Nej - du skadar inte ditt barn genom att kolla mobilen
– Slappna av, säger forskare.
– Att du ibland kollar på din mobiltelefon är inte mer onaturligt än att du dammsuger vardagsrummet och på så sätt ignorerar barnet en liten stund, säger Elza Dunkels, lektor vid Institutionen för tillämpad utbildningsvetenskap vid universitetet i Umeå - där hon har forskat på barns internetanvändande de senaste 16 åren.
Uttalandet från Dunkels gavs till nätsidan kit.se. Här pågår det en debatt om hurvida användandet av mobiltelefon är till skada för barnen.
LÄS OCKSÅ: 8 tabbar föräldrar gör på Facebook
– De kognitiva förmågorna utvecklas sämre
Diskussionen har utgångspunkt i en intervju med P4s Kerstin Johannesson, ordförande i föreningen Psykologer för mödrar och barns hälsa - som är en del av Sveriges psykologförbund. Här gick hon hårt åt mot mammor och pappor som använder mobilen framför de små.
– Om ett barn behöver förhålla sig till vuxna som inte är förmögna till att kommunicera med en, så utvecklas de kognitiva förmågorna sämre. Dessa barn är ofta försenade i utvecklingen, men föräldrarna har inte förmåga att lägga märke till det, säger hon till P4.
Hon uppmanar därför föräldrar till att bara använda sig av mobiltelefonen när barnen sover eller när de är tillsammans med andra vuxna.
– Att ha föräldrar som sitter och surfar på mobilen är som att ha föräldrar som är allvarligt deprimerade, säger Johannesson till radiokanalen.
LÄS OCKSÅ: En del föräldrar delar lite för mycket
– Inte forskningsbevis
Dunkels förtydligar att det inte finns forskning som stöder Johannessons uttalande.
– Kerstin Johannesson antyder att de vuxnas nätaktivitet är onödig - att det inte behövs göras. Man skulle väl knappast säga detsamma om matlagning - «laga inte mat när dina barn är i närheten», säger hon till kit.se, och tillägger att det självklart inte gäller i de fall när barnen sitter med blicken och uppmärksamheten riktad mot mobilen dygnet runt.
Uppenbart att vissa använder telefonen för mycket
Stein Erik Ulvund, professor dr.philos. i pedagogik vid universitetet i Oslo, tycker emellertid att det är uppenbart att en del föräldrar använder telefonen för mycket.
– Detta reducerar ansiktskontakten mellan vuxna och barn, något man vet är viktigt för den psykologiska utvecklingen. Även om det än så länge inte finns dokumenterat negativa effekter av normalt mobilanvändande är det bra att vara medveten om hur mycket telefonen används.
LÄS OCKSÅ: Facebook-fällan du inte vill kliva i
Tydliga råd till föräldrar
Ulvund hänvisar till en bild som har cirkulerat i social media, där ett ledset barn sitter mellan två vuxna som håller på med mobilen. Titel: «Jag önskar att jag var en mobiltelefon. Då hade jag blivit omhållen och de vuxna hade sett mig hela dagen...»
– Det säger väl det mesta!
Pedagogikprofessorn förtydligar att han inte ser på mobilen i sig som något ont.
– Det är sättet den används på som lätt kan bli ett problem, säger han och ger följande tydliga råd:
– Använd inte mobilen när du ammar eller flaskmatar. Då är «dialogen» med barnet genom att du pratar med babyn under sugpauserna viktig för att barnet ska skapa en trygg anknytning till den vuxna. Det är inte heller smart att vuxna och barn sitter och knappar på mobilen under måltider. Gemensamma måltider är en strålande möjlighet för att prata om händelser i vardagen.
Han tycker att mobilen kan förstöra upplevelsen av gemenskap i familjen.
– Men det finns ingen orsak att vara hysterisk avseende normalt mobilanvändande.