Alexandra återupplivade sin åtta veckor gamla son: "Värsta man kan vara med om"

När Alexandra Nordins son var åtta veckor gammal drabbades han av andningsstopp. För Familjeliv berättar Alexandra om natten då hela hennes värld höll på att hamna upp och ner.
– Jag vände mig om och där stod min man med ett blått barn som var helt borta, lealös och vit om läpparna, säger hon.

När Alexandra Nordins son var åtta veckor gammal drabbades han av andningsstopp. För Familjeliv berättar Alexandra om natten då hela hennes värld höll på att hamna upp och ner.

När Alexandra Nordin var gravid i vecka 32 föddes hennes fjärde barn, Lukaz. Efter flera veckor med kraftiga smärtor som orsakades av att hennes livmoder tryckte tarmarna mot revbenen, tog till slut läkarna beslutet att förlösa henne med akut kejsarsnitt.

Därefter fick familjen vård på neonatalavdelningen i 13 dagar innan de till slut fick åka hem. Familjen fick då hjälp av hemsjukvård som tittade till Lukaz som under de första veckorna såg ut att må bra.

Då Lukaz behövde sondmatas var tredje timme sov Alexandra och hennes man i skift. Men en natt, när båda föräldrarna var vakna och Alexandra var hemma hos sin mamma som bor granne med familjen, hände det som bara inte får hända.

– Det är nog det värsta man kan vara med om som förälder tror jag, säger Alexandra i en intervju med Familjeliv.

Alexandra fick återuppliva sin åtta veckor gamla son

När klockan var runt elva på kvällen kom Alexandras man plötsligt inspringandes med Lukaz i famnen och ropade något som Alexandra inte kunde registrera. Alexandras mamma däremot, som satt bredvid henne i soffan, hade både hört och sett vad Alexandras man försökte framföra.

– Jag hörde bara hur min mamma skrek, så jag vände mig om och där stod min man med ett blått barn som var helt borta, lealös och vit om läpparna.

Det barn som Alexandras man höll i famnen var inte längre ett barn fullt av liv, utan ett barn som behövde akut hjälp att komma till liv igen.

"Man gick på ren adrenalin"

När Alexandra fått syn på sin då åtta veckor gamla son tog hon tag i honom, bar honom till köksbordet och påbörjade hjärt- och lungräddning under tiden hennes man tillkallade ambulans.

– Sen gick det kanske en minut och då skrek Lukaz till, så jag tog upp honom och då försvann han helt igen och jag såg bara hur han blev helt blå och alla kroppsdelar bara hängde.

Alexandra berättar att hon fortsatte hjärt- och lungräddningen och beskriver hur hon skrek sin sons namn mellan återupplivningsförsöken samtidigt som hon kände sig helt frånkopplad från omvärlden.

– Man gick på ren adrenalin, berättar Alexandra.

Efter ytterligare någon minut började han skrika igen. Den blå färgen försvann och tack vare Alexandras återupplivningsförsök började Lukaz andas igen.

Drabbades av förkylningsvirus

När ambulanspersonalen kom till platsen kördes Alexandra och Lukaz till barnakuten där Lukaz plötsligt slutade andas igen. Efter ytterligare hjärt- och lungräddning på Lukaz kom han till slut igång igen, för att sedan gå igenom samma sak en gång till. Han slutade andas och kom sedan tillbaka med hjälp av hjärt- och lungräddning.

De blev då inlagda på neonatalavdelningen igen, där spenderat en tid efter Lukaz födsel.

Det läkarna misstänker är att Lukaz drabbades av ett helt vanligt förkylningsvirus, men som olyckligtvis drabbade för tidigt födda Lukaz extra hårt.

Läs mer: Natalies son insjuknade i spädbarnsbotulism

"Det värsta man kan uppleva"

Idag mår Lukaz bra. Efter att man bland annat genomfört ultraljud på Lukaz hjärna samt EEG för att säkerställa att hjärnan inte påverkats av något som kan störa dess funktion, kunde läkarna konstatera att han inte har några bestående men från andningsuppehållen.

– Idag är han som vilken kille som helst, säger mamma Alexandra.

Men för Alexandra har den där natten den 8 maj 2021 satt sina spår.

– Det tog några dagar för mig att bryta ihop. Jag sov inte mycket i början och kunde vakna och skrika hans namn. Så fort han blir förkyld blir jag nojig, säger hon och berättar att hon numera alltid går in till Lukaz när han sover för att säkerställa att han andas.

– Man kan lätt säga att det är det värsta man kan uppleva, avslutar hon.

Läs om när Alexandra Ivo-anmälde sjukhuset efter sin tredje förlossning.

Sitter du inne på något som du vill dela med dig av? Se här!