Skippa nappen - tips för att få barnet sluta med napp
Sugbehovet hos barn är medfött och är en reflex för att få i sig mat. För en del barn räcker amningen, medan andra vill suga på något mest hela tiden. Ju äldre barnet blir, desto mindre blir sugbehovet.
Att ett litet barn vill suga på något beror inte bara på maten utan också på att det har en tröstande effekt. För en del mammor kan det bli krävande att trösta ett barn som ofta är ledset och nästan bara nöjer sig vid bröstet, varav nappen är en lockande lösning. Användning av napp är inte farligt på något sätt, men det finns vissa saker som kan påverkas:
Behov av tandställning
Vissa tandläkare anser att barn som använder napp ofta och mycket kan ge upphov till felställning på tänderna. Detta skulle främst gälla barn som använder napp efter att de fyllt två år. Dock menar man att suga på tummen troligen skulle påverka behovet av tandställning mer än nappanvändning.
Kan bromsa upp utvecklingen av talet
Sitter nappen i munnen allt för ofta blir det svårare att prata ordentligt – vilket inte är så konstigt då det är något som är i vägen. Var noga med att be barnet ta ut nappen när det ska prata, och att det inte behöver ha den i hela tiden.
Är det dags för ditt barn att sluta med napp? Här kommer några råd:
Trappa ner
Låt det ta lite tid att sluta med nappen genom nedtrappning; till exempel bara napp på natten. Skapa inte en kampsituation där du tar bort nappen helt och förbjuder användning av den.
Prata utan napp
Gör det till en vana att barnet alltid tar ut nappen när det pratar. Påpeka att du inte hör ordentligt vad barnet vill säga när nappen är i munnen.
Avstånd
Ha nappen på en specifik plats och inte till hands hela tiden. Om barnet vill ha nappen får det gå och hämta den helt enkelt.
Välj tillfälle
Tänk på att det blir svårare att sluta med napp om det är i samband med att andra händelser sker i barnets liv, som att börja dagis, sluta med blöja eller liknande.
Rolig ritual
Motivera barnet att sluta genom att prata om det, med saker som att ”man blir större och klarar sig utan napp”. Ha gärna någon slags ceremoni då ni säger hej då till nappen, och ge bort den. Till exempel kan ni ge nappen till tomten eller något djur i djurparken. Efteråt kan ni ge någon symbolisk present, eller kanske äta glass eller fika för att fira.
Tålamod
Att sluta med napp är en vana som bryts och kan vara svårt för barnet i början, vilket man bör vara medveten om. Var där och trösta så gott det går och tänk på att barnet behöver gå igenom samma process igen om du mot förmodan erbjuder nappen igen när barnet är ledset.
LÄS ÄVEN: 4 sluta amma-tips