Dop och namn - vanliga frågor och svar
Vanliga frågor om dop är när barnet ska döpas och vilket namn ska barnet ha. Här får du veta lite mer om dopet och de vanligaste namnen 2008.
Namnets betydelse
En del familjer har namn i släkten som förs vidare andra vill döpa sitt barn till ett namn de tycker är fint. I dagens Sverige börjar det bli mer och mer vanligt att barnen döps med namn som var modernt för ett par generationer sedan. Vanligaste namnen 2008 hos flickor var i rangordning: Maja, Emma, Julia och Ella. Hos pojkarna var de vanligaste namnen samma år: Lucas, Oscar och William.
Namnlagen säger att ”som förnamn får inte godkännas namn som kan väcka anstöt eller kan antas leda till obehag för den som skall bära det eller namn som av någon annan anledning uppenbarligen inte är lämpligt som förnamn”.
När ska barnet döpas?
Du bestämmer själv när du vill döpa ditt barn. I Sverige är det vanligt att barn döps redan som spädbarn. Men det går lika bra att vänta några månader som år. Du måste inte döpa ditt barn, senare i livet kan barnet välja själv om det vill döpas eller inte.
Jag vill men inte min man, vad händer då?
För att ett barn ska kunna döpas i Svenska kyrkan måste båda barnets vårdnadshavare vara överens. Barnet får döpas när vårdnadshavarna begär att det ska döpas till kyrkans tro.
Vårt barn är adopterat och redan döpt, kan vi ha dopfest för henne?
Ja, Svenska kyrkan kan ordna en välkomsthögtid för ert barn då det välkomnas in i församlingen.
Namnet och dopet – är det samma sak?
Blanda inte ihop dop och namngivning. Varje barn måste namnges med ett eller flera förnamn oavsett om det ska döpas eller inte. Det eller de namn som ni valt måste vara anmält till skattemyndigheten senast tre månader efter barnets födelse. I dopet döps barnet in i Guds familj och namnet gör att dopet gäller just ditt barn.
Källa: Svenska kyrkan & Scb.se
LÄS OCKSÅ:
På trendspaning i webbens alla babybutiker