Nya rön om hjärt- och lungräddning för barn

Många är osäkra på hur man ska agera när man ställs inför en situation där sitt eget eller ett barn i ens närhet drabbas av hjärtstillestånd.


När olyckan är framme och det är dags att aktivt göra en insats hos ett barn som inte andas är extremt svårt att föreställa sig. Det är däremot väldigt viktigt att man snabbt kan rycka in!

Man har nu kortat ner hur man utbildar hjärt- och lungräddning på barn, för att snabba på processen och få fler outbildade att kunna hjälpa till i en allvarlig situation. Enligt tidigare rön var ett av stegen i hjärt-och lungprocessen att först bedöma och kontrollera hur man ska gå vidare med behandlingen, vilket nu inte längre behövs. Istället ska man direkt börja med inblåsningen, varav man då även direkt märker om barnet andas eller inte.

Low dose, high frequency

Utförandet av hjärt- och lungräddning på barn skiljer sig beroende på om barnet är över ett år gammalt eller yngre. Det viktigaste är, enligt experterna, att praktiskt öva på själva utförandet så att man snabbt ska kunna agera när det behövs; det ska sitta i muskelminnet. Därför kallar man den nya sortens utbildning i hjärt- och lungräddning för ”low dose, high frequency”, med syftning till att man ska öva oftare men att det nu är i en mer nedkortad version.

Kolla upp var ni i familjen kan utbilda er i hjärt- och lungräddning och se till att alla vet vad de ska göra om det skulle uppstå en situation där det behövs hjälp! Information går att hitta på exempelvis barnavårdscentralen, Röda Korset eller Svenska Livräddningssällskapet.

Ambulanssköterskan Camilla Thurell berättar mer här!

LÄS ÄVEN: Håll ditt barns immunförsvar i schack

/
stats