Foralder

Amningsnapp – så funkar den

Att ha problem med sin amning på ett eller annat sätt är väldigt vanligt, speciellt i början när bebisen är nyfödd. Då kan det vara bra med en amningsnapp som hjälpmedel, läs mer här.

Amningsnapp – så funkar den

Vissa får mjölkstockning, andra har svårt medutdrivningen av mjölk. En del barn har svårt att få ett bra tag om bröstet och det kan leda till såriga bröstvårtor. Har du problem med de två senare alternativen, omtag och såriga bröstvårtor, kan en amningsnapp vara ett bra hjälpmedel.

Vad är en amningsnapp?

En amningsnapp är en latexnapp som man har mellan sig själv och barnet när det är dags för amning. Barnet suger alltså på nappen istället för på bröstvårtan. Har man känsliga eller såriga bröstvårtor så det gör ont att amma kan amningsnappen göra amningen mycket lättare. Amningsnappen är tänkt att vara ett tillfälligt hjälpmedel, framför allt i början av amningsperioden då bröstvårtorna är ovana och när mjölktillgången är riklig. Det finns nämligen nackdelar med amningsnappen, vilket gör att man bara bör använda den ett kort tag. Med nappen kan det bli svårare för barnet att få i sig mat och bröstet tömmer sig också ofta sämre när man använder amningsnapp.

Så använder du en amningsnapp

Testa att låta barnet suga några minuter med napp och ta sedan bort den. Oftast är det just när bebisen suger tag som det gör som ondast och då är även brösten som mest spända. När du sätter på amningsnappen är det viktigt att du får in så stor del av bröstvårtan som möjligt i den, om den är för liten och hela bröstvårtan inte får plats kan du få skav av nappen. Du kan vända på nappen ut och in, låt den sedan vända sig rätt över bröstet så att bröstvårtan och vårtgården automatiskt sugs in i nappen. Tänk på att det är viktigt att barnet tar ett stort tag om bröstet och att ni har rätt amningsteknik även med amningsnapp. Var noga med att skölja av nappen efter varje användning och koka nappen minst en gång per dag för att desinficera den. Ett tips är att ha flera amningsnappar att alternera mellan.

LÄS MER:

5 saker du inte visste om bebisar

Amning och alkohol – så säger forskningen