Amning och alkohol – så ligger det till
Amning och alkohol – så ligger det till - Foto: Foto: SeventyFour/Shutterstock

Amning och alkohol – så säger forskningen

Att dricka alkohol när man ammar är en het potatis. Diskussionerna i olika forum och föräldragrupper går varma och de personliga åsikterna är det som styr. Men vad säger forskningen om amning och alkohol? Läs mer här!


Nästan alla gravida i Sverige avstår helt från alkohol under graviditeten. Det råder konsensus bland experter att det är direkt skadligt för bebisen att utsättas för alkohol – under hela graviditeten. Men hur är det egentligen med amning och alkohol? Efter 9 månader med nolltolerans mot alkohol är det inte konstigt att man som ammande förälder kan vara sugen på ett glas vin eller en öl. Det är onekligen ett kontroversiellt ämne som inte är helt lätt att forska på, av etiska skäl. Den forskning som finns utgår från ammande föräldrar som druckit måttliga mängder alkohol och inte mer.

Alkohol går över i bröstmjölken – i mycket små mängder

Alkoholen passerar över till bröstmjölken, men i mycket små mängder. Om den som ammar har 1 promille i blodet får bröstmjölken en alkoholhalt på 1 promille. Det går att jämföra med en lättöl utspädd 20 gånger, det vill säga i princip ingen alkohol alls. Enligt internetmedicin behöver man dricka ungefär 3-5 glas vin för att uppnå en koncentration på 1 promille i blodet.

Du kan amma och dricka måttliga mängder alkohol

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer kan du som ammande förälder amma och dricka måttliga mängder alkohol. Vad innebär då måttliga mängder? Enligt nuvarande forskning och de rekommendationer som finns idag är det 1-2 glas vin, 1-2 gånger i veckan. Det är alltså helt okej att ta ett glas vin till maten på helgen om du vill.

Risker med alkohol och amning

Även om de medicinska riskerna med alkoholmängden i bröstmjölken är mycket små finns det såklart andra risker. Det handlar framför allt om att kunna ta hand om ett spädbarn eller en bebis när man druckit. Det gäller såklart alla föräldrar och vuxna som har hand om bebisar och barn oavsett amning eller inte. Alkohol gör att din reaktionsförmåga och ditt tålamod försämras. Det gör också att du sämre läser av barnets signaler och kan bli mer fumlig i din hantering av din bebis.

Det finns också studier som visar att det finns risker för de bebisar som får i sig större mängd alkohol. Det kan påverka barnets utveckling, bröstmjölksproduktionen kan minska och barnet kan få störd sömn.

Alkohol och plötslig spädbarnsdöd

Små bebisar ska helst sova i egen säng eller på egen sovplats i förälders säng, som exempelvis ett babynest. En vuxen som druckit alkohol ska aldrig samsova med en bebis, det är inte säker samsovning om en eller båda föräldrarna druckit alkohol. En vuxen kan råka lägga sig på barnet eller täcka för barnets ansikte och den risken är högre efter alkoholintag.

Slutsats – dricka med måtta gäller alla föräldrar, oavsett amning eller ej

Det finns inga fördelar med att dricka alkohol när man ammar, men det finns heller inga medicinska risker för bebisen enligt nuvarande forskning. Den alkoholmängd som passerar över i bröstmjölken är så liten att det finns högre alkoholhalt i filmjölk och juice än i bröstmjölken.Däremot är det direkt olämpligt att en berusad person ska ta hand om en liten bebis, det gäller alla föräldrar oavsett ammande eller inte. Ofta läggs skulden på den ammande föräldern men inte den andra eller den som flaskmatar – det är såklart helt felaktigt. Alla föräldrar har lika stort ansvar över sina barn. Om du som förälder inte vill att din ammande partner ska dricka ett glas vin, då kanske även du bör avstå. LÄS MER: 8 saker du ska passa på att göra när ditt barn fortfarande är bebis10 vanliga misstag föräldrar gör med sina nyfödda bebisar9 fakta om din nyfödda bebis – kan du svaren?Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska
/
stats