanfall så ofta här?
– Övergångar är generellt sett ofta svåra, säger Elisabeth Gerhardsen. I tillägg till att vara barnpsykolog är hon författare. I sina böcker ger hon råd om hur man kan undvika att sådana konflikter uppstår.
– Barnet tycker att det händer snabbt och kan protestera oavsett om du förelår något roligt eller inte, säger hon. Det bästa är att säga till några minuter innan förändringen. «Nu kan du åka tre gånger till, sen ska vi hem». Då kommer barnet vara mer mentalt förberedd och kommer oftare följa med frivilligt, säger hon.
Gerhardsen understryker att hon egentligen inte tycker om uttrycket «trots».
– Det ger en upplevelse av att barnet protesterar för protestens skull, säger hon. – Medan det egentligen är en önskan om att få inflytande i sitt eget liv. Problemet är bara att önskan ofta kraschar med föräldrarna och syskonens behov och planer, lägger hon till.
– Hur ska man egentligen få med sig ett barn som vägrar gå?
– Jag sätter till exempel fokus på att barnet har två ben och lägger in lite humor i det. «Nämen! Har du TVÅ ben? Då kan du ju gå!». När ett roligt och skojigt tonfall kommer fram, ler ofta barnet lite och glömmer situationen, säger förskoleläraren Jannicke.
Jannicke håller med i barnpsykologens beskrivning av trots och tycker att det är essentiellt att förbereda barnet i alla situationer. – Barnen gör det för att dom inte är väl förberedda, inte håller med, har lust att bestämma eller göra saker på egen hand, tillägger hon.
Hon råder föräldrar om att aldrig låtsas som om de går genom att säga «Då går jag!!» och «Hejdå!».
– Det kan vara hemskt för barnet att känna sig övergiven, när det egentligen vill bli sett. Ibland kan det en så enkel sak som att hålla en vuxen i handen göra att barnet klarar av att gå längre, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Kläder i förskolan – det här behöver barnet
Riskställe #2: I bilen
Familjen har det jobbigt med att komma iväg till jobb och förskola. Allt går som smort fram tills minstingen totalvägrar att sätta sig i bilen. Det är vilda protester och du fintar undan fäktande armar och ben, medan du desperat försöker fästa bilbältet. Situationen är milt sagt jobbig, men du vet att du inte kan ge dig på grund av säkerheten.
– Vad kan man göra för att undvika trotsanfall när man har ont om tid?
– Berätta vad som ska hända. Få barnet att hjälpa till med att klä på sig själv. Ge barnet beröm för att den klarade det, så att den känner sig duktig. Prata lugnt och med normal röst. Stressa inte upp dig. Här avleder du situationen från den aktuella stressen och att du har dåligt med tid, tipsar Jannicke.
Jannicke anser också att hur vi pratar med barnet, kan ge olika utfall.
– I en del fall kan det vara bra att säga «jag vill att du...» i stället för «Kan du...?». Säger du «Kan du...?», ger du faktiskt barnet möjlighet att välja. Säger du «Jag vill att du...» är det mer en riktad kommentar till den aktuella aktiviteten, tycker Jannicke.
– Hur kan man avleda ett barn i bil (...utan att köra över andra i processen)?
– Om det är en lång bilresa, planera stopp längst vägen så att resan upplevs kortare. Ritbok, spel, böcker och leksaker kan hjälpa. Men händer det något i bilen medan du kör, måste du nog stanna, svarar Jannicke.
Riskställe #3: Hos tandläkaren / läkaren / frisören
Du börjar oroa dig flera dagar innan. Ditt barn ska till tandläkaren och du vet av erfarenhet hur det kommer gå; barnet klamrar sig fast i dig, vägrar att öppna munnen, biter efter tandläkaren och försöker springa ut. Du vet inte hur du ska få med dig barnet.
– Hur kan man förhindra trotsanfall när man ska genomföra något viktigt?
– Igen är förberedelse mitt bästa tips, säger Jannicke. – Berätta vad en tandläkare är och vad dom gör. Lägg allt fokus på det positiva. Långa gärna böcker på biblioteket och gör tandläkaren och läkaren ofarlig. Det bör göras långt i förväg, säger hon.
– Borde man ljuga och säga att man ska någon annanstans?
– Det är väldigt sällan bra att ljuga för barn. Min pekfingerregel är bara sanning, men inte nödvändigtvis hela sanningen, tycker barnpsykolog Elisabeth.
– Att upptäcka att det som framställdes som en trevlig resa innebar att bli lurad till något man inte vill, ger dig som vuxen lite mindre gråt den dagen. Men du har visat ditt barn att du inte går att lita på och det kommer barnet komma ihåg i år framöver, tillägger hon.
Vid läkarbesök föreslår barnpsykologen att man bör förklara varför det behövs. Framställ det gärna som att vi har tur i Sverige som har läkare. Jag brukar säga att «många ställen om barn slår sig, finns det ingen läkare som kan laga dom igen». Det gör ofta intryck att använda ordet laga, säger hon.
En liten positiv belöning på slutet tycker hon också är helt ok. – Förklara att när ni har varit hos läkaren ska ni göra något trevligt. Som till exempel gå till ån, se kungens hus, åka rulltrappa eller hiss. Låt det bli något som ska ske oavsett om barnet gråter lite, säger hon.
LÄS OCKSÅ: 10 lögner du berättar för dina barn
Riskställe #4: I butiken
Efter att ha hämtat knodden i förskolan, skyndar ni till närmaste matvarubutik för att handla det allra nödvändigaste. Du misstänker att ett trotsanfall är i görningen när treåringen vägrar att sitta fint i kundvagnen. När du hör de första orden «Mamma jag VILL ha…» inser du redan att slaget är förlorat. Här är det bara att ta sig ut fortast möjligt!
– Hur överlever man egentligen en sådan situation utan att få svettfläckar?
– Innan du går in i affären gör du ett avtal med barnet om vad ni ska köpa och att det inte ska köpas något lördagsgodis, säger Jannicke och tillägger att det kunde vara bra att få affärsbesöket till något roligt.
– Låt barnet hjälpa till att handla, så att det blir en lek. Påminn barnet flera gånger om avtalet ni har. Detta brukar fungera om föräldrarna är konsekventa varje gång, tycker hon.
– Bör man helt enkelt undvika vissa ställen när barnet är i den värsta «trots-åldern»?
– Det är helt okej att handla ibland utan att ha barnen på släp, men samtidigt är det bra för barnet att lära sig att man inte får allt man önskar sig, säger Elisabeth Gerhardsen.
Hon tycker att man inte ska undvika varje situation som kan sluta med bråk, då det faktiskt lär barnen att bli mer öppna för nya saker. – Det är fint för barn att lära sig att det vuxna gör kan bli roligt, även om det inte trodde det när de protesterade, säger hon.
– Är det ok att muta barnet för att undvika trotsanfall?
– En tvååring har sällan tillräckligt med självbehärskning för att hålla sig samman för att han vill ha en belöning. Men du kan absolut avleda en tvååring i affären genom att börja prata om vad ni ska köpa. Så blir han inte ståendes framför glassfrysen, tipsar Elisabeth.
Hon tycker att det fungerar bäst att lova en belöning till barn i tre-fyra års åldern.
– Men försök att undvika pengar eller godis som belöning. Det ger bokstavligen så mycket mersmak att du får barn som vill ha betalt eller godis, mer och mer, för det den måste göra, säger hon.
Riskställe #5: I badrummet
En lång dag är över och du längtar efter soffan. Men fortfarande ligger en av vardagens största utmaningar framför dig; läggningen! De senaste kvällarna har kvällsproceduren hela tiden tagit längre tid och det hela har eskalerat till att bli en utmattande skrikseans som varar i timmar.
– Hur kan man undvika totalt sammanbrott i badrummet?
– Ett tricks är att ge barnet ett val, där båda alternativen är okej för dig, svarar Elisabeth. – I stället för att säga «nu ska du bada» kan du säga «Vem ska bada dig; pappa eller mamma?» eller «vill du ha mycket eller lite vatten i badkaret?». Då fokuserar barnet lättare på vad det vill av de alternativ du förelår, inte på att det vill något annat, säger hon.
LÄS OCKSÅ: Metoder utan effekt
– Vad är receptet för en trots-fri kväll?
– Berätta att barnet ska lägga sig. Du får antingen ja eller nej, men då är det din uppgift att hålla det du lovar. Förklara att det snart är läggningsdags och att ni kan göra en sista sak innan barnet ska lägga sig, säger Jannicke. Hon tycker att förberedelserna bör påbörjas minst en halvtimme innan läggning.
Föräldrar upplever ofta att barn vill dra ut på tiden och Jannicke tycker därför att man inte bör lägga aktiviteter som tar lång tid på kvällen.
– Gör läggningen till en trevlig stund varje kväll. Både att byta om, tandborstningen och läggningen kan vara en unik stund med barnen. Läs en bok, sjung en sång eller prata om dagen. Gör ni detta varje kväll blir det en rutin som barn lättare kan förhålla sig till, avslutar hon.