Får man säga till barnens kompisar?

När ditt barn kommer upp i en viss ålder kommer de börja vilja leka mer och mer med sina kompisar. Och ibland uppstår situationer när du som förälder ställs inför ett dilemma: säga åt kompisen när hen inte beter sig, eller låta bli.  

Är det okej att säga till barnens kompisar?

Är det okej att säga åt sitt barns kompisar om de inte sköter sig när du har ansvaret över dem eller inte? Det råder delade meningar kring detta. Vissa anser att det är helt okej att säga åt sitt barns kompisar medan andra inte alls håller med – det är inte ditt ansvar att uppfostra någon annans barn. 

Får man säga till barnens kompisar – ja eller nej

Här har vi samlat svar från olika personer som alla har en åsikt gällande huruvida det är okej att säga till sitt barns kompisar eller inte. 

”Hos oss gäller våra regler”

”Jag säger absolut till barnens kompisar. Hos oss gäller våra regler. Då äter man till exempel vid bordet och sitter kvar tills, i alla fall barnen, ätit upp. Man river och sliter inte heller i allting och öppnar inte lådor till byråer och annat som finns utanför barnets rum.”

”Bättre att vara övertydlig från början”

”Jag tycker det är självklart att man talar för andras barn vilka regler som gäller och lyssnar inte barnet får barnet helt enkelt gå hem. Det är bättre att vara övertydlig från början för annars kommer det ju inte fungera att barnen leker ihop.”

”Jag uppfostrar inte andras barn”

”Jag säger absolut till barnens kompisar, men såna smågrejer som att gå från bordet bryr jag mig inte om. Man kan väl säga att jag uppfostrar inte andras barn i etikett - det är upp till varje familj hur mycket de vill hålla på med sånt - men det är inte ok att vara elak eller förstöra. Då säger jag ifrån.” 

”Inte särskilt peppigt att komma dit och leka”

”Jag tänker också att om ens kompis förälder håller på och gnäller om såna småsaker är det ju inte särskilt peppigt att komma dit och leka igen. Sitt fint! Ät med kniv och gaffel! Man säger tack! Lägg inte gaffeln på duken! Blabla. Blir ju inget kul att leka då. Sånt finlir är föräldrajobb.”

”Sabotera för dina egna barn”

”Givetvis säger man till andras barn. Låter du deras kompis gå från bordet så kommer det dessutom sabotera för dina egna barn när de ser detta. Jag skulle även pratat med barnets föräldrar om det. Det är ju bra för barn att ha tråkigt och sitta och vänta stunder om dagarna. Det utvecklar deras hjärnor och tålamod. ”

”Olika familjer har olika regler”

”Vi har förklarat för våra barn att olika familjer har olika regler. Det har aldrig varit något problem. Eller ja, de tjatar så klart om att få göra som hos kompisen om de tycker det är bättre, men de gör som vi säger. Jag skulle som sagt aldrig ta en fajt om en etikettsregel med någon annan barn. De ska vara snälla och rädda om varandra och saker, men vilken etikett man lär sina barn är upp till var och en.”

Svaren ovan kommer från följande forumtråd: Säger ni till barnens kompisar? Läs mer av tråden och var med och tyck till du också!