6 fakta om bebisens öron
Bebisöron, finns det något så gulligt? Samtidigt är de känsliga för både yttre och inre faktorer. Här kommer 6 fakta om bebisens öron!
1. Öronens utveckling
Öronen börjar utvecklas väldigt tidigt i graviditeten, faktiskt redan när fostret bara är en månad gammalt. Då börjar örats form att ta form och hörselgångarna likaså. Gör man ett ultraljud i vecka 9 kan man se små hål i fostrets huvud som senare blir öron.
2. Högre IQ av klassisk musik?
Du har säkert hört att vissa forskare hävdar att bebisen får högre IQ om den får lyssna på klassisk musik i magen? Huruvida det stämmer eller inte låter vi vara osagt, men enligt babygaga.com kan inte bebisen urskilja ord och toner som sker utanför magen.
3. Genetiskt hörselfel
Av de bebisar som har problem med hörseln är hälften av fallen på grund av ärftliga faktorer. Problem med hörseln kan komma både från dominanta och recessiva gener, så även om ingen av föräldrarna har problem kan barnet få det. Om din bebis inte klarar de tidiga hörseltesterna betyder det dock inte att hen får problem med hörseln senare, det är något som kan växa bort.
LÄS ÄVEN: 10 livsmedel som barn under ett år inte ska äta
4. Vanligt med öroninfektioner
Visste du att öroninfektioner är vanligare hos bebisar än vad en förkylning är? Det är dock vanligt att öroninfektionen uppstår i samband med en förkylning. På ettårsdagen är det 50 % chans att bebisen redan har haft en öroninfektion och när hen fyller 3 har de allra flesta barn haft öroninfektion någon gång.
5. Skydda mot öroninfektioner
Som förälder kan du inte alltid påverka att en öroninfektion uppstår, men det finns saker du kan göra för att förebygga att det händer.
- Utsätt inte barnet för passiv rökning. Det är väl ingen nyhet att rökning påverkar barn (och vuxna) negativt, och ett barn som bor tillsammans med en rökare har 37% högre risk att få en infektion, och är det mamman som röker är risken hela 62% högre.
- Barn som ammas sägs ha mindre risk att drabbas av en öroninfektion, förmodligen till följd av de antikroppar som kommer av bröstmjölken.
- Ta bort nappen. Eftersom munnen och öronen är sammankopplade kan nappen sprida bakterier upp till öronen. I en undersökning studerade man barn som använde napp och barn som inte använde napp. Resultatet blev att de som inte hade napp hade 33% färre öroninfektioner än de som använde napp.
6. Ta hål i öronen
Vissa föräldrar kan inte vänta med att ta hål i sin (oftast) dotters öron, för många är det inga konstigheter att göra det så tidigt i barnets liv. Och även om läkare säger att det är ok så bör man fundera en extra gång på om det är värt det. Bebisen kommer att röra på sig, kläs av och på över huvudet ofta och upptäcka nya kroppsdelar med sina händer, inte minst öronen. Ett hål i örat är som ett sår till en början och örat kommer vara ömt en tid, dessutom finns det en risk för en allergisk reaktion av örhängena.