Byt till sommardäck i tid – här är allt du behöver veta för 2023

När ska man byta till sommardäck 2023? Vi har all information och alla datum du behöver ha koll på inför årets däckbyte!

Du kan byta till sommardäck från 1 april 2023.

Byta till Sommardäck 2023 – vilka datum gäller?

Trots att vinter kan kännas lång ibland, så kan den kännas lika kort när det är dags att byta till sommardäck. Plötsligt ska däcken vara fixade eftersom man annars kan få tråkiga böter. Förbered din bil och se till att du har rätt däck på när det är tid.

Det finns tydliga regler kring däckbyte och vilka dagar som gäller varje år. Om du väljer att låta en firma byta dina däck kan det vara en god idé att boka tid i förväg. Det gör att du slipper stå i kö och att din bil blir klar i tid.

När ska man byta till sommardäck 2023?

Enligt Vinterdäckslagen får du byta till sommardäck tidigast dagen efter att kravet på vinterdäck upphört. För 2023 gäller kravet framtill den 31 mars, vilket således betyder att man kan byta till sommardäck tidigast den 1 april.

  • Du kan byta till sommardäck tidigast 1 april
  • Du måste ha sommardäck den 16 april tills den 30 september

Hur länge får man ha dubbdäck 2023?

Vad många kanske inte tänker på är att du måste byta däck absolut senast den 15 april om du använder dubbdäck. Sommardäckperioden sträcker sig från den 16 april till den 30 november under år 2023.

  • Du måste byta ut dubbdäck senast 15 april

Har du dubbfria vinterdäck eller året-runt-däck kan du köra med dem året runt, men det är inte att rekommendera. Sommardäck är speciellt anpassade för varmare tider och har därmed bättre vägegenskaper under sommarhalvåret.

Vinterdäcklagen styr alltså endast när du måste ha vinterdäck och all övrig tid kan du välja vilka däck som passar dig bäst, så länge de är dubbfria.

Vad gäller körning på sommarväglag?

Enligt bestämmelser måste dina däck ha minst 1,6 mm mönsterdjup när du kör på sommarväglag. Ett tips är att mäta med en tumstock eller ett speciellt mätinstrument. Det är viktigt att tänka på att du ska mäta där däcket är som mest slitet. På så sätt får du snabbt och enkelt reda på om dina däck är godkända att köra med.

Tänk även på att sträva efter att ha samma mönsterdjup på samtliga däck. Om du har olika däckdjup så placera de bästa däcken på bakaxeln oavsett om din bil är fram- bak eller fyrhjulsdriven. Håll även koll på lufttrycket i däcken. Med rätt och jämt tryck får du en säkrare körning. Kolla i bilens instruktionsbok vilket tryck som gäller för din bil och dina däck.

Men som alltid i trafiken - kör försiktigt och visa hänsyn!