Jordgubbsmärken - var tionde drabbas
Ny upptäckt medför bättre behandling för de som är hårdast drabbade av födelsemärkena
Många barn föds med födelsemärken. Upp emot vart tionde barn utvecklar födelsemärken av typ jordgubbsmärke i loppet av en till två veckor efter födseln, enligt ett pressmeddelande från Aarhus Universitetshospital i Danmark.
På medicinskt fackspråk heter tillståndet hemangiomer. Märket är en godartad svulst som utvidgar vävnaden. Märkena sitter ofta i ansiktet och på halsen, men kan även komma på andra ställen på kroppen.
Jordgubbsmärket består av ett nystan av utvidgade blodådror. De uppträder på ytan av huden som röd-blå, svampliknande massor.
LÄS OCKSÅ: Vi har provat allt - precis allt!
Växer fram till 1-årsålder
Enligt nhi.no är orsaken okänd. Ärftliga faktorer har liten betydelse. En del forskare tror att hemangiomer är vävnad från moderkakasn (placenta) som kommer över till fostrets blod under graviditeten eller förlossningen.
Ett hemangiom börjar som en liten färgförändring i hudytan. Därefter växer det snabbt de första veckorna, ibland ända fram emot 1-årsåldern. Den snabba växten kan verka skrämmande, men ett hemangiom är ingen cancersjukdom.
Vid ½ till 1 årsåldern stannar tillväxten, och hemangiomet går in i en vilofas. Ibland varar vilofasen bara några månader, andra gånger i flera år.
Tillbakabildningen av hemangiomet börjar som regel runt 1-års ålder.
LÄS OCKSÅ: Lerke äter själv
Försvinner när barnet blir äldre
Klinisk lektor och forskningsansvarig överläkare Tine Engberg Gamsgaard vid Aarhus sjukhus berättar att de flesta jordgubbsmärken försvinner gradvis i takt med att barnet blir äldre.
Hos 70 procent av de drabbade barnen är jordgubbsmärkena borta när barnen är sju år. Hos 90% är de borta när barnet har blivit nio år.
– I de svåraste fallen där jordgubbsmärket till exempel växt sig så stort att det skymde synen eller ansiktet blivit deformerat, blir vi tvungna att operera för att rätta till skadorna, berättar hon.
Det är som tur är sällan nödvändigt sedan läkarna vid sjukhuset hittade en ny och bättre behandlingsmetod, berättar hon.
Behandlingen är även etablerad i Norge och Sverige
I många år fanns ingen effektiv behandling mot jordgubbsmärken, så både föräldrar och barn fick bara vänta och hoppas att jordgubbsmärkena med tiden blev mindre.
– Den hårdast drabbade fick behandling med laser eller binjurbarkshormon, men det var en del biverkningar med dessa behandlingar, berättar Tine Engberg Damsgaard.
På Aarhus Universitetshospital har man sedan 2008 behandlat barn med jordgubbsmärken med en betablockerare som kallas propranolol. Det har halverat antalet barn som har nytta av operation för ovanligare jordgubbsmärken, visar forskningsprojektete från Aarhus Universitet och Aarhus Universitetshospital.
Idag opereras bara hälften så många barn som före 2008, då franska forskare genom en tillfällighet upptäckte att betablockerare var ett effektivt medel mot jordgubbsmärken.
– Nästan 80 procent av alla barn med jordgubbsmärken kan nu behandlas medicinskt så märket försvinner mycket snabbare än tidigare, berättar Engberg Damsgaard.
Kai Handeland, barnkäkare vid Drammen sjukhus, berättar att behandlingen även är etablerad i Norge.
– Det är inte bara i Danmark man behandlar detta tillstånd med betablockeraren propranolol. Detta är standard behandling även i Norge, och har varit det i flera år, säger han.