Varför ska man amma?

Att få amningen att funka är för många en riktig kamp. Mammor världen över känner stor press, både från samhället och från andra mammor. Amningen ska enligt dessa vara det mest naturliga i världen, och att inte komma igång med den skulle vara något ”fel” och gör dig till en bristfällig mamma. Så är det ju självklart inte!


Så, varför ens försöka sig på amningen? Även om den fungerar, kommer den inte gratis. Räkna med såriga och onda bröstvårtor, eventuell mjölkstockning, att behöva pumpa på de mest obekväma tiderna, för att nämna några saker. Ändå är amning det som rekommenderas – varför?

Din egna bröstmjölk är faktiskt unik, och anpassad till just ditt barn. Detta för att ge mesta möjliga näring till din bebis. Amningen är även en privat stund mellan dig och bebisen, där närheten är positivt för bebisen. Dock finns det ingenting som säger att lika mycket närhet kan ges om du ger ersättning istället för bröstmjölk.

Enligt svenska myndigheters rekommendation bör barn få enbart bröstmjölk under de första sex månaderna. Därefter kan bröstmjölken vara ett komplement tillsammans med annan mat, men att den exempelvis ges enbart innan nattning.

Det som talar för amning, är att bröstmjölken är näringsrik och skyddande, och det är endast D-vitamin som saknas för att barnet ska få i sig all näring hen behöver under det första halvåret. Även immunförsvaret stärks hos bebisen, samt att det ska skydda mot risk för bebisen att drabbas av olika inflammationer och infektioner.

Modersmjölksersättning är även den fylld med fullgod näring åt bebisen, då man försökt efterlikna bröstmjölken näringsmässigt. Det är alltså inget som säger att barnet inte får i sig tillräckligt med näring om du inte ammar. Även D-vitamin ska läggas till om du ger ersättning, precis som vid amning.

Om du väljer att inte amma så kan du rådgöra med BVC eller förlossningsavdelningen om vilken sort du ska välja, och det ska absolut inte läggas någon värdering i huruvida du väljer bort amning eller inte. Huvudsaken är att du är bekväm med vad som känns bäst för dig och ditt barn!

Källa: 1177.se

/
stats