Foralder

Bebiskläder: Plaggen du behöver till din bebis

Se vår stora översikt på vilka kläder och tillbehör som din baby behöver.

MYCKET KLÄDER: Ett litet barn behöver ett stort klädskåp. Få våra tips på vad du behöver till din baby! Illustrationscollage: Kjersti Skar Staarvik Foto: Producenterna (se nedan)

Hur mycket kläder behöver en bebis? Eller frågan är väl snarare: hur ofta vill du tvätta? De flesta bebisar spyr ofta och har också lös avföring – därför kan det bli mycket smutstvätt på kort tid. Det är självklart också en ekonomisk fråga - barnkläder kostar! Trots att ni förmodligen kommer att få många fina bebiskläder i present, se till att införskaffa det allra viktigaste på förhand, innan bebisen föds.

När är det dags att köpa bebiskläder?

Många börjar titta på bebiskläder tidigt under graviditeten, med tycker kanske att det är för tidigt att köpa in sparkbyxor och bodys redan vid vecka sex. Det är nog bra att vänta lite längre. Några väljer att vänta med att handla saker till bebisen tills efter ultraljudet, för att veta vad det är för kön på bebisen. Många bebiskläder är inte könsneutrala, men det beror på vem betraktaren är. Många bebistjejer klär sig utmärkt i blått! Vänta inte till sista ögonblicket med att inhandla det som behövs. Handla medan du fortfarande har krafter kvar till att kunna njuta av det.

Här är en översikt över vad en baby behöver i klädväg:

  • 6-8 bodys. Korta eller långa ärmar? Anpassa naturligtvis efter årstid. Tänk på att barnet ska ha en kofta över bodyn. Om sommaren kan det självklart bli för varmt att ha både långärmad body och kofta utanpå.
  • 4-5 tröjor/koftor
  • 4-5 sparkbyxor
  • Strumbyxor till kallare årstider
  • 4-6 pyjamasar (med fördel helpyjamas)
  • Bomullsjacka eller virkad/stickad jacka
  • En varmare jacka (självklart anpassad efter årstiden)
  • 3-6 babysockor (Försvinner fort!)
  • Två babyfiltar. Babyfilt i ull är värmereglerande.
  • Mössa och vantar under vinterhalvåret
  • Overall under de kalla månaderna på året
  • Bomullsmössa som täcker öronen under höst och vår.
  • Sommarhatt till bebisen. Till lite större bebisar som kan sitta är en solhatt bra under soliga sommardagar.

Bra att tänka på vid inköp

Tvådelade set har en tendens att glida ifrån varandra så att bebisens mage blir bar. När barnet är så stort att det kan vara ute och leka, speciellt på vintern, är det lätt att snö och annat hamnar mellan plaggen och barnet kan bli blött och kallt. Plagg som sparkbyxor och bodys är därför bra alternativ istället för tröjor och t-shirts.

LÄS OCKSÅ: Var uppmärksam på barnen i kylan

Lätt att få över huvudet

Tänk praktiskt – babykläder ska vara lätta att få över babyns huvud. Detta är speciellt viktigt hos nyfödda. De tycker inte om att få något trätt över huvudet och kan bli rädda av det. Knäppning i hals/skuldror och kuvert-öppning på bodys är praktiskt.

Förbered dig på att behöva göra många inköp av barnkläder de första åren. Den minsta storleken växer barnen snabbt ifrån. Säg till vänner och familj vilken storlek du önskar i present efter barnet är fött så slipper du byta tio sett babykläder i storlek 50.

Babykjol på små flickor kanske ser sött ut – men var klar över att kjol är mycket opraktiskt på små bebisar i vardagen. Som regel slutar kjolen långt upp på magen när den ligger och vrider på sig eller när den kryper runt på golvet.

Mössor med knytning

Det första levnadsåret bör bebisar alltid ha mössa på sig – även på sommaren för att skydda mot solstrålar och vind. Babymössor och hattar till barn mellan 1-2 år är bäst med snören på så att man kan knyta under hakan. En bebis som ligger ner får snabbt en mössa utan band bak och fram när det rör på huvudet. Större bebisar och små barn drar av sig mössan om den inte går att knyta. Å andra sidan kan ett för hårt knutet band skära in i och irritera huden. När barnet ligger varmt och bekvämt i vagnen kan du känna efter om den blir varm och svettig på huvudet, i så fall kan du ta av mössan och låta den ligga utan.

En större baby och små barn kommer snabbt ta av sig mössan om den inte knyts under hakan. Det första levnadsåret bör babyn alltid ha mössa på sig, även under sommaren. Detta för att skydda mot solstrålar och vind.

LÄS OCKSÅ: Börja i förskola

Får inte irritera

Det är viktigt att byta blöjor på bebisen många gånger om dagen. Kläderna bör vara lätta att sätta på och att ta av. Knäppning i skrevet på kläderna är väldigt praktiskt!

Se till att barnkläderna inte har detaljer som kan skava och skapa irritation på huden. Exempel på detta är blixtlås intill huden och stora tryckknappar.

Ska inte ha skor

Bebisar ska inte ha skor. Löst sittande tofflor med mjuka sulor kan användas, men vanliga strumpor går lika bra. När barnet börjar resa sig upp och övar sig på att gå kan det vara bra med halksockor. Läs mer om detta: Barn och skor

LÄS OCKSÅ: 6 stadier för att lära sig gå

Tvätt av barnkläder

Bodys kan oftast tvättas på 60 grader men på många andra plagg står det 40 grader. Fråga i butiken om det egentligen är så att de kan tvättas på 60 – ofta tål de det.

Oftast försvinner barnsspya och avföring när man tvättar på 60 grader. Det är inte många kläder idag som kan tvättas på 90 grader. Ibland blir det gula fläckar kvar på ljusa kläder. Det kan vara en bra idé att använda en mjuk haklapp även en stund efter matintag.

Barnkläder bör tvättas med ett milt tvättmedel. Bebishud har en tendens att bli irriterad av starka tvättmedel och sköljmedel. OBS! Barnkläder ska tvättas innan användning så att barnens ömtåliga och nya hud inte behöver absorbera de kemikalier som finns i alla kläder som inte är ekologiska.

Ullkläder

Ullkläder är så pass värmerereglerande att barnen inte behöver ha flera lager på sig under vinterhalvåret. Ull kan vara bra till barn just för att de själva inte säger till om de är för varma eller kalla. Innuti ull finns små fiber som sätter luften i plagget i rörelse för att passa temperaturen.

LÄS OCKSÅ: Appar för baby och småbarn

Tänk säkerhet!

Babykläder ska inte ha lösa detaljer. Knappar kan lossna och bli livsfarliga om bebisen stoppar dem i munnen. Kolla noggrant så att knapparna sitter ordentligt fast. Snören kan också vara livsfarliga! Klipp bort och dra ut dem! Och informera personalen i butiken där du hittade plagget med snöret om varför det inte är okej!

KOM IHÅG: Allt nytt till bebisen – kläder och sängkläder MÅSTE tvättas innan användning! Detta för att ta bort kemikalier efter produktionsprocessen samt damm från butikerna och transporterna – som alla kan vara allergiframkallande.

Storleksguide:

  • Storlek 40 - prematur (för tidigt född) baby
  • Storlek 50 - nyfödd baby
  • Storlek 56 - baby 1 månad
  • Storlek 62 - baby 3 månader
  • Storlek 68 - baby 6 månader
  • Storlek 74 - baby 9 månader
  • Storlek 80 - barn 1 år
  • Storlek 86 - barn 18 månader
  • Storlek 92 - barn 2 år

Storlekarna 40, 45, 50, 56 osv. är i centimeter, alltså längden på barnet.

Kolla alltid om kläderna krymper vid tvätt. Är det angett att kläderna kommer att krympa 5% eller mer, köp då storleken större. Några krymper till och med en hel storlek! Ålder i förhållande till centimeter kan vara en opålitlig måttstock då vissa barn är större och andra mindre än vad tabellen visar. Det är praktiskt att ha med sig ett nyfödd-set (stl 50) och ett set i stl 56 till förlossningen – då kan man vara säker på att något av dem kommer att passa.