Brister i många förskolors arbete med hygien
Många förskolor brister i egenkontroll och utbildar sällan personalen i frågor som rör hygien och hur man förebygger smitta. Det visar ett nationellt tillsynsprojekt som Socialstyrelsen har genomfört tillsammans med 197 av landets kommuner.
Över 80 procent av alla 1-5 åringar i Sverige går idag i någon form av förskola. Det är känt att barn i förskolan ofta får fler infektioner än barn som vistas hemma. Spridningen går inte helt att stoppa, men bättre förebyggande rutiner och kunskap om till exempel smittvägar kan bidra till att infektionerna minskar.
Under 2009 pågick Socialstyrelsens nationella tillsynsprojekt Hygien i förskolan. Samtliga kommuner i landet bjöds in. En tredjedel av landets förskolor besöktes av kommunernas miljöförvaltning.
Vi ville se hur arbetet med egenkontroll kring hygien, städning och hur man förebygger smitta fungerade ute i förskolorna, berättar projektledaren Heléne Gårdebrink vid Socialstyrelsen.
Sammanlagt har 3564 förskolor runt om i landets besökts. Undersökningen visar att 1836 av de besökta förskolorna inte utbildar sin personal i hygien eller hur man förebygger smitta.
-Det är allvarligt. Kunskap är mycket viktigt för att kunna arbeta förebyggande och bryta smittvägarna. Det är också viktigt att barnen lär sig bra rutiner från början, säger Heléne Gårdebrink.
Undersökningen visar även att 1066 av förskolorna inte kände till kravet på egenkontroll. Enligt lagen ska verksamheterna ha fungerade egenkontroll för att på ett bra sätt förutse och förebygga risker. Det kan till exempel handla om att det finns dokumenterade och fastställda rutiner.
-Här finns det helt klart mer att göra. Endast 1373 av förskolorna bedömdes ha en egenkontroll som motsvarade miljöbalkens krav, säger Heléne Gårdebrink.
Målet med Socialstyrelsens undersökning var att höja kunskapen inom hygien på förskolan, efter uppföljningar är bedömningen att kunskapen har ökats.
Hur ser du på den här undersökning? Hur ser hygienen ut på ditt barns förskola?