– Jag la använda blöjor i kylskåpet!

Pinsamheter vi gjorde i amningsdimman:


För ett tag sedan frågade vi Mammasidans och Mammanetts följare på Facebook om de hade några bra «amningstabbar» att dela med oss.

Historierna strömmade in - här är några av dom!

Den eviga mobiljakten

Att hitta sin mobiltelefon tycks vara en nästan omöjlig utmaning för kvinnor som drabbats av amningsdimman.

Småbarnsmamman Shu A. Hansen berättar för Mammasidan att hon länge letade desperat efter sin telefon, samtidigt som hon pratade i den.

– Tillslut sa jag att jag var trött på att leta efter telefonen - i telefonen, berättar hon med ett skratt.

LÄS OCKSÅ: Amningsdimma: Myt eller fakta?

– Kolla frysen!

Hittar du inte din mobiltelefon är vårt tips att leta i frys och kylskåp - två vitvaror som tycks vara en skattkammare för felplacerade saker.

Det är ingen måtta på vad mammor i amningsdimman berättar att de har lagt här; fjärrkontroller, plånböcker, hårborstar, bilnycklar, kläder - ja till och med använda blöjor!

En nybliven mamma berättar att hon la rena koppar och skålar i kylskåpet. – Jag tog dom ur diskmaskinen och hade lagt in ett helt gäng innan jag förstod vad jag höll på med, berättar hon.

Fängelset nästa?

En del mammor säger att dom ofrivilligt har hamnat på fel sida av lagen, enbart på grund av amningsdimman. Lizbeth Iren Sæther Osnes berättar om en shoppingtur som inte slutade som vanligt.

– Jag la ett fyrpack Pepsi Max under vagnen på min första barnvagnstur till affären och glömde självklart att betala. Jag kom ut genom dörren innan jag upptäckte det och stormade tillbaks för att betala.

– Jag grät hela vägen hem och i ett par timmar efter att ha kommit hem - tänk att min stackars baby fick en tjuv som mamma, skrattar hon.

LÄS OCKSÅ: Ops...inte konstigt att Monica blev generad

En vanlig skådeplats för pinsamma ögonblick i amningsdimman

Att besök till affären kan ge full utdelning på amningsdimmbarometern har många fått erfara.

Flera rapporter om att de har vaggat kundvagnen i affären, medan babyn varit hemma.

Mammasidans läsare Gunhild berättar att toppen för henne var när hon lyckades glömma matvarorna hon hade handlat i affären.

– Jag skulle bara hämta ett paket på postutlämningen i affären och matvarorna låg kvar på rullbandet när jag tog paketet och vagnen och gick, berättar hon.

– Det tog hela två timmar innan jag kom på misstaget, när jag skulle göra middag. Då var det lite pinsamt att ringa affären som hade packat ner varorna och satt dom i kylen, säger hon med ett leende.

LÄS OCKSÅ: «Perfekta» mammor mer deprimerade

– Vad var det jag skulle komma ihåg nu igen?

Egentligen är det imponerande att mammor i amningsdimman kommer någonstans alls, med tanke på hur många som kämpar bara för att komma ut genom dörren hemma.

Det rapporteras om otaliga vändor in och ut ur huset för att hämta saker som en sko, bilstolar, barnvagnar - ja även ungar!

En mamma berättar att hon inte kände sig speciellt smart när hon skulle ta med sig sin katt till veterinären.

– Jag satte katten i buren och gjorde mig klar för att åka, berättar hon. – Halvvägs kom jag på att jag hade tagit med mig fel bur UTAN katten. Då var det bara att vända och hämta rätt bur med katt i, säger hon.

Amningsdimma är på riktigt!

Mammasidan har tidigare pratat med läkare Solveig T. Holmsen som är medicinsk rådgivare för Nationell kompetenstjänst för amning. Hon bekräftar att amningsdimma är ett reellt tillstånd.

– Hormonerna som produceras under amning hjälper till att göra kvinnan avslappnad och lite trött. Hon blir mer upptagen av den lilla nyfödda babyn än av det som sker utanför, förklarar hon.

På norska Amningshjälpens webbsidor kan man läsa att hormonet som skiljs ut under mjölkproduktionen heter prolaktin. Detta har en lugnande effekt som gör den ammande dåsig. I tillägg skiljs det ut endorfiner vid amning, som är lugnande och smärtstillande hormoner som ger en ytterligare avslappnande effekt.

LÄS OCKSÅ: 14 myter och sanningar om amning

Viktigt för barnets anknytning

Holmsen säger att denna «dimma» har en avsikt, eftersom mammans uppmärksamhet riktas mot den lilla och gör henne i mindre grad intresserad av omgivningen.

– Det är viktigt för babyn att få mycket uppmärksamhet och närkontakt de första månaderna i livet. Det är också viktigt att barnets anknytning till mamma och pappa och för barnets hälsa och utveckling. Man kan tänka sig att amningsdimman är viktig för människobarnets utveckling, hälsa och överlevnad och att evolutionen har bidragit till att föra detta vidare, säger hon.

Går gradvis över

Många mammor tycker att amningsdimman är väldigt jobbig när den pågår, men enligt Holmsen går den som tur är över av sig själv under de första månaderna.

– Efter några månader när amningen är väl etablerad och mindre hormonstyrd går amningsdimman över. Detta sker ofta samtidigt som barnet blir mer intresserad och medveten om sin omgivning, säger hon.

LÄS OCKSÅ:En del KAN faktiskt inte amma

/
stats