"Hjälp! Min 11-åriga dotter vill bli influencer" – Experten svarar

Spela med eller säga ifrån? Jenny Fingal är karriärcoach och kommer med några handfasta tips till läsaren.

Läsarens 11-åriga dotter vill bli influencer. Genrebilder. Personerna på bilden har inget med texten att göra.
Halloj! Maila Jenny Fingal dina frågor kring karriär du med!

Läsarens "tweenie" vill bli influencer och ställer höga krav – men kanske mest på sin omgivning. Karriärcoachen Jenny Fingal ger sin syn på det hela, och hur man som förälder kan hjälpa sitt barn att navigera sig genom drömmar, ambitioner och framtidsutsikter.

Här kommer läsarens fråga, och nedanför hittar du Jennys svar!

Läsarfrågan: "När kommer verkligheten ikapp henne?"

Hej!

Min dotter är 11 år och jag är rädd för hur jag ska vägleda henne rätt. Jag är orolig att hon har blivit väldigt bortskämd och har en skev syn på framgång, karriär och pengar. Hon är otacksam för presenter hon får, inte sällan för att det var ”fel färg”, fel varumärke osv.

Häromdagen droppade hon att hon ska bli ”influencer” och drog upp exempel på folk som ”lyckats” på TikTok, YouTube osv. Hon ser framför sig ett liv som miljonär där hon inte ens behöver kämpa för att nå dit hon vill. Jag är rädd för att hon ska få en backlash senare i livet, när ”verkligheten” kommer ikapp henne. Vad ska hända då? Hur kan jag som hennes mamma coacha mig själv och få ner henne på jorden? Stänga av alla hennes konton??

/Rebecka

Karriärcoachen svarar: "Normal ålder att drömma stort utan verklighetsförankring"

Hej Rebecka, tack för din intressanta fråga!

Jag möter många föräldrar vars tankar snurrar likt dina. Man vill vara en så bra förälder som möjligt och i det samtidigt sätta gränser samt vägleda barnen rätt genom livet.

Alla barn är olika och därför finns det inget enkelt svar, men jag ska försöka hjälpa dig så gott jag kan.

Din dotter har många tankar och drömmar kring sin framtid. Det är roligt att hon i ung ålder är modig och vågar uttala sina drömmar. I den åldern är det vanligt att drömma stort och helt utan verklighetsförankring och realism. Inget man som föräldrar behöver ta på så stort allvar!

Du behöver umgås och prata med din dotter om livet, värderingar och lyssna på hur hon ser på sin värld.

Det här kan du göra för att hjälpa er i kommunikationen kring framtiden

1. Ta reda på mer

Spela med i hennes drömmar men stick in lite verklighet i dialogen. Be dottern utveckla sina tankar och vad hon tror det innebär att vara influencer och youtuber? Varför vill hon bli det och hur hade hon tänkt gå till väga för att nå drömmen. Om drömmen inte går i uppfyllelse, vad kan hon göra i stället? Som förälder har du som uppgift att berätta vad det finns för alternativ och guida till olika vägar i livet men krångla inte till det för mycket.

2. Sätt enkla gränser

Om och när hon får använda sociala medier: Sätt mål ihop med dottern, till exempel att hon får använda sociala medier om hon klarar av att sköta skolan och andra aktiviteter (fritidsintressen).

3. Följ åldersgränsen

Glöm inte bort att det är du som bestämmer och sätter regler för vilka sociala medier din dotter ska ha tillgång till och vad hon får göra på dessa konton. Det är en 13- årsgräns på en del appar, och den finns där av en anledning.

4. Lär henne uppskatta gåvor

Hon har ett beteende där hon inte verkar uppskatta gåvor. Barn säger ibland saker för att retas eller för att få en reaktion. Hur reagerar du när hon inte uppskattar gåvor och uppvisar ett sådant beteende? Berätta för henne hur det känns för den som ger gåvorna. Sluta ge henne gåvor hon inte önskar, så slipper ni diskussioner!

Frågor du kan fundera på:

  • Vad har du för värderingar som är viktiga?
  • Vad kan du göra för att minska din egen oro?
  • Vem i din närhet kan hjälpa dig i denna situation?

Lycka till med din dotter!

Bästa Hälsningar Jenny, jencore.se