– När jag blir manisk sticker jag!

«Marit» (25) är mamma till två små barn. Nyligen fick hon diagnosen bipolär sjukdom.


– Jag älskar mina barn och jag hoppas att dom älskar mig lika mycket även om jag ibland känner att jag svikit dom. Utan mina barn hade jag inte suttit där jag sitter idag, berättar «Marit» som har valt att berätta sin historia anonymt med hänsyn till dom.

Efter många år med depressioner och ångest blev hon nyligen diagnostiserad med bipolär sjukdom.

LÄS OCKSÅ: Kan barn vara psykopater?

Ovetande i många år

Vägen hit har varit lång, men hon är lättad över att äntligen få veta orsaken till varför saker har varit som dom har varit.

– Det är svårt att leva med en person som är kroniskt sjuk, i alla fall när man inte ens vet om det själv.

– Nu vet jag vad det är som triggar dåliga perioder och så har jag fått rätt mediciner. Det kommer att göra mitt liv enklare att leva. Både för mig och mina närmaste, säger hon.

Kan vara svårt att upptäcka

Bipolär sjukdom delas in i tre grader, där typ 1 kännetecknas av djupa depressioner och väldigt maniska perioder. Denna typ drabbar cirka en procent av befolkningen och är enligt Gunnar Cramer, psykiater, lättast att identifiera för omgivningen.

[ad062]

– Personer med Bipolär sjukdom kan vara väldigt energiska när de är inne i en manisk period. De kan ha vanföreställnningar och uppför sig på ett okritiskt sätt som gör att folk runt dom reagerar. De och också väldigt deprimerade perioder och kan ha självmordstankar.

– Har man däremot bipolär sjukdom typ två eller tre, är det svårare för folk att förstå att personen är sjuk. De kan upplevas som vanliga, bara lite mer energi än andra. Detta är något som drabbar cirka två till fyra procent av befolkningen, förklarar han.

Bipolär sjukdom kan vara ärftlig och utlöses ibland av stora påfrestningar eller trauman. Cramer känner emellertid inte till att få barn kan vara en sådan orsak.

– Depressioner och psykoser i samband med förlossning har ingenting med bipolär sjukdom att göra, säger han. – Men om mamma eller pappa blir maniska eller depressiva kan det vara en stor belastning för familjen. Barn förstår det som regel på en gång, tillägger han.

Graviditeten blev en vändpunkt

«Marits» historia börjar med en svår barndom, där hon växte upp i ett hem präglat av alkoholism, mycket oförutsägbarhet och otrygghet. Redan i ung ålder kämpade hon med depressioner och ångest och i tonåren hamnade hon ofta i konflikter. Som fjortonåring träffade hon honom som hon idag är gift med, även om de hade de bra tillsammans kämpade hon fortfarande med tunga depressioner som ständigt kom tillbaks.

En vändpunkt i livet kom när hon blev gravid. Under graviditeten blev «Marit» en helt annan person. Hon kände sig inte längre depressiv, utan var glad, effektiv och kreativ.

– Jag såg ljust på framtiden. Jag tog nätkurser och hade äntligen en plan för framtiden. Jag jobbade hårt, berättar hon.

GÖR VÅRT QUIZ: Vilken familjetyp är du?

Köpte bil spontant

Lyckan skulle däremot inte bli långvarig. När barnet föddes förändrades allt. «Marit» berättar att hon inte klarade av att känna glädje över barnet och att hon bara grät och grät. Hennes depression gick gradvis över, men hon kände sig fortfarande inte riktigt som «sig själv».

– Jag ville plötsligt bort och jag fick ett akut behov av att lämna min man och mitt barn. Jag ville leva livet, festa, vara med vänner och åka bil, berättar hon.

Helt spontant går «Marit» ut och köper en ny bil med många hästkrafter. Hon uppför sig egoistiskt och bryr sig varken om sin man eller sitt barn. Ovetandes är hon inne i en manisk period som varar i cirka en månad.

Ville ta självmord

Efter denna period kommer depressionen tillbaks för fullt. Det enda hon önskar sig är att ta sitt eget liv.

– Jag skämdes och hade dåligt samvete för allt jag hade gjort mot mitt barn och mina andra närmaste. Jag övergav dom bara för att jag ville göra det jag kände för, säger hon.

«Marit» är idag tacksam för mannens stöd. Efter denna maniska period hittar dom tillbaks till varandra, men när hon inte långt senare blir gravid med nummer två händer samma sak en gång till; hon går igenom en ny manisk period med bilköp och festande och därefter en tung depression.

LÄS OCKSÅ: – Mamma, varför vill inte pappa ha mig?

Kände att hon blev manisk igen

«Marit» börjar att gå till en psykiater där hon utreds och får mediciner, men efter tre veckor känner hon plötsligt att något börjar hända med hennes kropp. Hennes humör stiger och hon förstår att hon är på väg in i en ny mani. I panik ringer hon till psykiatern som vill lägga in henne på en psykiatrisk avdelning.

– Jag visste att om jag blev manisk så skulle jag sticka. Det hade inte mina barn och min man tålt en gång till, jag sa därför ja till att läggas in, berättar hon.

«Marit» blir inlagd i två veckor och på sjukhuset får hon diagnosen bipolär sjukdom typ två. Med hjälp av humörsregistering och samtal kom läkaren fram till diagnosen som hon hade kämpat med sedan tonåren, men som ingen upptäckt tidigare.

Det finns hjälp att få!

«Marit» är glad för att hon tog mod till sig och sa ja till den hjälpen hon erbjöds.

– Det finns hjälp att få när det blir för tufft och det är inget nederlag att erkänna att man behöver hjälp.

– Nu har jag börjat med riktiga mediciner och ser ljusare på framtiden än tidigare. Jag har haft rätt i mina misstankar hela tiden. Jag är inte helt som alla andra, men det är för att jag har en kronisk sjukdom, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Less på glansbilderna folk visar fram i sociala medier?

Detta är bipolär sjukdom

En psykisk sjukdom (tidigare kallad manodepressiv sjukdom) där symptomen består av perioder av onormal uppstämdhet och perioder med depressioner.

Personer med bipolär sjukdom har en tendens att svänga mellan maniska och depressiva episoder, men hos de allra flesta är det flest depressionsepisoder. Hur länge perioderna varar och hur täta de är varierar från person till person.

Cirka två procent av befolkningen får denna diagnos. För en del börjar sjukdomen redan i barnålder, men hos de allra flesta uppstår den i tonåren eller i början av vuxenlivet.

Självmordsfrekvensen är stor hos personer med bipolär sjukdom och det antas att cirka en av tre har försökt ta självmord. Detta kan ske i både maniska och depressiva perioder.

Symptom vid mani är okritiskt och oansvarligt beteende, stor oro, förvirring, nedsatt sömnbehov, ökad sexualdrift och aktiviteter som präglas av att patienten känner att han kan allt, vet allt och klarar allt.

En del episoder kan utlösas av yttre stress, reducerad sömn, dödsfall i familjen eller andra belastande livshändelser.

Sjukdomen kan inte botas, men kan hållas i chack med mediciner och terapi.

Källa: nhi.no

Hur får man hjälp?

För den som är sjuk, är vårdcentralen första instans för att få hjälp. Jourmottagning kontaktas vid akut sjukdom (mani eller allvarlig depression).

/
stats