Dricka kaffe när man ammar: Hur mycket är okej?

Din bröstmjölk är anpassad efter ditt barn för att det ska kunna växa. Från bröstmjölken får barnet alla näringsämnen som den behöver förutom D-vitamin. Kan för mycket kaffe påverka bebisen?

Hur mycket kaffe kan man egentligen dricka när man ammar?

När du är gravid borde du undvika att dricka fler kaffekoppar än två, läs mer om det här. Men hur mycket kaffe kan du dricka när du ammar utan att barnet påverkas?

”Dricker kaffe som vanligt”

På Familjelivs forum råder vissa oklarheter om det är okej att dricka när man ammar. Till exempel skriver en användare: ”Jag dricker kaffe som vanligt, kanske 1-2 koppar per dag och jag har inte märkt att min lilla flicka blir speedad för det! Du får helt enkelt testa dig fram för jag har hört talas om bebisar som blir helknasiga!”

Koffein överförs i små mängder

Livsmedelsverket hävdar att koffein från kaffe och te överförs via bröstmjölken i så små mängder att barnet inte tar någon skada. Du behöver alltså inte dra ned på kaffet när du ammar. Om du däremot dricker stora mängder med kaffe, eller annan dryck som innehåller koffein och du märker att din bebis blir rastlös, har svårt att sova och får problem med kolik. Ja, då kan det vara läge att dra ner på kaffedrickandet och se om det gör någon skillnad.

Källa: Livsmedelsverket och Vårdguiden

Bildkälla: Dmitry Naomov