Expertens varning i sommarvärmen: "Riskerar att bli livsfarlig bastu"

Sommarvärme i all ära, men för höga temperaturer kan också medföra risker. Familjeliv har pratat med barnens försäkringsexpert på Trygg Hansa, Alexandra Björnsson, för att reda ut hur du undviker att ditt barn utsätts för alldeles för varma temperaturer i vagnen.

Att skydda sitt barn mot solen med hjälp av en filt som läggs över barnvagnen som barnet sitter i kan vara livsfarligt. Det kan bidra till bland annat värmeslag och i värsta fall till dödsfall.
Att skydda sitt barn mot solen med hjälp av en filt som läggs över barnvagnen som barnet sitter i kan vara livsfarligt. Det kan bidra till bland annat värmeslag och i värsta fall till dödsfall.

Småbarnsföräldrar har ofta en filt nära till hands och det är inte ovanligt att just den används som skydd när den starka solen tittar fram. Men faktum är att filten kan bidra till är att det lilla barnet i vagnen utsätts för livsfara.

Familjeliv har pratat med barnens försäkringsexpert på Trygg Hansa, Alexandra Björnsson, som först och främst poängterar att man inte bör använda sig av en filt för att skydda barnet i vagnen. Istället bör man välja ett annat alternativ för solskydd. Filten gör nämligen så att luften får svårt att cirkulera i vagnen, berättar hon.

– Det kan gå väldigt snabbt och bli oerhört varmt. Dessutom är det svårt för dig att ha koll på hur din bebis mår om du har en filt för öppningen.

– Vid varma dagar riskerar vagnen att bli som en livsfarlig bastu, säger Alexandra Björnsson.

Vad kan hända om det blir för varmt i vagnen?

– Barn har svårare att reglera kroppstemperaturen än vad vuxna har. Därför ska man undvika att utsätta barnet för hög värme eftersom om små bebisar blir för varma finns högre risk för uttorkning, värmeslag och i värsta fall att barnet dör.

Men det är inte bara vagnen som riskerar att bli livsfarlig för barn i sommarvärmen. Även bilen kan utgöra en stor risk.

– Jag vill också passa på att varna för att lämna din bebis i bilen varma dagar. I en bil blir det oerhört varmt, väldigt snabbt så även om barnet sover gott, ta med dig din bebis in, säger Björnsson.

Läs mer: Så ska du göra om du upptäcker ett barn som sitter instängd i en varm bil

Finns det något annat man kan använda sig av för att skydda sitt barn, men samtidigt undvika att det blir för varmt för barnet?

Det absolut bästa rådet jag har är att hålla sig i skuggan så mycket det bara går. Men när detta inte är möjligt kan du använda vagnens sufflett eller ett parasoll som täcker solen men som fortfarande tillåter luften att cirkulera i vagnen.

Lästips: Resa med barn: Fem tips för en enkel och smidig resa

Hur vanligt är det att barn dör av värmeslag?

– Det är ett hundratal barn som årligen dör av värmeslag i bilar i Europa och tyvärr rapporteras det även om fall här i Sverige lite då och då. Och bara ett barn är ett för mycket anser jag, då detta går att förebygga.

Slutligen ger Alexandra Björnsson några sista tips till alla småbarnsföräldrar som ska ge sig ut i sommarvärmen:

  • Tänk på att ge din bebis extra vätska under varma dagar.
  • Bädda vagnen med sköna svala lakan och filtar, gärna i bomull.
  • En gallerfilt med små hål andas bra.