Foralder

7 fina barnrum att hämta inspiration från

Barnrummet är en plats för lek, fantasi och vila. Inspireras av sju olika barnrum i olika stilar, i sköna material och härliga färger.

Jag trivs bäst när det ser ut som vi vill ha det

Erica studerar och bloggar om inredning, mat och familjelivet. Sönerna Milo 3 år och Leon 4 år delar lekrum, Leons sovrum har en egen ingång från lekrummet.

Tapet Sandbergs barnkollektion Kaspar och Saga, bänkstomme Ikeas serie Lack 699 kr, hylla Lack 149 kr, diskho skål och köksinredning (lampor, diskställ, kryddburkar osv) från Ikea, köksmaskiner obh-nordicas barnkollektion, &-tecken från perlanliving.se, tavelramar med disktrasor i, förvarningslådor svarta från IKEA som jag målat siffror på, kökshanduk, H&M home. Bricka Anna Victoria, grön kruka med växt från Cult.

Vad hade du för vision när du började inreda?

- Jag har aldrig direkt tänkt att "nu ska jag inreda", det kommer naturligt eftersom jag alltid har älskat form, färg och design. Jag trivs bäst hemma när det ser ut så som vi vill ha det så då försöker vi helt enkelt skapa ett för oss mysigt och trevligt hem.

Matta Rusta 199 kr, gardiner MOLN gunilla Axèn 299 kr sovtex.se, Bombadill princesstårta 159 kr bestkids.se, mini kakfat koziol 159 kr favoritsaker.se, barnbord (en pall egentligen) MIO, stolar "Milla" MIO 290 kr/st.

Det värsta du vet i inredningsväg?

- När saker inte är symetriska. När tavlor hängts upp utan att mätas, när saker lutar. När ett rum är övermöblerat i ena änden och tomt i den andra. Gul furu får mig att rysa.

Tapeter Sandberg och Midbec, kubhylla MIO, bil "streamliner" röd 399 kr designonline.se, MILO-tavla egenmålad, prydnadskuddar Lexington, Gant, Trummor Maileg, gosedjurkanin Maileg mellan kaninpojke, Lawrence 299 kr elsashem.se, pläd med stjärnor "sirius" gripsholm 149 kr gripsholmpalandet.se, sängkläder lexington baby, vimplar hemsydda.

Hylla string pocket 925 kr designtorget.se, brevlåda Bruka, sacco säck (gammal) med överdrag från MIO, glödlampa och sladd NUD 325 kr eldirekt.se, prydnadskuddar H&M home, Nalle Chester Acne JR 499 kr doppresent.se, Tavla Isa form "Rymdresan" 395 kr isa.nu, sängkläder Moln Gunilla Axèn 449 kr inredningetc.se, stjärnor på garderoben gjorda av dekorplast, växasäng antik och uppfräschad, förvaringsmöbel IKEA trofast förvaringskombination. Läs Ericas blogg Ericas sida på styleroom


Stilrent men ändå lekfullt och personligt

Therese arbetar som fotograf och personlig assistent och är mamma till Alva 5 år. När hon började inreda Alvas rum vill hon göra ett stilrent men ändå lekfullt och personligt barnrum.

Vad är viktigt att tänka på när det kommer till inredning?

- För mig är det viktigt att försöka skapa en röd tråd i inredningen. Jag vill ha ett genomtänkt och enhetligt hem. Jag håller mig till en bas som är genomgående och sedan använder jag mig gärna av en till två accentfärger.

Sängen är köpt på loppis för 300 kr, skrivbordet är köpt på auktion 150 kr, stolen är ett loppisfynd, grenen är plockad och spraymålad vit. Vagnen är köpt på auktion för 120 kr. Den lilla röda fåtöljen kommer från Jabadabado ca 600 kr, det gröna trädet har familjen sågat ur själva från MDF och målat. Den gröna ryan på golvet kommer från Rusta och kostade ca 150 kr, gardinen har Therese sytt själv med tyget Moln.

- Det lilla köket har jag gjort utav ett köksskåp, vi sågade ur för det rostfria bunken som agerar diskho, blomlampan är från Ikea, lampa i taket köpt på auktion.

Hur har du gjort väggdekorationen?

- Vi började med att måla hela väggen vit två gånger. Sedan gäller det att maskera ordentligt, förarbetet är A och O. Sedan målade vi över tejpskarvarna med bakgrundsfärgen så att inte den nya färgen läcker in på det vita mellan ränderna. Efter att det torkat målades ränderna, och sedan klippte jag ut prickarna i dekorplast. Dekorplast använder jag mycket till allt möjligt. I det här fallet var det enkelt att sätta upp dem och enkelt att flytta runt dem tills det kändes bra. Läs Thereses blogg Therese sida på styleroom


Fokus på förvaring och lekytor

Här bor Vincent 3 år och Tristan som fyller 2 år i slutet av sommaren. Mamma Hanna tycker att rummen är i unisex stil och säger att pojkar kan leka med rosa och dockor likväl som att flickor kan ha blått och leka med bilar.

Vad hade du för vision när du började inreda de olika rummen?

- Ingen den växte fram allt eftersom, när tapeterna var valda så kom alla idéer och det slutar inte där vi har ständigt nya planer, senast byggde vi ut stringhyllorna och det kom till ett skrivbord och fler hyllor. Vi är noga med att rummet har bra förvaring och bra lekytor = lätt att städa för barnen och för oss.

Bildäckskorgarna butik Flava från 300-600 kr, barnsäng (växasäng) kommer från danska Sebra 8500 kr med madrasser. Nallen i sängen Chester Acne Jr pris ca 499 kr, sängkläder och filten Moln kommer från Gunila Axen filten kostar ca 250 kr och sängkläderna ca 349 kr. Tapeten kommer från Eco, det är en fototapet med 7 våder och kostar ca 7500 kr. Marimekko förvaringen vid fotändan av sängen heter Kirstubord och agerar legoförvaring 1600 kr. Mattan i rummet kommer från Pappelina 795 kr. Den prickiga giraffen kostar 345 kr, postlåda från Bruka 150 kr, tavlor från Isa form. Stringhyllor med underskåp ligger nog runt 3000 kr för denna kombinationen. Trummor från kalikå kostar ca 1200 per set.

Vad betyder inredning för dig?

- Det är otroligt roligt att få inreda och jag känner att det är något jag kommer arbeta med mer i framtiden. Det negativa är väl att jag ständigt får nya idéer och det är inte en billig hobby.

Tapeter från Midbec Keek a boo den med stjärnor, samt randig tapet från Ralph Lauren, sängen är från danska sebra kostar ca 8500 kr med madrasser, filten på sängen från Himla kostar ca 200 kr, kuddar från Lexington ca 350 kostade denna och är köpt på Sova butiken, sängkläderna likaså dessa är från Lexington och kostar ca 1000 med örngott. Hyllorna är från Danska sebra ca 1200 fanns hos inreda.com i flera färger för något år sedan innan dom förra kursade. Docksängen är en minivariant av pojkarnas sängar och kommer från danska sebra kostar ca 600 kr köpt från Elsas hem.

Hur gjorde ni barnköket?

- Barnköket är borta nu men familjen sågade ur skivan själva och alla träleksakerna är köpta på olika ställen bland annat blåelefant som nu har den söta kokplattan den kostar ca 280 kr och finns i turkost och rosa.

Stringpcket kostar ca 800 kr, Star bordet 900 kr och stolarna, en för 285 kr är från kids concept. Hängare från samma märke kostar 350 kr. Kanin S från 150-900 kr köpt från Elsas hem. Kuberna 1-10 är från jabadabado och kostade ca 300 kr. Alla Maileg möbler till kaninerna kostar runt 200-500 kr och det mesta är köpt från systerlycklig. Lotta grisen kommer från maileg, T-et är köpt från Perlan Living kostade ca 150 kr (det som står i fönstret.) Bakverk från Bombadill, tavlor hemgjorda av en bloggerska som Hanna tyvärr inte kommer ihåg namnet på, tyg stjärnan samt vimplarna är också från en bloggerska. Lilla apa är köpt från Russinet kostade 250 kr, postlådan från Bruka design kostar ca 150 kr. Läs Hannas blogg Hannas sida på styleroom


Williams riddarborg

Mamma Cecilia är utbildad undersköterska och har ett stort intresse för inredning, trädgård och scrapbooking. Här bor hennes son William 2år. - Vi ville ha ett rum för William att leka och utvecklas i men som inte tog för stor plats.

Tapet Dino från Sandbergs, kudde med äpple från Lagerhaus, kudde med text från HM, Turkos tubtrug och siffer klossar från inredningsbutiken Ogräs, "Monster" nalle från ICA MAXI, Brun Apa krok hänger på tavellisten från Nordik, Gammal växasäng köpt på blocket som jag målat vit, tavelram ribba från IKEA, affish egengjord med inspiration från en affisch från IKEA, taklampan egengjord med inspiration från lampan LIV från designern Jonas Bohlin.

Var fick ni inspirationen ifrån?

- Jag fick inspiration från borgen veravera, men jag tyckte att den var för dyr för att köpa så vi byggde vår egen med egna mått och fick den precis som vi ville ha den! Jag gillar ju att pyssla och hämtar mycket inspiration från kända designers som jag gör kopior av.

Hur byggde ni borgen och vad blev den totala summan?

- Vi använde oss utav plywood, spånskivor och reglar. Borgen är förankrad säkert i väggen med hjälp av vinklar och skruv. Original borgen kostar runt 4000 kronor. Vi gjorde vår egna för 1000 kronor och då ingick allt material, färg, spik, vinklar, lim och skruv.

Borgen har 2 våningar, så man kan stå på övervåningen och kika ut mellan tornen. Tanken är att sedan bygga en stege upp till övervåningen.

Vi har lagt in en lös heltäckningsmatta på nedre golvet i borgen så de skulle bli lite mjukare att gå på o sitta, idag har vi även lagt in en fårskinnspläd som gör de extra mysigt med lite kuddar. Samt har vi satt upp en ljusslinga i taket så de skulle bli lite mysbelysning och även kunna sitta där inne och läsa om man vill det. Cecilias sida på styleroom


Madelen ville göra ett rum i New England stil

Madelen är tvåbarnsmamma och arbetar på förskola. Hon gillar Ernst Kirchsteiger i hans sätt att få in naturen i inredningen. I sonen Nils, 5 år, rum har hon satsat på att få ett rum i New England stil men samtidigt mysigt för Nils.

"Pez-hyllan", tavellist Ribba från Ikea 35 kr. Tåg och brandbilstavlorna är köpta på Gallerix. Målad fondvägg, marinblå och vit färg från Beckers. Förvaringsmöbeln är egengjord, bokstäverna på lådorna kommer ifrån Panduro 6 kr. Hyllan Lack från Ikea 249 kr. Siffrorna ovanför krokalisten är egengjorda schabloner och kroklisten är egengjord. Stolen är ett loppisfynd. Hattaskarna är av märket PoP från Jabadabado. Vitmålad förvaringshylla i fönstret från Ikea 349 kr, Mailegburken är köpt på Balders Hage i Göteborg. Soldaterna är loppisfynd.

Vad hade du för vision när du började inreda?

Jag ville göra ett rum i New England stil, men samtidigt ville jag att det skulle vara mysigt. Nils är i en ålder, då han har börjat samla på mycket. Därför har jag satsat på förvaring, till både smått och stort. Jag målade en vägg med mönster, och resten neutralare.

Vad är viktigt i ett barnrum?

Ett barnrum ska vara organiserat, och lätt att städa. Samtidigt som det ska vara inspirerande, tillåtande och mysigt.

Madelens sida på styleroom


Jag ville att Theo skulle få ett lekfullt rum med mycket färg

Therese arbetar som grafisk formgivare och är mamma till sonen Theo 3 år. Hennes favoritdesigners är Verner Panton och Tom Dixons lampor.

Vad hade du för vision när du började inreda?

- Jag ville att Theo skulle få ett lekfullt rum med mycket färg. Jag ville också att det skulle kunna passa hans personlighet och behov under en längre tid än bara under bebisstadiet. Samtidigt ville jag ha det praktiskt och luftigt. Jag satsar på att samla alla teckningar, foton och lösa prylar vid en vägg, och försöker hålla resten av rummet rent genom mycket dold förvaring. På det viset blir det lättstädat och man slipper intrycket av ett rörigt rum.

Från Ikea - 2 st Malm byråer ca 2150 kr, Kritter bord och stolar 229 kr och 129 kr, vägghyllor Ekby Järpen 248 kr, Kritter säng 795 kr. Även den röda PS-mattan 2595 kr och tyget till vimplarna/flaggorna (som numera utgått ur sortimentet) är från Ikea. Tapeten är från Midbecs kollektion Keek-a-boo ca 300 kr/rullen, sparkbil knoddenoknyttet.se för 950 kr, kuddar från Åhléns, stjärnlampa från Hemtex 99 kr, bokstäver i papp finns att köpa på Panduro för 49 kr/st.

Vad har du för tips till föräldrar som fastnat i "inredningsträsket"?

- Man ska ta tid på sig. Kolla runt efter inspiration, både på nätet, i tidningar och i butiker. Köpa en sak i taget. Genom att hålla samma färg eller träslag på möblemanget får man en enhetlig känsla i rummet.

Det bästa med barnrum är att här får man verkligen gå loss ordentligt, något som man ofta inte vågar i resten av hemmet, utnyttja det! Är budgeten tight så leta på andrahandsmarknader och snickra ihop eller sy saker själv. När det gäller barnrum får man inte glömma att inredningen bör vara personlig för barnet, det är ju deras rum. Det spelar ingen roll hur mycket man själv brinner för en strikt svartvit inredning. Om din lilla tjej vill ha ett grisrosa princessrum med volanger i varje hörn så måste hon ju få det, tycker jag. Åtminstone till viss del.

Thereses sida på styleroom

Inköpsställen:

Ikea Isa.nu Midbecs kollektion Hemtex Åhléns Panduro Acne Inredningetc Doppresent Eldirekt Jabadabado Flava Danska Sebra Eco Marimekko Pappelina Bruka design Kalikå Ralph Lauren Himla Sova butiken Lexington Inreda Blåelefant Kids concept Systerlycklig Bombadill Russinnet Sandbergs Nordik Liv - Jonas Bohlin Gallerix Beckers Balders Hage Kondden & knyttet Anna Viktoria H&M Home Cult Perlan Living Obh nordica Rusta Sovtex Bestkids Moln Favoritsaker Mio Elsas hem Gripsholm på Landet

Vad tycker du om barnrummen? Vilket var finast?

Har du ett fint barnrum du vill visa upp, mail oss till [email protected] och märk ditt mail med barnrum.