9 saker din bebis kan första tiden

Din nyfödda bebis kan en massa saker för sin tidiga ålder! Hen är helt beroende utav dig och kan visa dig med sitt kroppsspråk vad hen gillar och inte gillar. Här får du veta mer om vad den nyfödda bebisen kan redan efter födseln.

Känseln

Ditt barn älskar att få beröring, känna hudkontakt och att bli omfamnad. Beröring är nödvändig för barnets välmående. Ditt barn kan förstås även känna smärta och obehag.

Hörseln

Ditt barn börjar höra redan i magen och känner på så vis igen mammas röst när det kommer ut. Inte långt därefter känner det även igen pappas röst. Om du sjöng en speciell sång för ditt barn när det låg i magen så kan du säkert märka att ditt barn blir lugn när du sjunger den. Eller så kanske det är en låt som barnet känner igen. Ditt barn reagerar på skarpa och plötsliga ljud, men lugnas av rytmiska och harmoniska toner.

Synen

Hörseln är mer utvecklad än synen. Det är fantastiskt hur naturen har skapat synen. Ditt barn kan se dig på 20-30 cm avstånd, det är ungefär lika långt som från ditt bröst till ditt ansikte och ögon. Barnet älskar att amma eller att bli matad med flaska och samtidigt få beundra sin mamma eller pappa i en trygg famn. Ditt barn tycker om att titta på ansikten och vid fyra månaders ålder är synskärpan som hos en vuxen.

LÄS ÄVEN: 8 saker man ska passa på att göra när ens barn fortfarande är bebis

Lukten och smaken

De här två sinnena är väl utvecklade. Ett spädbarn väljer det bröst som luktar mjölk och mamma hellre än ett nytvättat bröst. Bebisen älskar din bröstmjölk som är söt och känner igen din bröstmjölk redan efter en vecka.

Skriket och gråten

Det är spädbarnets allra viktigaste språk. Barnet skriker för att det vill ha uppmärksamhet eller hjälp. När man är så liten vet man inte vad som är farligt och mindre farligt och då är det säkrast att göra sig hörd för full hals. Hungerskriket är ett överlevnadsskrik och bebisen kommer inte sluta skrika förrän den har fått mat. Skriket kommer före gråten och det kommer inga tårar för bebisens tårkörtlar är inte färdigutvecklade ännu.

Tröttna

Ditt barn kan faktiskt tröttna på att samspela med dig, då vänder det bort ansiktet och undviker ögonkontakt eller kanske till och med blundar.

Imitera

Under det första året är det mest du som härmar ditt barn. Ditt barn kan härma dig redan en tid efter förlossningen men inte gapa lika stort som du. Medan ni härmar varandra så uppstår en känsla av samhörighet.

Leendet

Från början så ler spädbarnet med en reflex, det är förenat med välbefinnande eller igenkännande av mammas och pappas röster. När barnet är tre-fyra veckor så kommer ett leende som varar längre. Barnet har då pigga och glada ögon och vill ha social kontakt.

Språkkänsla

Ett spädbarn tycker bäst om det talande språket framför andra ljud så prata mycket med ditt barn. Alla ljud som barnet tar in lagras i hjärnan innan barnet börjar prata runt tvåårsåldern.

LÄS ÄVEN: 7 saker du inte kommer sakna med bebisstadiet

Källa: Babyliv, om dig och ditt barns första år. Skriven av Annika Ortmark Lind i samarbete med Ulla Idenstedt, barnsjuksköterska.

Skapad: 2013-06-08

Uppdaterad: 2015-09-17