Atopiskt eksem – en hudsjukdom som 1 av 5 barn får
Åke Svensson, överläkare på hudkliniken på Skånes universitetssjukhus, pratar om den kroniska hudsjukdomen atopiskt eksem och hur man bäst behandlar den.
Vad är egentligen atopiskt eksem?
Ungefär vart femte barn får den här typen av eksem, men för de flesta går besvären över under uppväxten. Före ett års ålder brukar besvären dyka upp på kinderna, i hårbotten, nacke och i blöjområdet. Från två års ålder och hos äldre barn och tonåringar brukar det synas i arm- eller knävecken. Hos vuxna sätter sig eksemet oftast på ögonlocken och i huden runt ögon och mun.
Många föräldrar upplever att deras barns hud är torr, hur vet man att det är just atopiska eksem?
– Man kan säga att man ska ta reda på det lite mer strukturerat, tyvärr finns det inget enkelt blodprov man kan ta. När man tar reda på om det är atopiskt eksem lägger man ihop ett antal parametrar och ser hur de stämmer överens. Är man erfaren ser man det på 25 meters håll.
Det bästa är att uppsöka hudläkare så tidigt som möjligt för att få hjälp med behandling om man ser symptom som tyder på att det är ett atopiskt eksem. Basbehandlingen innebär att man smörjer den torra huden och eksemet som är en inflammation. Det kan dock ta flera år innan problemen försvinner. Märker man att behandlingen inte fungerar bör man kontakta sin hudläkare igen för att få vidare hjälp.
I en nyligen gjord studie har man kunnat se att de barn som fick mjukgörande krämer från födseln och under det första halvåret inte fick atopiskt eksem i samma utsträckning som de som inte fick mjukgörande krämer. Går det att förebygga eksemen på så sätt?
– I stora drag, om man tittar på de som hade stor risk att insjukna, kunde man se att smörjning med mjukgörande minskade utvecklandet av eksem med 50%. Det finns indikationer på att detta kan hjälpa men forskningen behöver tuffa på ett tag till innan man kan säga helt säkert att det är förebyggande även på längre sikt.
Det är därför viktigt att förebygga med en mjukgörande kräm. Generellt kan man säga att man ska vara noga med vilken kräm man köper. Köper man en vanlig kosmetisk kräm har den oftast inte genomgått några kliniska studier där man vetenskapligt studerat produktens effekt på den sjuka eller skadade huden. Prata gärna med ditt BVC eller din vårdcentral, eller gå in på ett apotek om du känner dig osäker. Åke fortsätter:
– Man kan säga att alla mjukgörare inte är lika bra. Tittar man exempelvis internationellt finns det mjukgörare som till och med är sämre att använda än att inte använda någon alls. Fördelen med att använda läkemedel är att de är noga genomgångna i kliniska studier där man vet effekten på den sjuka huden, man vet vad de innehåller och om det finns eventuella bieffekter. Ibland finns en tilltro att det ska vara naturligt och växtbaserande, men vissa av de ämnen som finns i de kosmetiska krämerna har ingen effekt. Andra produkter kan vara tillverkade utan större tanke och det är inte alls särskilt bra att använda dem om man redan har hud som är sårig och känslig. Då kan man riskera att få en allergi. Det är därför klart bättre att satsa på läkemedelskrämer om man vill eftersträva bra effekt och mindre bieffekter.
Atopiskt eksem smittar inte men kan vara ärftligt. De allra flesta människor får någon gång eksem, och det allra bästa sättet att förebygga dem på är att hålla huden smidig och mjuk. Har man atopiskt eksem är det viktigt att konsultera med en hudläkare som kan sjukdomen och att man har tålamod med behandlingen. Om man integrerar insmörjningen i vardagen och se till att ha rätt typ av kräm så kommer man långt!
I samarbete med ACO