Så ökar ni gemenskapen i familjen

Har vi en ledig dag tillsammans är vi i princip hemifrån från att vi vaknar tills barnen ska sova.

En mamma på Familjelivs forum

Du har hämtat på förskolan, handlat mat, lagat middag och röjt undan i köket. Sedan är det tid för bad och nattning. Hur blev klockan plötsligt åtta och när finns tiden för att bara umgås?

Det är inte alltid så enkelt att få till de där familjestunderna med småprat och umgänge i vardagen. Ibland rymmer inte heller helgerna så mycket oplanerad tid mellan aktiviteter och besök hos vänner.

Gemenskap uppstår ofta i det enkla

Beteendevetaren och bloggaren Petra Krantz Lindgren, har skrivit boken ”Med känsla för barns självkänsla”, träffar ofta föräldrar som upplever att de knappt har någon tid för umgänge med familjen.

– Många berättar om tidspressen. De har tolv minuter på sig att steka köttbullar och tre minuter att byta om innan de ska i väg med barnen till gympan. Andra tror att samvaro handlar om att gå på många arrangerade aktiviteter ihop. Men det är svårt att utveckla relationen i en biosalong eller i simhallen, menar hon.

Vad gör ni för att öka gemenskapen hemma?

Så här svarade Familjelivs medlemmar i en omröstning:

•Gemensamma måltider (51 procent)

•Leka eller pyssla ihop (19 procent)

•Resa tillsammans (8 procent)

•Annat – som att sporta, titta på film eller gå på museum: (20 procent) (178 röster)

Visst kan det vara lätt att hamna i tankefällan att barnen behöver underhållas när de har en hel dag utan skola eller förskola. Men istället för att flänga i väg till ytterligare ett lekland, kan det räcka med att slå sig ner vid köksbordet och pärla en stund tillsammans, tycker Petra Krantz Lindgren. Gemenskap uppstår ofta i det nära och enkla.

– Barn längtar efter den kontakt som de får genom samvaro med föräldrarna. Det som behövs är ett möte – en stund av fokuserad uppmärksamhet.

Lägg undan mobilen

På sina föräldrakurser brukar Petra Krantz Lindgren ge deltagarna i läxa att umgås med sina barn tio minuter om dagen. Då ska mobilen och surfplattan läggas undan medan stora och små skakar loss till dansstopp, leker kurragömma eller tar en kopp té tillsammans. Eller varför inte göra som en pappa på Familjeliv beskriver?

– Mina barn har alltid uppskattat att jag kommer in till deras rum en stund på kvällen och lägger mig raklång på golvet. Då får de klättra och klänga, kittla och busa, leka flygmaskin och allt mellan himmel och jord som de hittar på. Det viktiga är inte vad man gör, utan att man ger av sin tid.

Om det känns krystat att plötsligt börja schemalägga tio minuter nu-ska-vi-umgås-tid med barnen är det bara att ”fake it till you make it”, anser Petra Krantz Lindgren.

– Man kan jämföra det med teambuilding som brukar vara en självklarthet om det gnisslar i gruppen på en arbetsplats. När man har kul ihop börjar man gilla varandra. Då blir det också lättare att samarbeta. Teambuilding funkar lika bra i familjelivet som på jobbet.

Gemenskap gör under för relationen

En liten stund av gemenskap utan måsten som pockar på gör underverk för relationen. Efter någon månad med ”tiominutersläxan” vittnar deltagarna på föräldrakurserna om att konflikterna med barnen har minskat och att kvällarna flyter på smidigare.

– Det är nästan magiskt hur mycket enklare allt blir när man gör något skönt för relationen. Om barnen inte blir sedda, söker de kontakt på annat sätt. ”Om jag vägrar att borsta tänderna får jag uppmärksamhet”. Visst får de föräldrarnas fokus då, men det blir en negativ kontakt, säger Petra Krantz Lindgren.

Däremot är det inget uppfostringsknep att umgås tio minuter om dagen, poängterar hon. Det ska grundas i ett genuint intresse i att vara tillsammans, allt annat genomskådar barnen. Att konflikterna minskar har att göra med att relationen förbättras.

Bjud in till gemenskap

En annan sak att tänka på är hur man bjuder in till stunderna. Vem kan inte känna igen sig i frågan: ”Vill du att jag läser en bok för dig?” Problemet, menar Petra Krantz Lindgren, är att man formulerar det som ett erbjudande istället för en inbjudan. Som om man skulle fråga en vän: ”Vill du att jag fikar med dig?”

– Barnen behöver få höra vad vi föräldrar längtar efter att hitta på tillsammans med dem. Det betyder mycket för relationen. Sedan spelar det förstås också roll hur man låter och ser ut när man ställer frågan.

Petra Krantz Lindgren

För familjegemenskapen finns en poäng i att alla gör något tillsammans. Men om man har svårt att hantera syskonkonflikter, kan det fungera bättre att satsa på att göra något med barnen vart och ett för sig. Ett alternativ är annars att hitta på aktiviteter där syskonen bildar gemenskap med varandra.

– Att spela Fia-med-knuff med fyraåringen och sexåringen brukar inte stärka syskonrelationen. Om barnen istället blir ett team mot föräldrarna, brukar det fungera bättre. Det finns inga rätt eller fel, det viktiga är att stunderna blir positivt laddade, konstaterar Petra Krantz Lindgren.

stats