Anastasia födde med kejsarsnitt under kriget – besköts i bussen de flydde i

När Anastasia, 24, var skulle föda barn hade kriget precis brutit ut. När det var dags för förlossning fick hon genomgå ett akut kejsarsnitt, och strax därefter blev familjen tvungna att fly i bussar – som blev beskjutna.

Anastasia med dottern, Polina.
Anastasia med dottern, Polina.

När 24-åriga Anastasia skulle föda sitt första barn hade kriget i Ukraina nyligen brutit ut. Dagarna innan förlossningen höll hon och hennes man, Andriy, 29, sig nere i ett skyddsrum, och tog sig bara upp i lägenheten under korta stunder för att hämta mat och vatten. En av gångerna upptäckte Anastasia att ett fönster var krossat, och det var då de insåg att de behövde ta sig någon annanstans för att ta skydd. Det var för farligt att stanna – inte minst för att de hade en förlossning framför sig.

– Det fick mig att inse hur nära kriget var vårt hem. Jag blev riktigt rädd, både för vår säkerhet men också för min bebis säkerhet, säger Anastasia.

Födde barn med akut kejsarsnitt

När paret vid ett tillfälle kände sig säkra nog att ta sig ut ur skyddsrummet körde de så fort de kunde till ett närliggande sjukhus – och strax därefter, den 1 mars, födde Anastasia dottern Polina, med akut kejsarsnitt.

Läs mer: BILDSPECIAL: Så ser livet ut för familjerna i skyddsrummen

Läs mer: Flykten beskrivs som ett äventyr för barnen: – Vi är här på "semester"

Tillbringade dagarna efter snittet i skyddsrum

Men "bebisbubblan" varade inte länge. Kort därefter var familjen tvungna att ta sig till ett skyddsrum eftersom de ryska styrkorna och dess beskjutningar närmade sig. Sjukhuset var under attack, men den nyblivna mamman försökte att bara fokusera på sin bebis.

– Det var ett hemskt sätt att tillbringa de första dagarna med vår bebis, men jag ville bara hålla henne säker och varm.

"Jag ville skydda henne med allt jag hade"

Efter två dagar i skyddsrummet fick de höra talas om bussar som skulle avgå från staden och som kunde ta dem till Lviv i västra Ukraina. Familjen fick plats på en av bussarna och de började åka. Men även här blev de berörda av attackerna – när bussarna började köra iväg blev de beskjutna.

– Det var skrämmande. Alla skrek och grät. Vi låg på golvet och försökte skydda oss från kulorna, berättar Anastasia och fortsätter:

– Jag höll om Polina så hårt. Jag skulle skydda henne med allt jag hade.

Som tur är kom ingen på bussen till skada och de kunde åka ända till Lviv, men här har familjen ingen aning om hur framtiden kommer se ut.

Läs mer: Sasha, 9, sköts av ryssar: "Jag hoppas att de inte skadade mig med mening"

Källa: TheSun