Balansera arbete och fritid: Hur du kan lägga upp timmarna när du jobbar 80 procent

Här kommer förslag på hur du kan lägga upp dina timmar när du jobbar deltid och arbetar 80 eller 60 procent.

Mamma som jobbar deltid
Hur man kan lägga upp en deltidstjänst.


Att jobba deltid: 60 eller 80 procent

Det finns förstås många fördelar med att gå ned i arbetstid, men en vanlig anledning är att man vill ha mer tid för familjen. Om man vill kunna vara hemma med när barnen är små, hämta tidigare på förskolan eller låta barnen slippa gå på fritids så kan det vara en bra idé att gå ned till 60 eller 80 procent.

Läs mer: Barnbidraget 2023

Jobba 80 procent

Om du tidigare jobbade 40 timmar i veckan så innebär det att du går ned till 32 timmar i veckan, om du går ned till 80 procent. Detta blir alltså 8 timmar mindre varje vecka, vilket gör det möjligt att jobba kortare dagar eller helt ta bort en arbetsdag.

Jobba fyra dagar i veckan

Du kan välja att ta bort en hel arbetsdag och jobba fyra heldagar varje vecka. På så sätt kan du till exempel vara hemma på fredagar, eller kanske en dag mitt i veckan om du föredrar det. Om du har barn på förskola så kan du alltså få en helt ledig dag med ditt barn.

Halvera två dagar

Ett annat alternativ är att låta två dagar bli hälften så långa, det vill säga fyra timmar. Då kan du till exempel måndagar och fredagar bli korta, eller tisdagar och torsdagar. Ja, du kan förstås välja vilka dagar du vill. De flesta väljer då att jobba fram till lunch dessa dagar och ha lediga eftermiddagar, men man kan även göra tvärtom.

Sluta tidigare fyra dagar i veckan

Det vanligaste är förmodligen att man väljer att ta bort en hel dag, eller halvera två dagar. Ibland kan det dock vara så att man faktiskt vill jobba varje dag, men känner att man behöver kortare dagar så ofta som möjligt. Då kan man välja ut fyra dagar som blir två timmar kortare istället.

Hur du kan lägga upp timmarna när du jobbar 60 procent

Att jobba 60 procent innebär att du går ned till 24 timmar, om du tidigare jobbade 40 timmar. Då jobbar du alltså hela 16 timmar mindre varje vecka, vilket till exempel kan innebära två färre arbetsdagar varje vecka eller flera kortare dagar.

Jobba tre dagar i veckan

Om du jobbar 60 procent kan du välja att ta bort två hela arbetsdagar. Du kan till exempel vara ledig måndagar och fredagar, eller tisdagar och torsdagar om du vill jobba varannan dag. Vill du ha ledigt fyra dagar i sträck så är det måndag och fredag, måndag och tisdag eller torsdag och fredag du ska välja – förutsatt att du inte jobbar helger.

Halvera fyra dagar

Du kan även välja att jobba fyra halvdagar och en heldag varje vecka. Kanske finns det en dag som känns lättare att arbeta, och då kan du välja att jobba heldag just den dagen och sluta tidigare övriga dagar. Halvdagarna kan innebära att du slutar efter lunch, och då även kan hämta barn på dagis tidigare denna dag.

Förkorta alla dagar

Om man inte vill jobba någon heldag så kan man halvera tre dagar i veckan, och göra de andra två dagarna två timmar kortare. På så sätt slipper man heldagar helt och hållet.