Därför stänger Skolinspektionen de muslimska skolorna

Skolinspektionen har beslutat att stoppa tre skolor med muslimsk inriktning.

Skolinspektionen har beslutat att tre skolor med muslimsk inriktning ska stänga.
Skolinspektionen har beslutat att tre skolor med muslimsk inriktning ska stänga.

Förra veckan beslutade Skolinspektionen att stänga tre friskolor med muslimsk inriktning: Lilla Römosseskolan i Rannebergen, Römosseskolan i Gårdsten och Römosseskolan Agnesberg. Anledningen till beslutet är att fyra av de fem styrelseledamöter som sitter för Föreningen Framstegsskolan i Göteborg, det vill säga de som driver skolan, anses vara olämpliga att bedriva skolverksamhet, menar Skolinspektionen. De ansvariga ska inte tagit ansvar för varken tillsyn, kontroll eller att ekonomin i verksamheten skötts på ett bra sätt.

– Det finns inget förtroende kvar för styrelsen helt enkelt, säger Johan Kylenfelt, jurist på Skolinspektionen, till SVT.

600 berörda elever

Till följd av beslutet att stoppa skolorna från och med den 19 november, tvingas de 600 berörda eleverna byta skola. Detta är elevernas hemkommuner skyldiga att hjälpa till med – om inte elevernas föräldrar väljer en ny, fristående skola till sitt barn.

Skolans rektor åtalas

Idag åtalas skolans tidigare rektor, som även är tidigare riksdagsman för Moderaterna, för att ha flyttat 13 miljoner kronor av skolans pengar till sina egna företag – detta genom bluffakturor, rapporterar SVT.

Pengarna ska ha skickats vidare till Somalia. Nu är han åtalad för grov förskingring och grovt bokföringsbrott.