Föräldrar håller barnen hemma under pandemin – krävs på 17 000 kronor

Ett föräldrapar har hållit sina barn hemma på grund av att de anser att deras barns skola inte är tillräckligt coronasäkrad. Nu får de böter till följd av sitt agerande.

Ett föräldrapar i Malmö får böter då de haft sina barn hemma från skolan under stora delar av pandemin.
Ett föräldrapar i Malmö får böter då de haft sina barn hemma från skolan under stora delar av pandemin.

Ett föräldrapar i Malmö har hållit sina två barn hemma under stora delar av pandemin med motiveringen att skolan inte är tillräckligt coronasäkrad. I juni satte skolpolitikerna ner foten och hotade med vite om inte barnen kom till skolan och nu ger förvaltningsrätten Malmö stad rätt, skriver Sydsvenskan.

Krävs på nästan 17 000 kronor

För varje dag som barnen hålls hemma blir vitet 300 kronor per barn. Straffavgiften gäller också retroaktivt för en period under hösten, vilket innebär att föräldrarna krävs på nästan 17 000 kronor.

"Bristfälliga åtgärder"

Föräldrarna anser att skolan vidtagit bristfälliga åtgärder för att motverka smittspridning. De hävdar också att det är barnen som vägrat gå till skolan och att "barnens ställningstagande" inte ska straffas.

Förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att det är fråga om ett "upprepat, långvarigt och medvetet åsidosättande av barnens grundläggande rätt till skolgång".

Källa: TT

Vad tycker du?

Berätta vad du tycker och prata med andra HÄR.