Cassandra Brunstedt debuterar som författare – med en bok hon skrev under sin mammaledighet

När Cassandra Brunstedt var föräldraledig med sitt första barn slutförde hon bokmanuset till sin första roman – och blev erbjuden inte bara ett, utan två bokkontrakt. Nu debuterar Cassandra som författare med boken "En enkel till Indien". För Familjeliv berättar hon om resan som förändrade allt och hur hon lyckades skriva en hel roman under sin föräldraledighet.

Den 20 april 2022 debuterar Cassandra Brunstedt som författare med sin roman 'En enkel till Indien'.
Den 20 april 2022 debuterar Cassandra Brunstedt som författare med sin roman "En enkel till Indien".

Drömmen om att bli författare har varit med Cassandra Brunstedt så länge hon kan minnas. När hon var gravid med sitt första barn tog hon steget på riktigt och drömmen kunde plötsligt bli till verklighet. Den 20 april släpps Cassandras debutroman: "En enkel till Indien".

För Familjeliv berättar hon om författardrömmen, resan som förändrade hennes liv och om hur hon hittade motivation till att skriva en hel roman – under tiden som hon var föräldraledig.

Faktaruta:
Cassandra Brunstedt

Namn: Cassandra Brunstedt

Ålder: 34 år

Gör: Innehåll och PR-chef på Indiska, driver mammamagasinet Mothr och är aktuell med debutromanen En enkel till Indien.

Bor: Ekerö

Familj: Man, son, hund, katt och litet pyre i magen.

– Författare har i min värld alltid haft ett romantiskt skimmer över sig och på något sätt känts helt ouppnåeligt. Jag har påbörjat många böcker genom åren, men inte slutfört någon förrän jag blev mammaledig med min son – och därmed fick mer tid över än jag någonsin haft. Åtminstone de första månaderna när han fortfarande sov mycket om dagarna, säger hon till Familjeliv.

"Ingenting kunde stoppa mig"

Cassandra påbörjade boken med tanken att hinna klart innan förlossningen. Men planen gick inte helt som hon hade tänkt – boken hann inte bli klar. Hon behövde helt enkelt slutföra bokprojektet med bebis utanför magen.

Att finna orken att skriva och slutföra en hel roman när man är hemma med sin bebis kan för många kännas som en omöjlighet, men för Cassandra gav det precis den motivation som hon behövde för att slutföra sitt drömprojekt:

– Jag tror att det var helt avgörande att jag kommit en bra bit innan han kom, då jag var mer motiverad än någonsin att slutföra boken efter förlossningen. Den här gången skulle jag gå i mål och ingenting kunde stoppa mig. Jag skrev i ett otroligt flow under de första månaderna och när Hamilton var sju månader kände jag mig redo att skicka manuset till förlag.

Blev erbjuden inte bara ett, utan två bokkontrakt

Dagen efter att hon skickat in sitt bokmanus – till ett förlag som skrivit på sin hemsida att de hade manusstopp – dök ett mejl upp i Cassandras inkorg. Det var från ingen mindre än förlagets vd, som hade läst hela bokmanuset på en och samma kväll:

– Mejlet kom från självaste vd:n som läst min bok på en och samma kväll och var väldigt rak på sak. Hon ville erbjuda mig bokkontrakt! berättar Cassandra och beskriver hur glad, men också förvånad hon blev när hon inte bara blev erbjuden ett bokkontrakt, utan två:

– Har sällan blivit så chockad och euforisk på en och samma gång och minns att jag bara hoppade rakt upp och ner av glädje. När vi några dagar senare satt mitt emot varandra på förlagets kontor i stan berättade jag om min idé till uppföljaren, varpå Louise som min förläggare heter, går och skriver in även den i kontraktet. Så jag gick därifrån med ett tvåboksontrakt – och världens största leende – den dagen.

"Resan som förändrade hela min syn på hur jag ville leva mitt liv"

Idén till "En enkel till Indien" berättar hon kom under en resa till just Indien – en resa som minst sagt lämnade ett avtryck. Det liv som hon tidigare hade levt visade sig vara något helt annat än vad hon hade föreställt sig.

– Idén till boken kom till mig under en längre, helt livsomvälvande resa till Indien då jag nyss sagt upp mig från det jag trodde var mitt absoluta drömjobb – och för första gången i livet inte hade någon riktning framåt. Jag hade jobbat så hårt i så många år, klättrat upp för den där karriärstegen och visste knappt vem jag var längre, utan någon titel framför mitt namn, säger Cassandra och fortsätter:

– Allt jag visste var att jag behövde komma bort från allt och få chansen att landa i mig själv. Det fick jag med råge i Indien under resan som förändrade hela min syn på hur jag ville leva mitt liv, därifrån och framåt.

"En enkel till Indien" – en blandning mellan "Djävulen bär Prada" och "Eat Pray Love"

Berätta lite om vad din debutroman handlar om?

– “En enkel till Indien” handlar om modejournalisten Ella Frank, vars vildaste dröm blir till verklighet när hon tackar ja till tjänsten som chefredaktör för världens största modemagasin, som ska lanseras i Skandinavien. Men mitt i drömmen inser Ella att hon borde varit försiktig med vad hon önskade sig. Erbjudandet som verkar för bra för att vara sant, med inflytande, pengar och lyxiga champagnemingel, visar sig snart vara just det. Och en olycka kommer sällan ensam.

Utmattad och besviken bokar hon en enkel biljett till Indien och checkar in på ett ashram. Där möter hon meditationsläraren Amit som öppnar hennes ögon på fler sätt än hon trodde var möjligt. Halva boken utspelar sig i urban storstadsmiljö i Stockholm och andra halvan på Indiska landsbygden i Rishikesh. Min förläggare beskriver den som en blandning av "Djävulen bär Prada" och "Eat Pray Love" och det ligger nog någonting i det.

Hur ska du fira när boken är släppt?

– Jag kommer fira med storslagen releasefest nu när restriktionerna äntligen släppt, och såklart med alkoholfritt bubbel. Min bästa vän flyger hit från Norge så vi ska ta in på hotell och skämma bort oss rejält under ett barnfritt dygn.

Ska bli tvåbarnsmamma

För Cassandra är det en hel del som händer under 2022: Förutom att hon ger ut sin debutroman, så är hon även gravid med sitt andra barn.

– Det känns spännande och läskigt på samma gång. Jag är överlycklig över att få chansen att vara gravid igen, och längtar efter ett syskon till Hamilton, men undrar också hur orken ska räcka till de dagar då det känns övermäktigt med bara ett barn? säger hon frågande och berättar att hon får försöka lägga de tankarna åt sidan och ta en dag i taget.

"Snäppet svårare att få någonting gjort med två små hemma"

Cassandra är minst sagt en “doer” och att ha full rulle är något som hon är van vid. I skrivande stund är hon inte bara mamma till en ettåring, gravid med barn nummer två, framgångsrik inom journalist- och mediebranschen och författardebutant – hon är även igång och skriver på uppföljaren till sin debutroman, “En enkel till Indien”.

– Jag skriver faktiskt på uppföljaren just nu som beräknas komma ut under 2023 och hoppas att jag i alla fall har ett grovmanus klart innan min andra son, som vi nyss fått reda på att det är, tittar ut. Har nämligen en känsla av att det kommer vara snäppet svårare att få någonting gjort med två små hemma om man jämför med förra mammaledigheten.

Man har ju hört att många, framför allt mammor, byter bana efter sin föräldraledighet. Men för många kan tanken av att byta karriär vara skrämmande – vad skulle du vilja säga till de som kanske inte riktigt vågar ta steget?

– Jag tänker såhär: Vi har bara ett liv, och är skyldiga oss själva att våga ta första steget mot en dröm, om rösten inom oss säger att det är rätt väg att gå. Vi är inte statiska varelser och inte livet heller. Allt förändras hela tiden och vi utvecklas på precis samma sätt som våra drömmar ändrar skepnad. Att lyssna på intuitionen är mitt bästa tips! Du vet innerst inne om det är dags för en u-sväng i livet, men måste alltid ta första steget själv! säger Cassandra Brunstedt avslutningsvis.

"En enkel till Indien" kommer ut den 20 april överallt där du hittar böcker, E- och ljudböcker. Här kan du läsa mer om boken.