Foralder

6 fakta om tandfen som du bör känna till

– Vet du vad det betyder när mjölktanden ligger i ett glas utan vatten?

Att tappa tänderna är en speciell milstolpe i de allra flesta barns liv och det är också en lite speciellt för oss föräldrar.

Totalt ska barnen tappa 20 mjölktänder och för de flesta börjar det när de är runt sex år gamla.

Många minns traditionen med att få pengar för tänderna från sin egen barndom och väljer att föra den vidare till sina egna barn.

Men var ligger egentligen taket för en tand i dessa dagar? Och när slutar tandfen att komma på besök?

Här är sex fakta om tandfen som du ABSOLUT bör känna till:

1. Hur mycket tandfen ger för en tand

Hur mycket barnen får från tandfen per tand kan variera. Varför inte tandfen ger samma till alla är okänt, men en studie utförd av Mammasidan i mars 2016 (på Facebook) tyder på att det vanligaste taket ligger någonstans mellan 20-50 kronor per tand.

En del tycker emellertid att hörntänder kan medföra extra ersättning, även om ingenting tyder på att dessa tänder är värre att tappa än de övriga...

VAD BRUKAR TANDFEN GE HEMMA HOS DIG? Delta i vår poll längst ner i artikeln!

2. Tänder som ligger i glas utan vatten = kostbart!

Det är tydligen inte bara hörntänder som kan bli kostbara för dagens föräldrar, huhum, vi menar tandfen.

Tänder som läggs i glas utan vatten betyder nämligen papperspengar!

Med tanke på den informationen hoppas vi innerligt att Sveriges Riksbank väljer att behålla tjugan i många, många år framöver!

LÄS OCKSÅ: Får barn som får tänder tidigt sämre tänder?

3. Vad som händer med tänder som dras ut hos tandläkaren

I en del fall behöver mjölktänder få lite hjälp för att komma ut. Resultatet från Mammasidan undersökning tyder på att det i sådana fall även betyder papperspengar från tandfen.

4. Att det kan förekomma helgtaxa

Tappade ditt barn tanden i jultider, vid midsommar eller under påsken? Då är det bara att stålsätta sig för att helgtaxa kan förekomma.

Vad du än gör; försök att undvik tandtapp under semestertider, speciellt om du är ute och reser utomlands.

Tandefetaxan i utländsk valuta kan nämligen bli väldigt dyrt - speciellt om tanden tappas på en helgdag och läggs i ett glas utan vatten!

5. Vad som händer när man sväljer tanden

När man har en mjölktand som är väldigt lös, kan den snabbt försvinna ner i magen under en måltid.

Att svälja en tand är absolut inte farligt, även om det ibland kan kännas lite traumatiskt för den det gäller där och då.

Men även om tanden är borta, är det fortfarande möjligt att få besök av tandfen. Allt man behöver göra är att skriva ett litet brev till tandfen som förklarar det inträffade. Brevet kan läggas i ett glas och vips så ligger det pengar där nästa morgon!

LÄS OCKSÅ: Tandfen – hur mycket pengar ska man ge?

6. Hur länge tandfen ger pengar

Barn ska tappa 20 mjölktänder, men de sista tappas inte förrän barnet är runt 12-13 år gammalt (en del tappar inte de sista förrän runt 15 år!).

På samma sätt som med jultomten och påskharen, kommer tandfen allt eftersom sluta att komma på besök helt av sig själv.

Ibland kan det hända att tandfen kommer på besök ända tills barnet har tappat alla mjölktänder, medan den hos andra slutar komma när barnet inte längre verkar bry sig.

Men en sak är väldigt viktig att uppmärksamma: Visdomständer är helt utan tandfe-taxa. Det är därför ingen vits att komma med nyutdragna visdomständer i ett glas vatten nästa gång du hälsar på dina föräldrar!