Sekundär drunkning: Detta bör alla föräldrar veta

Sjuåringen höll på att drunkna två timmar efter att hon kom upp ur vattnet. Men hon räddades eftersom mamman förstod vad som hände. Förra sommaren fick Mammanett-bloggaren «Monstersnupp» en allvarlig chock. Deras två döttrar lekte glatt på en lokal badplats och det höll på att få katastrofala följder.

– Våra barn lekte tillsammans på grunt vatten. Som en del av leken klättade den ena flickan upp på den andra och som resultat trycktes hon under vattnet, skriver hon på sin blogg.

Som tur är fanns barnens pappa precis i närheten och såg vad som hände, han kastade sig i vattnet och fick upp båda barnen.

– Flickan som hade hamnat under vattnet hostade upp vatten och var rädd, men i god form, berättar «Monstersnupp».

Mamman reagerade på tröttheten

Det hela verkade ha gått bra, men när dottern två timmar senare la sig på soffan och ville sova, blev mamman uppmärksam.

– Jag reagerade på att hon var så trött eftersom det var tidigt på förmiddagen. När pappan berättade för mig att hon hade varit ett ögonblick under vattenyten kom jag att tänka på en historia jag hade hört. Jag hade precis läst om en tioåring som dog av sekundär drunkning. Innan det hade jag knappt hört talas om tillståndet, berättar bloggaren.

Glad att hon kontaktade läkare Mammanettbloggaren berättar att hennes dotter även verkade febervarm och gnällig. Hon bestämde sig därför för att kontakta jourläkare. Där fick hon andas in mediciner för att hosta upp vatten. De fick också recept på antibiotika för att förhindra kemisk lunginflammation.

– Hade jag inte läst artikeln om pojken som dog av sekundär drunkning, är det osannolikt att jag hade åkt med henne till jourmottagningen så snabbt. Det är läskigt att tänka på idag, säger hon.

Det här är sekundär drukning

Barn som har otur och kommer under vatten eller får panik, kan svälja vatten. De efterföljande 24 timmarna kan barnet bli sjukt, även om barnet verkade frisk när det kom ur vattnet. Det kan hända för både vuxna och barn, men barn är mer utsatta. Känner du igen de tidiga symptomen och söker läkare kan det rädda liv. Jan Risberg är dykläkare vid marinbasen Haakonsvern i Bergen och är en av Norges främsta experter inom dykmedicin. Han berättar att det medicinska begreppet för sekundär drunkning är lungödem och att det beskriver ett tillstånd där vätska sipprar ut i lungblåsorna (alveolerna). Sekundär drunkning antas vara en riskfaktor i upp till 24 timmar efter en drunkningshändelse.

– Har man inte fått symptom efter 24 timmar är det osannolikt att det uppstår komplikationer i efterhand. Men det kan i värsta fall ta flera dygn innan det försvinner helt, säger han.

Får ansträngd andning

Risberg berättar att symptomen på sekundär drunkning först och främst är andningsbesvär.

– Man får ökad andningsfrekvens och ansträngd andning. Eftersom lungorna kämpar med att ta upp tillräckligt med syre så kan man till slut se blåfärg (cyanos) på läppar och naglar. Barnet kommer till slut hosta och i en del fall hosta upp blodblandat slem, förklarar han.

LÄS OCKSÅ: 8 tabbar föräldrar gör på Facebook

Då ska du kontakta läkare

– Har barnet varit oavsiktligt under vatten bör man ringa sjukvårdsupplysningen. Där får du vidare råd.

– I de fall läkaren misstänker inhalation av havsvatten kommer barnet normalt att läggas in, men om inhalation antas vara helt osannolikt kan det hända att föräldrarna skickas hem tillsammans med barnet. Det gäller speciellt om man bor i centralt område med kort avstånd till sjukhus, det har gått flera timmar sedan drunkningstillfället och det är låg sannolikhet att barnet har fått i sig havsvatten.

Första hjälpen vid drunkningsolyckor

Vid drunkning och nästan-drunkning, bör man enligt Nhi.no försöka lyfta barnet ur vattnet i horisontalt läge, eller med huvudet lägre än bröstet. Om den nästan-drunknade kräks ska man försöka förhindra att vätska kommer ner i lungorna.

Om personen är medvetslös men andas och har puls, bör man lägga den i stabilt sidoläge och ringa 112. Om personen är medvetslös och inte andas eller har puls, bör man kalla på hjälp och påbörja hjärt-lung-räddning. Läs mer om första hjälpen vid drunkning på 1177s nätsida.

Utvecklar sig över timmar

Andningsproblemen som uppstår i samband med sekundär drunkning är inte akuta, utan utvecklas över flera timmar. Jan Risberg förtydligar därför att råden är generella.

– Vid alla fall av misstänkt drunkning bör man ta kontakt med sjukvårdsrådgivningen för att få individuellt anpassade råd. Medicinsk uppföljning är situationsbestämd, säger han.

I de fall barn har varit utsatta för sekundär drunkning kommer barnet läggas in på sjukhus för observation och behandling. Här får de även syretillskott.

– I de flesta fall som inte har medfört stora mängder vatten, så kommer syretillskott, antibiotika och medicinsk stödbehandling vara tillräckligt och situationen är hanterad inom loppet av ett fåtal dagar.

– I en del fall utvecklar barnet lunginflammation som kräver längre tid på sjukhuset. Lungsvikt med behov av respiratorbehandling kan ske, men är som tur är ovanlig komplikation till sekundär drunkning, säger Risberg.

LÄS OCKSÅ: Detta är de vanligaste babyolyckorna

Detta är sekundär drunkning

Sekundär drunkning är ett vedertaget/folkligt begrepp på följskador i lungorna efter drunkning. Medicinskt korrekt begrepp är lungödem - ett tillstånd där kapillärerna (hårrör) i lungorna läcker så att vätska läcker ut i de tunnare skiljeväggarna i alveolerna (lungblåsorna) så att dessa blir för tjocka och vidare ut i alveolerna. För att gas ska strömma fritt mellan lungor/alveorer och blod/kapillärer så behöver diffusionsavståndet vara väldigt kort. Ju större diffusionsavstånd - ju svårare för gasen att flytta över.

Vid sekundär drunkning ökas alltså diffusionsavståndet och personen får svårt att få i sig tillräckligt med syre (det största problemet) och avge tillräckligt med koldioxid. Läckaget i lungkapillärerna uppstår som en inflammationsreaktion efter att det har kommit vatten i lungorna.

Torrdrunkning är ett helt annat medicinskt tillstånd som inte innebär vatten i lungorna. Ibland används denna beteckning felaktigt i folkmun om sekundär drunkning.

Källa: Jan Risberg

/
stats