Knepen som hjälper när din bebis har kolik!
Skriker ditt barn flera timmar om dagen utan att det verkar vara något synbart fel, då kan det vara spädbarnskolik. Kontakta ditt bvc för ett läkarbesök. Om man misstänker att barnet har kolik så bör en läkare konstatera att barnet inte skriker för att det har en sjukdom. Glöm inte bort att koliken går över.
De första veckorna när du och bebisen kommit hem blir en stor omställning. Många nya frågor föds i samband med att ditt barn är fött. Din nyfödda bebis kanske skriker mycket och är otröstlig, snabbt frågar du dig "Har mitt barn kolik?".
Ta kontakt med barnavårdcentralen och be om hjälp. Har ditt barn kolik, glöm inte bort att koliken går över. För en del hjälper akupunktur och för andra kan det vara något så enkelt som att barnet inte tål en specifik föda. Pröva dessa knep:
- Ackupunktur – Ny metod för att bota kolik.
- Pumpa - Pumpa ur innan varje amning om din mjölk rinner snabbt i början av varje måltid. Då slipper barnet svälja så hastigt och det misnkar luftsväljandet.
- Amma rätt – Det är viktigt att barnet ligger rätt vid ditt bröst när det ammar. Barnet ska ligga rakt över bröstet och ha hela bröstvårtan eller så mycket som möjligt av den i munnen.
- Rapa – Rapa barnet ordentligt efter varje amning.
- Undvik att äta gasbildande ämnen så som lök och kål.
- Komjölk – Koliken kan bero på överkänslighet mot komjölk. Om du ammar så kan du pröva att avstå från alla mjölkprodukter under minst en vecka för att se om det blir bättre. Ammar du inte finns det komjölksproteinfri ersättning som kan skrivas ut av banrläkare.
- Rökning – Barn till ammande rökande mammor skriker 5-10 gånger mer efter måltid än andra barn. Om du röker bör du sluta genast.
- Minifom – Hjälper inte dessa knep så finns det minifom droppar receptfritt på apoteket.
- Lugn och ro – Ett barn med kolik behöver inte bli överstimulerat. Även om det gör ont så behöver ditt barn lugn och ro.
- Massage – Det finns olika massager som hjälper mot ditt barns smärta. Se länk längst ner på sidan.
Orsakerna till kolik
Orsakerna till koliken är inte helt fastställda men det finns teorier som säger att det kan bero på dessa olika faktorer:
- Känslighet mot något i bröstmjölken/modersmjölksersättning.
- Tarmarna är överaktiva – Kramp och smärta uppstår efter dess kraftiga rörelser.
- Barnet kanske sväljer för mycket luft vid amning eller flaskmatningen som gör att tarmluft bildas och gör ont.
Det vanligaste är att koliken håller i sig i tre månader och kallas därför tremånaderskolik. Den börjar efter några veckors ålder och är som jobbigast kring 6-8 veckor för att sedan avta kring tre månaders ålder.
Skriket börjar oftast samma tid på dygnet, på eftermiddagen och kvällen. Det blir många sömnlösa nätter och detta tär på ett förhållande. I vissa lägen känns det säkert helt hopplöst. Men det är viktigt att hela tiden komma ihåg att koliken går över.
Relationen påverkas
Det är en mycket jobbig period som ni blir tvugna att gå igenom. Ni behöver allt stöd som ni kan få. Var inte rädda för att be om hjälp. Mormor eller farmor kanske bara sitter och väntar på att ni ska höra av sig till dem i osäkerhet för att de inte vill störa. Prata med personalen på bvc, de kan ge er råd och hjälpa er att få kontakt med en stödperson.
Anhörig till kolikbarn
Är du anhörig till en familj med ett kolikbarn? Du kan hjälpa till. Föräldrarna till barnet har det mycket jobbigt under denna period. Avlastning är guldvärt. Gå ut med barnet i vagnen eller låt föräldrarna komma iväg i någon timme eller två. Barnet kommer att skrika men det gör det även om föräldrarna vyssjar det. Vissa att du finns, det behöver familjen.
Källa: sjuvårdsrådgivningen.se och vårdguiden.se