Jennys Matblogg tipsar om god helgmeny!
Planerar du att bjuda hem gäster i helgen? Min bebis populära mat- och bak bloggare Jenny ger dig tips på en god trerätters meny att bjuda på!
Trerätters meny
Varför inte bjuda på en ljuvligt god kräftsallad till förrätt, krämig fläskfilé till varmrätt och avsluta med en kombo av jordnötter och choklad?
Kräftsallad med mango
Ljuvligt god förrätt med kräftor och mango där salt, sött och syrligt möts.
Förrätt till 4- 5 personer
400 gram rensade kräftor, 2 avokado, 2 mango, 1 stor rödlök.
Dressing: 6 msk olivolja, 4 msk pressad citron, 1 1/2 tsk flingsalt, kryddmått svartpeppar.
Gör så här:
Rör ihop dressingen först. Skala kräftorna och tärna skalad mango och avokado i en bunke.
Rör om med den finhackade rödlöken och droppa över dressingen innan du häller upp i fina serveringsglas. Toppa med en liten bit dill.
Fläskfilé med krämig gorgonzolasås
Fläskfile med en krämig och smakrik gorgonzolasås, serverad med duchesse potatis.
Varmrätt till 4-5 portioner
6 portioner potatismos, 2 äggulor, 2 putsade fläskfiléer, salt och peppar.
Gorgonzolasås: 2 msk Smör, 150 gram god gorgonzolaost, 1 liten fin finhackad scharlottenlök, 4 dl creme fraiche, 1/2 tsk dijonsenap, 1-1/2 dl grädde, salt och peppar. Toppa med klippt fin persilja
Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader.
Rör ihop potatismoset med äggulorna. Spritsa moset runt omkring på en ugnsfast form och grädda i ugnen tills den fått vacker färg. Under tiden skär du centimeter tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör.
På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret – men den ska inte få färg. Häll över vätska, creme fraiche, och senap och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar.
Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.
Jordnötspaj med tryffeltäcke
Jordnötspaj med tryffeltäcke. Jordnötter & choklad en suverän kombo.
Efterrätt till 4-5 personer
Du behöver till en rund form (20-22 cm), 1 1/2 dl sirap, 350 gram jordnötssmör, 1 dl finhackade jordnötter, 9-10 dl cornflakes, 460 gram mjölchoklad och 2 dl vispgrädde.
Gör så här:
Koka upp sirapen i en kastrull, tag bort kastrullen från värmen. Rör ner jordnötssmöret och rör tills du får en slät smet, rör ner de hackade jordnötterna och cornflakes. Krossa de mesta av cornflaksen. Platta sedan ut degen i den smörade formen och ställ kallt medan du gör chokladtryffel.
Koka upp grädden på svag värme, och bryt ner mjölkchokladen i en skål. Häll sedan upp den heta grädden över chokladen och rör om/mixa tills du fått en slät len smet. Häll sedan över detta över botten. Ställ kallt – gärna över natten. Till sist, servera med en klick god gräddglass.
Smaklig måltid!
Fler goda recept finns här hos Jennys Matblogg