Många barn känner besvikelse, ensamhet och ökad oro under jul.
Många barn känner besvikelse, ensamhet och ökad oro under jul. - Foto: Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT, Fredrik Sandberg/TT

Bris: Barnens krissamtal ändrar karaktär när det närmar sig jul

Julen innebär inte bara positiva känslor för barn. För många barn bidrar jul och julledighet till ökad oro och känslor av besvikelse. Familjeliv har pratat med Bris som finns där för barn och unga – dygnet runt.


Julen närmar sig och så även förväntningarna inför den: glädje, det ultimata myset och massor av umgänge med familjen. Men så blir det inte för alla – för många barn innebär julen känslor av skuld, ensamhet och besvikelse. Förväntningarna som går i kras kan bli extra tydliga om du lever i en familj där de vuxna dricker för mycket.

Kontakta BRIS

Barn och unga upp till 18 år kan vända sig till Bris och få professionellt stöd via telefon, chatt och mejl dygnet runt.

Du kan ringa 116111, chatta eller mejla på bris.se.

När du kontaktar oss på Bris får du alltid chatta eller prata med en utbildad kurator.

Ökad oro under jul

Barnrättsorganisationen Bris (Barnens Rätt i Samhället) finns där för barn som behöver hjälp och stöd dygnets alla timmar, även under jullovet. Familjeliv har pratat med Sara André, kurator på Bris, som vittnar om en ökad oro bland barn under jul och andra högtider – inte minst om man lever i en miljö präglad av våld eller vuxna som dricker för mycket:

– Vanligtvis ser vi ingen ökning av samtal under julen men vi kan se att karaktären på samtalen kan ändras lite i samband med högtider och lov. Det kan till exempel finnas ökad oro inför hur det ska bli i samband med ett julfirande, barn kan känna sig mer ensamma under julen då skola är stängd och annat stödjande nätverk inte finns tillgängligt, säger Sara André och fortsätter:

– Det kan också finnas förväntningar på att julen ska vara på ett speciellt sätt och då kan det bli extra märkbart om en till exempel lever i en familj där de vuxna dricker för mycket, är våldsamma eller har ont om pengar.

Barn känner ensamhet och besvikelse

Många av de barn som vänder sig till Bris under julen känner sig besvikna för att julen inte blev som de tänkt. En del känner sig också ensamma i och med det:

– Barn kan beskriva att de känner sig svikna eller besvikna över att det inte blivit som de hoppats på. Barn kan jämföra sig med hur de tänker att andra har det, till exempel om de själva lever i en familj som inte har det så bra ekonomiskt. En del barn kan beskriva att de känner sig ensamma och att det känns som att de är helt själva om att inte ha en bra jul.

Vad kan man som vuxen göra för att stötta er och barn som är utsatta?

– Som vuxen är du otroligt betydelsefull. Både i att fånga upp barn som far illa och mår dåligt på olika sätt. Du kan vara den som lyssnar, som vågar fråga, både dina egna och andra barn, hur de har det och hur de mår.

Det viktiga är att vara en modig vuxen som vågar se och som vågar agera om det finns misstanke om att ett barn far illa.

– Du kan alltid ringa och rådfråga socialtjänsten om du inte vet hur du ska agera. Du kan också ta stöd via Bris vuxentelefon som har öppet vardagar 9-12.

/
/
stats