Sömnskolan: Barn 1-2 år
Nu är det mycket som händer i barnets liv och förskolestart kan påverka sömnen både positivt och negativt.
Mycket händer när barnet är runt ett år. Många börjar att gå - och mellan ett och två år börjar barnet utveckla sitt eget språk. Detta betyder att det blir lättare att prata med dom - men det betyder inte nödvändigtvis att de gör som du säger.
– Barnet förstår inte så mycket när de är mellan ett och två år, men nu är det viktigt med goda rutiner. Det bör vara de samma händelser som sker före sömn, så att barnet associerar fasta saker med att det är läggdags. Det är viktigt att ha en lugn period före läggdags, det kommer hjälpa barnet att hitta en riktig rytm, säger professor och sömnexpert Ståle Pallesen från Bergen sömncenter.
Det rekommenderas in att busa eller leka för att trötta ut barnet före läggdags - det kommer verka mot sin avsikt.
– Goda nedtrappningsrutiner är viktigt och försök göra läggningen till något trevligt, rekommenderar sjuksköterska och förstelektor Nina Misvær.
Förskolestart och sömn
De allra flesta svenska barn börjar förskolan när de är runt ett år gamla. Det är ofta en stor förändring för barnen.
– Förskolestart kan slå åt båda hållen. En del sover bättre, andra barn kan få problem att sova när de börjar i förskolan, säger sömnterapeut Caroline Lorentzen.
Ofta blir barnen trötta av att vara i förskolan och det kan göra att de sover bättre på natten. Men mycket nytt kan också leda till osäkerhet och det kan gå ut över nattsömnen. Här är barn olika.
– Att börja i förskolan är en övergång och det kan ge barnen en emotionell reaktion, säger Pallesen.
Han råder alla föräldrar att se till att barnet får luft och dagsljus på dagtid - gärna sova ute i vagnen om det är möjligt - även i förskolan.
Sover ditt barn för lite? Kolla här.
Sover fortfarande två gånger på dagen
Barnet sover fortfarande två gånger på dagtid när de är runt ett år - en gång på förmiddagen, en gång på eftermiddagen. En undersökning från 2005 visade att dagsömnen hos en ettåring var i genomsnitt 2,5 timmar. När barnet börjar att närma sig två år bör man se till att den sista tuppluren inte kommer för nära läggtid.
– Vi rekommenderar att alla barn får en tupplur i förskolan tills de är åtminstonde ett och ett halvt år. De kan gärna sova ute - eller inne med gardinerna fråndragna så att det är ljust i rummet. Barnen kan gott sova i dagsljus, det kommer stärka deras dygnsrytm, säger Pallesen.
LÄS OCKSÅ: Vi har provat allt. Precis allt!
Be om hjälp vid sömnproblem
Man pratar inte om sömnproblem förrän barnen är minst 6 månader. De flesta barn sover hela natten när de blir över ett år, men en del barn får sömnproblem.
– Att definiera sömnproblem är inte så lätt, eftersom väldigt mycket är helt normalt. De flesta barn vaknar av och till under natten. Men om ett barn mellan ett och två år vaknar mer än tre gånger under en natt i långa perioder, kan det vara ett problem, säger Nina Misvær.
Hon uppsöker föräldrar som är osäkra på sömnvanor eller behöver hjälp för att söka sjuksköterska eller vårdcentral.
– Det finns mycket kompetens som är helt gratis, säger Misvær.
Det anslås att så mycket som 30% av ettåringarna har problematiska uppvak. Ungefär 50% har svårigheter att somna eller läggas när dom är 12 månader.
Många barn vaknar fortfarande på natten när de är ett till två år, även om de flesta nu är färdiga med nattmat. Här gäller samma råd som för bebisar över ett halvt år: Ta inte upp barnet ur sängen, men trösta dom i sängen. Man kan också använda samma metod som för mindre barn, vänta lite längre varje gång med att gå in till barnet när de gråter. Principen med detta är att om barnet vaknar och ingenting händer, så kommer det allt eftersom sluta att vakna.
LÄS OCKSÅ: 16 orsaker till bebisens gråt
Gråt = Mys
När barnet är mellan ett och två år kan de förstå att gråt när de vaknar leder till mys. På det sättet utvecklas en ond cirkel. Det är extra viktigt att föräldrarna inte springer in vid varje minsta ljud - då kommer det snart bli mycket gråt och rop.
– Om barnet börjar ropa på natten är det normalt att respondera om barnet indikerar att det är rädd eller har smärtor. Men en del barn kan börja ropa för att få kontakt eller för att de har tråkigt eller för att de inte vill ligga i sitt rum. Då ska man inte respondera för överväldigande, råder Pallesen.
Då gör man sig själv en björntjänst. Och ibland kan det vara nödvändigt att låta barnet ligga och gråta lite.
– Då är det smart att vänta längre och längre med att gå in till barnet. Men ignorera inte barnet om det är rädd, säger Pallesen.
Nina Misvær förtydligar att alla barn är olika. Och en del tycker rätt och slätt att det är tråkigt att sova - speciellt när de blir över ett år.
– Det är tråkigt att lägga sig. Men sömn är ett behov som ska täckas. Att se till att barnet för tillräckligt med sömn är lika viktigt som att se till att barnet får tillräckligt med kärlek, säger Misvær.
LÄS OCKSÅ: Sömndebatten: Gråtkur eller inte?
Eget rum
De flesta barn flyttar in i eget rum när de är runt ett år gamla. Så länge de inte klarar av att klättra ur sängen bör de ligga i spjälsäng - kom ihåg att sänka madrassen i takt med att barnet växer. Så fort de klarar att klättra ur spjälsängen bör de flytta över i vanlig säng. Och då uppstår ofta en ny utmaning: Barnen kommer in och vill ligga i föräldrarnas säng.
– Barnen tar inte skada av att ligga i föräldrars säng ibland, men det kan fort bli ett dåligt mönster. Om barnet kommer in och är rädd, så följ med dom in i deras rum och trösta dom i egen säng. Här är det viktigt att föräldrarna är konsekventa, säger Pallesen.
Att vara konsekvent blir ännu viktigare ju större barnet blir och ju mer det förstår. Då är det också viktigt att båda föräldrarna följer samma regler.
Översikt över barnens sömnbehov:
Inkluderat sömn på dagtid
1 vecka | 16 timmar 30 minuter |
3 månader | 15 timmar |
6 månader | 14 timmar 30 minuter |
1 år | 13 timmar 45 minuter |
2 år | 13 timmar |
3 år | 12 timmar |
4 år | 11 timmar 30 minuter |
5 år | 11 timmar |
Källa: Nina Misvær/Håndbok for helsestasjoner