Många barn föds med storkbett, men ingen vet varför
Filip (6 mån) har storkbett i pannan och nacken.
Födelsemärken kan komma i olika former och de har många märkliga smeknamn: portvinsfläckar, mongoliska fläckar och cafe au lait fläckar.
Ett av de mer vanliga födelsemärkena är såkallade storkbett.
Märket är rödaktigt och kan se ut som ett nypmärke. Det förekommer ofta i pannan och bak i nacken, på näsan eller ögonlocken.
Alla fyra barn fick det
Rachel Aunaas Hauan berättar att alla hennes fyra barn är födda med denna typ av födelsemärken.
– De har alla haft märken i pannan och nacken. Det i pannan har gradvis gått bort, men kommer tillbaks när de blir varma, arga eller har sprungit mycket, berättar hon.
Medan märkena i pannan knappt är syndliga till vardags, är märkena i barnens nackar mer röda och har inte förändrats något speciellt sedan födseln. Men varken barnen eller Rachel tycker att det gör något.
– Det är karaktär över sådana märken. Många tycker det ser ut som ett hjärta och säger att det är så sött, säger hon.
– Om märket hade stannat i pannan hade jag inte känt att det har någon betydelse för barnens del, i och med att de är så svaga. Märket i nacken ligger dessutom vid hårfästet och det döljs när barnen får mer hår.
LÄS OCKSÅ: Jordgubbsmärken - var tionde baby drabbas
Ganska vanligt födelsemärke
Enligt Jenny Ringnes, barnläkare hos Lommelegen.no, är storkbett förhållandevis vanligt; hela en av tre bebisar har denna hudförändring vid födseln.
– Storkbett eller «bevis simplex», orsakas av förändringar i hudens blodådror så att de utvidgas och skapar platta, rosa, laxfärgade fläckar. På engelska kallas det därför «salmon patch», säger hon.
– Ingen vet helt varför en del utvecklar storkbett, och det är därför inget man kan göra för att förebygga det. Som tur är, är det ett helt ofarligt hudtillstånd, tillägger hon.
LÄS OCKSÅ: Tatuerade kopia av dotterns födelsemärke
Kan uppstå under den första månaden
Hon berättar vidare att storkbett vanligtvis uppstår över eller mellan ögonen, över hårfästet i nacken, skalpen eller halsen.
– Storkbett är som regel skapade redan vid födseln men kan även uppstå under den första månaden. 40% av storkbett försvinner av sig själv under spädbarnsåldern, och vid 18 månaders ålder är nästan de flesta helt borta. Detta är med undantag av storkbett i hårfästet vid nacken som brukar finnas kvar.
Inte ärftligt
Hudläkare Elin Ekornes berättar att storkbett inte är ärftligt, men att det är vanligt att man i vissa familjer ser en upphopning.
– Orsaken till att en del får det beror troligen på en försenad tillbakaskapning av yttre blodådror i huden i fosterlivet på grund av spänning, säger hon.
Kan behandlas med laser
Om storkbettet inte försvinner av sig själv, går det enligt hudläkaren att behandla födelsemärket.
– Ungefär hälften är borta under spädbarnsperioden, medan 95% är borta under 2-3 år. Om förändringen inte går helt tillbaks, och detta ger kosmetiska besvär, kan som regel förändringen behandlas med enkel kar-laser eller IPL, intensiv pulserande ljusbehandling, säger hon.
Foto: SUKJAI PHOTO / Shutterstock